Bezoek ’s zomers eens een zelfpluktuin. Je mag er je eigen bloemen of fruit plukken voor thuis. Ondertussen leer je van alles over de mooiste plukbloemen, tuinplanten en fruitstruiken en doe je tuininspiratie op voor je eigen groene oase. Buitenleven selecteerde vijf zelfpluktuinen om te onthouden.

Blauwe bessen en een plukboeket

Ben je ook zo dol op bosbessen? Bij de biologische Pluktuinen Zeldenrust in het Drentse Wapse mag je ze plukken tot je vingers blauw zien. In het winkeltje van de kwekerij vind je een folder met lekkere recepten met blauwe bessen. Ook zijn er producten te koop waarin ze zijn verwerkt. Daarnaast wordt er op de tuin nog meer klein fruit gekweekt, waaronder herfstframbozen en zwarte bessen. Voor een tuinboeket kun je er ook terecht: met een schaartje loop je de bloementuin in om zelf te knippen. Geopend van maandag t/m zaterdag van 9.00-17.00 uur.

Bij de biologische zelfpluktuin Zeldenrust in Wapse kun je bessen plukken tot je vingers blauw zien.

Met bol en al

Pluktuin Amstelveen in Nes aan de Amstel is ingericht op het terrein van een oude rozenkwekerij. Op de 6000 m2 van deze zelfpluktuin vind je in de zomer circa vijftig verschillende soorten plukbloemen. Hier kun je met een emmer water en schaartje zelf langs de bloembedden lopen om te ‘plukken’. De gladiolen mag je met bol en al oogsten, zodat je ze in de herfst in je eigen tuin kunt planten. In de siertuin geniet je van een sapje en een taartje. Plus: er staan altijd bloemenworkshops op de agenda. Geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur.

Op 6000 m2 vind je de vijftig soorten plukbloemen van Pluktuin Amstelveen. Foto Pluktuin Amstelveen

Kratjes vol verse moes

Neem een paar kratjes mee als je naar Frankenfruit gaat in Bergen op Zoom. Hier kun je namelijk zelf je eigen maaltje oogsten uit de verschillende moes- en fruitgaarden. De familie Franken laat er onder meer courgettes, snijbieten, sla en paksoi op het land staan voor de zelfpluk. Ook pruimen, bessen, appels en peren mag je plukken, net als de bloemen. Een inspirerende plek als je zelf een moes- of pluktuin overweegt! Geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur.

Zelfpluktuin vol bloemen, appels en peren

Vanaf circa eind augustus tot half oktober kun je appels en peren plukken bij zelfpluktuin De Buytenhof in Rhoon. De Delcorf is de eerste appel die rijpt in de boomgaard en is lekker in de appeltaart of appelmoes. Daarna volgen Elstar, Goudreinet en Jonagold. Moe geplukt? Kom dan even lekker bij met een boeren high-tea in de theeschenkerij. Veel ingrediënten komen van eigen land. Vergeet niet om daarna nog een boeket te plukken voor thuis, in de grote pluktuin staan vijftig soorten bloemen in alle kleuren van de regenboog. Geopend van dinsdag t/m zaterdag van 9.00-17.00 uur.

De Delcorf appel rijpt als eerste bij De Buytenhof in Rhoon. Foto De Buytenhof

Boeketten van de Mookerheide

Sinds 2020 is bloementuin Zelfgeplukt van Doris Nielen geopend. De weelderige plukbedden liggen in de sfeervolle nutstuin van Jachtslot Mookerheide in het Limburgse Molenhoek. Het is een feestje om hier je eigen boeketten te plukken en samen te stellen. En om tuininspiratie op te doen, want het aanbod is (bio)divers met 75 soorten en 160 verschillende variëteiten. Zo vind je er dahlia’s, cosmea’s, zonnebloemen en leeuwenbekken. Tip: maak eerst een mooie wandeling over Landgoed Mookerheide en ga daarna lekker dwalen en plukken. In augustus geopend op woensdag en vrijdag 13.00-16.30 uur, zondag 11.00-16.30 uur. In september op vrijdagmiddag en zondag.

Wil je meer weten over (je eigen) zelfpluktuin? Lees hoe Ria haar eigen pluktuin Hesselerhof realiseerde.

Bloementuin Zelfgeplukt ligt mooi bij de oude moestuin van Jachtslot Mookerheide. Foto Zelfgeplukt
Review deze post