De meeste tuinplanten redden zich met een beetje geluk (en af en toe een bui) wel in de zomer. Maar regenwater bereikt kuipplanten, potplanten, balkonplanten en hanging baskets niet altijd even makkelijk. Op die manier droogt de kluit snel uit. Geen oppas voor je planten tijdens de vakantie kunnen regelen? Met deze zeven tips verklein je de kans op verpieterde planten na je reis. Bovendien zijn deze ideeën ook met warm weer handig voor de thuisblijvers.

1. In de schaduw

Verzamel al je planten voor je vakantie op een schaduwrijke en windluwe plek. Maar wel zo, dat de regen erbij kan. Op die manier verdampen de planten al een stuk minder water op warme dagen. Ook een laagje mulch van bijvoorbeeld gemaaid gras of cacaodoppen op de aarde helpt om uitdroging tegen te gaan, net als een laagje grind of split. Wist je trouwens dat de kluit in een pot van aardewerk of keramiek sneller uitdroogt dan in een pot van kunststof? Hetzelfde geldt voor potten met een klein formaat.

2. Bedje van turf

Turfmolm houdt vocht goed en lang vast. Vul een schaal of kuip met een laag van een paar centimeter, giet er water op en zet hier de planten op in hun eigen pot. Controleer voor je op vakantie gaat wel of de drainagegaten in de potten nog goed open zijn. Zo kunnen de planten water opnemen maar kan overtollig water ook wegstromen.

Buitenleven zet zeven tips op een rij voor de verzorging van kuipplanten tijdens je vakantie en een hete zomer – Tuinieren
Op een schaduwrijke plek drogen kuipplanten minder snel uit. Foto iVerde

3. In de aarde tussen de tuinplanten

Ook handig voor planten tijdens de vakantie: plaats pot- en kuipplanten een uur in een emmer water en zet ze daarna in de aarde tussen de tuinplanten in de border. Zolang de potten poreus zijn, kan dat geen kwaad. Graaf ze na thuiskomst weer voorzichtig uit en trakteer de kuipplanten op verse potgrond.

4. Ingebouwd waterreservoir

Heb je geen zorgzame buurvrouw die de planten water kan geven? Laat bloembakken zelf het werk doen! Er zijn volop potten op de markt met een slim bewateringssysteem. Zo zijn er bakken met ingebouwde waterreservoirs die hun inhoud heel langzaam afgeven aan de kluit. De potten van Lechuza zijn bijvoorbeeld voorzien van een irrigatiesysteem met een opslag tot wel 26 liter water. De Aqua For Weeks-waterpot is er in varianten met een waterreserve van twee tot zes weken, waarbij het water met een lontje uit het reservoir onderin de bak naar de plant wordt gebracht. Door dit systeem krijgen planten nooit te veel en nooit te weinig water.

5. Water uit een steentje

Waterstenen van geblazen glas zijn een handige oplossing voor planten tijdens de vakantie. De steentjes zijn voorzien van een kurk die ervoor zorgt dat er drie tot vier dagen water in de plantenbak druppelt. De planten krijgen zo nooit teveel water en blijven in vorm. Leuke bijkomstigheid: bijvoorbeeld de glazen waterstones van Kikkerland zien er ook nog eens supermooi uit.

Waterstenen zijn handig en zien er ook prachtig uit. Foto Kikkerland

6. Bewateringsset voor de vakantie

Voor de tuin is een irrigatiesysteem op een tijdklok al heel gebruikelijk. Maar ook potten kun je op die manier koppelen aan een druppelslang. Zo zijn er verschillende bewateringssets op de markt. Gardena ontwikkelde er een die geschikt is voor 36 kuipplanten. Heb je een eigen regenton? Dan is het Sunny irrigatiesysteem van Solar-Aqua ook een optie. Deze door zonne-energie aangedreven irrigatiepomp geeft water uit je eigen regenvat aan maximaal 20 potten. Wil je liever zelf aan de slag voor een bewateringssysteem? Verderop in dit bericht vertellen we hoe je makkelijk zelf een watergeefsysteem maakt.

