Samen met haar gezin houdt Ine van Mierlo een biologische moestuin. Van de oogst maakt ze de origineelste recepten. En deze recepten deelt ze met Buitenleven. Elke maand deelt ze een van haar creaties met ons. Deze keer iets lekkers met de herfst in het verschiet. Ze gaat aan de slag met winterwortels, oftewel bospeen, voor een heerlijke wortelspread. Jammie!

Hierbij een eenvoudig, maar o zo heerlijk recept met winterwortel of bospeen. Het is nu echt de tijd bij ons in de moestuin om de winterwortels te oogsten en deze gebruik ik dan naast voor in de soep en hutspot, vooral voor dit recept. Vooral ook omdat de bospeentjes zo lekker zijn om rechtstreeks uit de grond in één keer op te eten. Verser dan vers. Bij ons worden deze bospeentjes pompwortels genoemd, want je trekt ze uit de grond, spoelt ze af onder de pomp en knagen maar!

Dit heb je nodig

  • 1 kg geschrapte en geraspte winterwortel (dit kan heel makkelijk in de keukenmachine)
  • sap en rasp van 1 citroen (liefst biologisch)
  • sap en rasp van 1 sinaasappel (liefst biologisch)
  • 1 eetlepel gemalen kardemom
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • 1 kg geleisuiker
Tokkelroom is minder geel en bevat minder alcohol dan het bekende advocaatje.

Zo maak je de wortelspread

Doe alle ingrediënten in een pan met een stevige, dikke bodem en kook het mengsel 5 minuten goed door. Schep het daarna in schone potten, sluit deze goed en zet ze een half uur op de kop. En klaar is het!

Voorraadje

Dit recept is voor circa 5-6 potten, natuurlijk afhankelijk van het formaat van de pot, maar vind je dit teveel dan gebruik je de helft van alle ingrediënten. Zelf zou ik 5-6 potten maken, want het is een fijn recept voor in de herfst met regen en wind. Het smaak heerlijk als spread bij diverse soorten kaas en een glas rode wijn.

Laat de herfst maar komen, wij zijn voorbereid!

Wij raden aan: zorg dat je een voorraadje hebt, want deze spread is zo op!

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven

Deel dit bericht

3.7/5 - (18)