Laat loof van uitgebloeide bloembollen afsterven
De meeste tulpen en hyacinten behoren tot de gecultiveerde soorten. Zolang het blad en de stengel nog groen zijn, moet je die niet afknippen, maar laat je het loof helemaal afsterven. Dat vinden velen lelijk, maar het is echt beter. Je kunt de bloem wel afknippen, maar de rest laat je zitten. De bloemen halen namelijk veel voeding uit het blad om de bol klaar te maken voor het komende jaar. Als je het blad weghaalt, zal de bol het jaar erna minder of zelfs helemaal niet bloeien. Het bewijs wordt geleverd door telers in de Bollenstreek: als de bollen vol in bloei staan, worden de bloemen gekopt. Hierdoor komen en blijven er zo veel mogelijk voedingsstoffen in de bol, zodat het jaar daarop de beste bollen aan de consument kunnen worden verkocht. Let op: pas als het loof is afgestorven en geel geworden, kun je de bollen uit de grond halen.
Bewaar uitgebloeide bloembollen in een kartonnen doos
Nadat je de bloembollen van eenjarige bloemen uit de grond hebt gehaald, kun je ze bijvoorbeeld in een kartonnen doos leggen. Doe tussen elke laag bollen een krant en bewaar de doos op een droge en koele plek. Je kunt de bloembollen van eind september, oktober tot zelfs in november weer planten. De meeste van de voorjaarsbloeiers uit een bol plant je in september. Denk aan sterhyacint, sneeuwklokjes, dwergiris en de krokus. In oktober kunnen narcissen en hyacinten de grond in, en tot in november zijn de tulpenbollen aan de beurt.
Uitgebloeide bloembollen planten
Als je de bewaarde bloembollen gaat planten in het najaar, zoek dan eerst goed naar een geschikte locatie. “Het is verstandig om ze op een andere plek te planten dan waar ze eerst stonden“, adviseert Lieuwe Westra van Tuinkeur. “Dit om verschijnselen van voedselgebrek tegen te gaan en het maximale uit de plant te halen. Eventueel kun je de grond nog een beetje extra bemesten met koemest of compost.”
Eenjarig, meerjarig of verwildering
Het najaar is dus de tijd om je bloembollen te planten. Maar van welke bloem moet je wel opnieuw de bollen planten en welke soort kun je lekker in de grond laten zitten? Het verschil zit hem erin dat er eenjarige, meerjarige en verwilderingsbollen zijn. Die eerste, de eenjarige bloembol, dient elk jaar opnieuw ingeplant te worden in het najaar. Hoe eerder je hem in de grond stopt, hier eerder in het voorjaar hij tot bloei komt. De meerjarige bollen gedragen zich net als vaste planten. Je hoeft ze slechts eenmaal in de grond te stoppen en ze komen meerdere jaren achtereen weer tot bloei. Voorbeelden hiervan zijn boshyacinten en sneeuwroem.
Een tuin vol verwilderingsbollen
Dan zijn er nog de bollen die verwilderen. Ook hiervan hoef je slechts één keer de bloembol in de grond te stoppen. Deze komen uit zichzelf het jaar erop weer naar boven tot bloei. De verwilderingsbol zaait zich zelfs uit (lees meer over verwilderingsbollen planten in het najaar). Narcissen en blauwe druifjes vallen niet onder de gecultiveerde soorten en zijn voorbeelden van planten die verwilderen als je ze op dezelfde plek laat staan. De uitgebloeide bloemen kun je eventueel verwijderen. Door ze te laten afsterven, kunnen ze zich ieder jaar vermeerderen. Kijk maar eens naar al die stroken narcissen naast de weg.
Lees verder over wat je met voorjaarsbloeiers als narcis, tulp en hyacint in huis kunt creëren.