7. Druppelaars voor je kuipplanten

Ga je een weekendje weg, dan volstaan eenvoudige druppelaars ook. Ze zijn onder meer verkrijgbaar als bolletje en waterzak, maar er zijn ook hulpstukken die je op een eenvoudige petfles kunt zetten. Op de kop geeft zo’n waterreservoir zijn inhoud langzaam af. Ook handig is het Blu Mat-systeem. Hierbij zijn druppelaars via slangetjes verbonden aan een fles of emmer met water. Zodra de kluit droog begint te worden, ontstaat onderdruk in de kegel en begint de aanvoer van water uit het reservoir. Of maak je eigen druppelaar van een plastic fles. Maak een klein gaatje in de dop en trek een stukje panty om de hals. Dit voorkomt dat aarde het gaatje verstopt. Zet de fles op de kop in de plantenbak.

De beregeningsset waarop je 36 potplanten kunt aansluiten. Foto Gardena

8. Constant natte voeten

Dan is er nog de Natmat. De Wiltfang biedt deze aan. Leg de mat (39×56 cm) bijvoorbeeld op een dienblad en giet er langzaam 4,5 liter water bij. Plaats er poreuze potten op en de planten hebben voldoende water voor ongeveer twee weken vakantie. Ook handig voor hanging baskets waar je niet goed bijkomt. Knip de mat dan op maat, vul de mand met een laag aarde, de mat en weer een laag aarde.

Buitenleven zet zeven tips op een rij voor de verzorging van kuipplanten tijdens je vakantie en een hete zomer – Tuinieren
Door de volgezogen Natmat onder planten te leggen, redden ze zich een paar dagen zonder gietwater. Foto De Wiltfang

Bonus: 3 tips voor het verzorgen van kamerplanten tijdens de vakantie

Met deze tips kun je met een gerust hart op vakantie gaan, wetende dat je planten goed verzorgd zijn.

 1. Groepeer je kamerplanten op een schaduwrijke plek en zorg voor voldoende luchtvochtigheid.
 2. Gebruik een waterdoorlatende schotel onder de pot en vul deze met water, zodat de plant de benodigde vochtigheid kan opnemen.
 3. Wikkel de potten in vochtige kranten of plaats ze in een plastic zak om verdamping te verminderen.
 4. Maak zelf een watergeefsysteem. Wij leggen kort voor je uit hoe je dit doet.

 

DIY: watergeefsysteem

Hoe zorg je ervoor dat je planten blijven leven als je een weekendje weggaat? Met deze supermakkelijke en effectieve DIY kun je zelf een systeem bouwen om je planten water te geven.

Dit heb je nodig:

 • Katoenen touwtjes
 • Schaar
 • Paperclips
 • Grote pan met water
 • Klein krukje

Zo maak je het:

 1. Verzamel al je planten en knip het katoenen touw in stukjes van ongeveer vijftig centimeter. Zorg ervoor dat elke plant zijn eigen touwtje heeft. Als je geen katoenen touw hebt, kun je ook dunne reepjes knippen van een oud katoenen T-shirt.
 2. Bevestig een paperclip aan elk uiteinde van de touwtjes. Hierdoor blijven ze in het water hangen en kunnen ze water absorberen.
 3. Vul een grote pan met water, ongeveer driekwart vol. Plaats de pan op een klein krukje of een stapel boeken, zodat hij hoger staat dan de plantenpotjes. Zet de potjes rondom de pan.
 4. Hang de touwtjes in de pan, zorg ervoor dat het uiteinde met de paperclip in het water hangt. Stop het andere uiteinde van het touw in de plantenpotjes. Graaf met je vinger een gat van ongeveer vijf centimeter diep en plaats het touwtje hierin. Zorg ervoor dat het touw strakgetrokken en schuin hangt, zodat het water gemakkelijk kan stromen. Zie de foto als voorbeeld.

Bron: Scisors & Sage

Foto: Scissors & Sage

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
Review deze post