Je hebt heel het voorjaar genoten van alle vogeltjes die je nestkast aantrok. Maar zodra de jongen de kasten uitvliegen, is het tijd om hun oude vogelhuisjes leeg te halen. Het najaar is de beste periode voor het schoonmaken van je nestkastje. Een keer per jaar is voldoende. Het voordeel? Een schoon vogelhuisje zorgt dat tuinvogels deze winter alweer een plekje vinden bij jou in de tuin.

Moet je een nestkast schoonmaken na uitvliegen?

Ja, dat is zeker aan te raden. Zodra de jonge koolmezen, mussen en andere vogeltjes de deur zijn uitgevlogen, blijft een nestkastje achter dat wel een opfrisbeurt kan gebruiken. Het najaar, wanneer de natuur zich klaarmaakt voor winterrust, is daarvoor een goed moment. Je verstoort dan relatief weinig dieren als je aan de slag gaat en met een waterig zonnetje erbij is het aangenaam bezig zijn in de tuin. Belangrijk om op te letten: je vogelhuisje schoonmaken doe je het beste pas nadat het een keer heeft gevroren. Dan weet je namelijk zeker dat het kastje niet krioelt van de beestjes en insecten die inmiddels hun intrek hebben genomen.

De resten van het oude nest verwijder je voorzichtig.

Mussen nestkast schoonmaken

Wie in stedelijk gebied woont, zal vaker mussen, koolmezen of gierzwaluwen aantreffen in de nestkast. Mussen en gierzwaluwen nestelen ook nog weleens in spleten of gaten onder de dakrand. Wanneer je dit liever niet hebt, is het een tip om een geschikte nestkast voor deze vogels op te hangen. Heb je mussen gespot in je nestkast? Mooi. Ook dan is het slim het vogelhuisje te gaan schoonmaken in het najaar. Mussen kunnen meerdere legsels hebben per seizoen, en in de herfst, zeker na de eerste vorst, weet je zeker dat alle jonge musjes zijn uitgevlogen.

 

Een vogelhuisje schoonmaken doe je zo

Sommige mensen zijn van mening dat er (biologisch) schoonmaakmiddel te pas moet komen om een nestkast schoon te maken. Maar dat is niet nodig, heet water is voldoende. Een stappenplan:

  • Haal het vogelhuisje van zijn plek of neem een ladder om het op hoogte te doen.
  • Open het kastje voorzichtig en kijk of er nog resten van een nest in liggen of wellicht een niet uitgekomen ei.
  • Giet heet (kokend) water over de resten van het nest. Zo dood je alle vlooien, teken en andere ongewenste, overgebleven insecten.
  • Haal vervolgens voorzichtig het bestaande nestje eruit. Het is aan te raden om hierbij handschoenen te dragen.
  • Is het nestkastje leeg? Dan giet je er een tweede lading heet water in om de restjes weg te spoelen. Blijven er nog resten achter, veeg die dan eenvoudig weg met een harde borstel of doek.
  • Tot slot laat je het vogelhuisje eerst goed drogen, voordat je het weer ophangt.

Een schuilplek in de winter

Is de nestkast droog? Dan kan hij weer op zijn plek. Het is slim dit meteen te doen, want zo bied je meteen een lekker knus en warm huisje in je tuin voor de vogeltjes die deze herfst en winter in het land blijven. Hang het op een plek waar vogels in alle rust kunnen schuilen of slapen. Tegelijkertijd wennen ze zo al aan de nestkast om – wie weet – vervolgens in het voorjaar weer een nieuw nestje te maken. Lees onze tips hoe voor het ophangen van een nestkast.

Deel deze pagina!

Meer inspiratie

3/5 - (2)