Emiel Versluis veranderde de kleine, grauwe stadstuin van Elly Zuidam in een fijne groene plek waar zelfs hond Teske lekker in kan ravotten. In Buitenleven 2019/7 doe je inspiratie op voor een groene oase midden in de stad.

Stadstuin

Wie graag in de stad woont, moet vaak genoegen nemen met een kleine stadstuin. Zo ook Elly, die al jaren in Woudrichem woont. Haar tuin was niet alleen klein, maar ook grijs en saai, waardoor ze niet kon genieten van haar buitenruimte. Zonde, want ook van een kleine oppervlakte kun je iets groens en gezelligs maken. Ze schakelde de hulp in van Emiel, die ook gespecialiseerd is in ecologisch tuinieren: “Deze binnenplaats schreeuwde gewoon om licht en lucht”.

Beperkte oppervlakte

Door in de kleine stadstuin met schuine lijnen te werken komt er meer lucht en ruimte in het Buitenleven tuinontwerp van Emiel Versluis

De schuine lijnen geven diepte en ruimte aan de tuin en tegelijk een mooie rugleuning voor de bank

Door de beperkte oppervlakte moest Emiel creatief omspringen met de elementen in de tuin: een afdakje voor de fiets van Elly en een schutting. De grijze, saaie schutting maakte plaats voor een houten schutting, die schuin is geplaatst op een zitbank. Het afdakje werd bedekt met inheemse planten. Oude wasrekken waar vroeger op straat de was werd gedroogd, inspireerden Emiel tot schuine rekken in de tuin, waar planten nu omheen groeien. De schuine lijnen zorgen voor diepte en rust en maken de tuin open, ruimtelijk en luchtig.

Ecologische tuinaanleg

Door in de kleine stadstuin met schuine lijnen te werken komt er meer lucht en ruimte in het Buitenleven tuinontwerp van Emiel Versluis

De planten staan in hoge bakken, zodat hond Teske er niet bij kan

Geen inzet van bestrijdingsmiddelen is de ecologische insteek van Emiel. De planten die hij gebruikt brengen een natuurlijk evenwicht, waardoor een eventuele plaag als luizen vanzelf wordt opgelost door lieveheersbeestjes of merels. De planten trekken daarnaast allerlei vogels en insecten aan, waardoor de stadstuin is veranderd in een groene oase.

Meer inspiratie

Het hele artikel over Elly’s tuin lees je in Buitenleven 2019/7. Deze ligt nog tot en met 12 september 2019 in de winkel. Wil je meer lezen over manieren om saaie schuttingen uit het zicht te halen in je tuin? Lees dan meer over groene en hoge beplanting in de biotoop aan huis.

 

Review deze post