Ook de fruitvlieg is nuttig
Geloof het of niet, maar fruitvliegjes (Drosophila melanogaster) zijn van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers gebruiken ze vaak in de genetica: de fruitvlieg lijkt op genetisch vlak namelijk veel op de mens. Ze hebben net als wij een hart, darmen en nieren, reden om ze in te zetten bij onderzoek naar alzheimer, parkinson en kanker. Een ideaal proefdier dus, ook omdat ze goedkoop zijn om te kweken en ze zich snel en makkelijk voortplanten. Verschillende Nobelprijswinnaars gebruikten de insecten voor hun prijswinnende studies. Deze nuttige beestjes zorgen dus voor levensreddende ontdekkingen. Maar irritant blijven ze, als je ze in huis hebt.
Vul een glas met sinaasappelsap, een halve citroen, een scheutje azijn en een aantal druppels afwasmiddel. Deze ‘cocktail’ trekt vliegjes aan. Zodra ze erin zijn gevallen, heb jij er geen last meer van.
Een plaag fruitvliegjes voorkomen
Fruitvliegjes zijn gek op rottend fruit én planten zich razendsnel voort. Vliegen er eenmaal drie tussen je appels rond? Dan heb je binnen no-time een hele plaag fruitvliegjes in je fruitschaal. De beestjes komen veelal af op de geur van bijvoorbeeld rijpe bananen of een appel met een rot plekje, maar lijken soms ook uit het niets een plaag te vormen. Rottend fruit verspreidt geuren van alcohol en gistdampen, die de beestjes al van tientallen meters afstand ruiken. Enkele tips om fruitvliegjes in huis te voorkomen:
- Bewaar je groenten en fruit in een afgesloten bak, de koelkast of de kelderkast. Kijk voor tips hoe je verschillende soorten fruit en groenten het beste kunt bewaren op de website van het Voedingscentrum.
- Het is belangrijk om lege flessen, zoals bier- en wijnflessen, goed af te spoelen voor je het ergens neerzet. Nog beter: zet de flessen buiten of breng ze direct naar de glasbak.
- De vuilnisbak is enorm aantrekkelijk voor fruitvliegjes. Plaats deze buiten op een koele plaats en sluit hem goed af.
- Het schoonhouden van je keuken is met warm weer belangrijker dan ooit. Een vuil ontbijtbordje in de wasbak kan de beestjes al verleiden. Let op: gebruik liever geen zoet schoonmaakmiddel, want ook daar komen ze op af.
Toch fruitvliegjes bestrijden
Ai, doordat je het hele weekend niet thuis bent geweest, woont er nu een hele familie fruitvliegjes in je keuken. Wat te doen? Zoek naar de bron en verwijder deze meteen. Ligt het aan een tros overrijpe bananen? Gooi deze niet zomaar weg, maar lees eerst even dit artikel boordevol tips tegen voedselverspilling om te kijken wat je ermee kunt doen. Maak vervolgens de omgeving zorgvuldig schoon en stofzuig de ruimte met enige regelmaat om alle larven te verwijderen. Je kunt de fruitvliegjes zelf ook opzuigen, als je ze direct wilt vangen en elimineren. Zorg daarna wel dat je de buis goed afsluit.
Fruitvliegjes vangen met een val
Wanneer je last blijft houden van een fruitvliegjesplaag kun je een val maken. Helaas is dit niet de meest diervriendelijke manier om fruitvliegjes te bestrijden: de beestjes zullen namelijk verdrinken. Snijd hiervoor het bovenste gedeelte van een plastic fles af en plaats de bovenkant zonder dop ondersteboven op het overgebleven gedeelte van de fles. De hals van de fles dient nu als trechter. Giet er een laagje siroop, sinaasappelsap of azijn in met een klein beetje water en eventueel een stuk fruit. Voeg tot slot een druppel afwasmiddel toe en plaats op de plek waar je de meeste fruitvliegjes hebt. Het effect? De insecten komen af op de geur van de val en kruipen erin, maar kunnen er niet meer uit. Wil je de val liever ophangen, prik dan gaatjes aan de zijkant en rijg er een touwtje doorheen. Dezelfde soort val kun je ook maken met een glazen pot en een trechter die je vouwt van stevig papier.