De koolmees, merel, roodborst of winterkoning. Hoe groener je tuin, des te meer soorten vogels voor je komen zingen. Dit keer lichten we de kenmerken van de roodborst (Erithacus Rubecula) voor je uit. Welk geluid maakt dit kleine, bruine vogeltje dat zo herkenbaar is door zijn rode buik? En hoe zorg je ervoor dat de roodborst naar je tuin komt? Check onze tips.

Het geluid van een roodborstje

Het roodborstje loopt in zijn zang de gehele toonladder af. Het klinkt zoet, melodieus, maar ook weemoedig en melancholiek. In het voorjaar zingt de roodborst het uitbundigst, maar – anders dan de meeste zangvogels – laat hij zich ook vaak horen in de andere jaargetijden. Het geluid van de roodborst klinkt heel lief en schattig. Maar let op: dit geluid gebruikt het kleine bruine vogeltje ook om zijn voedselterritorium af te bakenen.

De vogel met de rode buik

Naast dat het roodborstje zang gebruikt, verdedigt de vogel het territorium ook door de rode buik en keel te tonen aan rivalen. Jonge vogeltjes hebben nog geen rode borst, maar een bruinachtige schutkleur. Gelukkig zijn de kleine bruine vogeltjes goed te onderscheiden. Daardoor breken er geen territoriale gevechten uit tussen volwassen en jonge vogels. Pas in de loop van hun eerste jaar krijgen ze een rode buik.

Alleen in de broedtijd dulden roodborsten elkaars gezelschap.

Een vogelhuisje voor roodborstjes?

De roodborst verblijft maar zelden in een vogelhuisje of nestkast. Het liefst verblijven de zangvogels in (stekelige) struikgewassen of een goede laag kruiden. Op die manier kan het kleine bruine vogeltje zich goed verschuilen. Ze maken hun nest namelijk op de grond of net erboven. Bijvoorbeeld in een boomstronk, een heg, tussen klimplanten of tussen de wortels van een boom. Het nestje ziet er rommelig uit en bestaat uit zachte materialen, zoals bladeren en grassen.

Eieren van een roodborstje

Hoewel een roodborst het liefst alleen is, zie je ze in het voorjaar zo nu en dan samen. Dan gebruikt het mannetje zijn zang om het vrouwtje te imponeren. De vrouwtjes broeden meestal van april tot en met juli. Per leg vind je vijf tot zeven eieren die wit tot blauwachtig van kleur zijn. Het vrouwtje bebroedt de eieren gedurende veertien dagen. Dan vliegen de jongen uit.

Spirituele betekenis roodborstje

Roodborstjes zijn nieuwsgierig en vliegen niet hoog. Ze zijn vaak in de buurt van mensen. Voor veel mensen hebben roodborstjes een spirituele betekenis: ze zouden de boodschappers van overleden personen zijn. Een roodborstje dat tegen het raam tikt, symboliseert voor veel mensen dan ook de dood van een geliefde.

Het zijn vaak de mannetjes die ervoor kiezen om in Nederland te overwinteren.

Overwinteren of vertrekken? Het roodborstje kiest zelf

Wist je dat elke roodborst zelf kiest wat hij doet als de winter aanbreekt? Sommige besluiten weg te trekken naar warmere oorden in het zuiden en andere overwinteren gewoon in Nederland. Per vogel kan dit per jaar verschillen, maar het zijn meestal mannetjes die overwinteren in ons land. Misschien heb je weleens een roodborstje gezien tussen de sneeuw, die met zijn rode buik dan wat meer opvalt. Het kan dus zomaar zijn dat je vorige winter vaak een roodborstje in je tuin had, terwijl er dit jaar geen spoor te bekennen is van het beestje. Zij die ervoor kiezen om in Nederland te blijven, doen dat met een reden: in het voorjaar hebben zij de eerste keus voor een perfecte broedplek.

Roodborstje voeren in de winter

Je kunt de roodborst helpen met de volgende tips.

  • Laat afgevallen bladeren en takken liggen; daar kruipen misschien nog insecten en spinnen in. Die vinden roodborstjes lekker om op te eten.
  • Roodborsten eten het liefst van de grond of van een voedertafel.
  • Bied zacht voedsel aan, zoals zaden, droge havermout of rozijnen.
  • Ze zijn dol op gedroogde meelwormen. Let op: andere vogels zoals eksters vinden dit ook een lekkertje maaltje.
  • Plant heesters met bessen die ze lekker vinden, zoals kardinaalsmuts of hulst.
  • Geef op vaste tijden voedsel, dan is de kans groot dat je hetzelfde roodborst vaker te zien krijgt.

Wil je meer vogels helpen deze winter? Lees alles over vogels voeren in de winter en ga aan de slag!

Het roodborstje is nieuwsgierig en bezoekt in de winter graag je tuin voor voedsel – Natuur Buitenleven
Roodborstjes eten het liefste van een vlak oppervlak zoals een voedertafel.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

4.3/5 - (15)