Veel tuinbezitters hebben last van mos in hun gazon en willen dat graag weg hebben. Maar dat is niet altijd eenvoudig, want mos vormt soms een dikke laag. Regenwater blijft hangen in het mos waardoor het gras niet kan wortelen en verdroogt. Drie toepasbare tips om mos te verwijderen uit je gazon.

Wat is mos?

Mos is heerlijk zacht en heeft de prachtigste kleuren groen. Maar in vele grasmatten is het een ongewenste gast. De spoorplantjes worden door de wind eenvoudig verspreid zodat zaadjes zich op veel plekken kunnen nestelen. Met zogenoemde rizoïden (een soort wortels) houden ze zich vast aan hun ondergrond en nemen zo voedingsstoffen op. Het is een misvatting dat mos slechts ontstaat in de winter en herfst; het groeit of nestelt zich het hele jaar door.

Zure grond, vocht en schaduw kunnen mos in de hand werken.

Wanneer krijg je mos in het gras?

Het beste is natuurlijk als je kunt voorkomen dat mos een kans krijgt in je mooie groene gazon. Maar dat lukt niet altijd. Er zijn diverse mogelijke oorzaken dat mos in je gazon de kop opsteekt.

  1. Allereerst houdt mos van zure grond. Vooral zandgrond is vaak zuur en ideaal voor mos. Daarbij kan het gras door een te lage zuurgraad niet voldoende voedingsstoffen opnemen, wat juist een extra kans biedt voor mos.
  2. Ten tweede vind je vaker mos op schaduwplekken, bijvoorbeeld onder een flinke boom. Het is er donker en vochtig, de ideale omstandigheden voor mos. Een gazon met weinig schaduw is dus aan te raden.
  3. Ten derde krijgt mos ook kans om te groeien als het gras te kort is gemaaid. De bovenste laag met voedingsstoffen is dan verdwenen en het gazon is niet sterk genoeg om de komst van mos te weerstaan.

1. Kalk strooien in het voorjaar

Mos houdt dus erg van zure grond. Dan is het zaak om je grond minder zuur te maken, zodat het gras onaangenaam wordt voor mos. Dat doe je door je grasmat te bekalken, zodat de zuurgraad van de bodem verhoogt en een betere conditie krijgt. Je gras neemt beter mest op, het mos zal bruin kleuren en verschrompelen. Bekalken doe je het beste al in het vroege voorjaar. Pas vier tot zes weken na bekalken is het tijd om te bemesten. In het voorjaar kan dat met speciale gazonstartmest. Hierin zit magnesium, dat het gras snel groen maakt. Lees meer over het bemesten van je gazon.

Je gras verticuteren kan handmatig met een verticuteerhark met wieltjes.

2. Mos verwijderen door verticuteren

Je kunt de wortels van mos samen met de bovenste laag, de viltlaag, van het gazon doorsnijden door te verticuteren. Als je verticuteert, haal je mossen, onkruid en dode grassen – die vormen de bovenste laag – weg uit je grasmat. Er zijn speciale verticuteerharken voor of je kunt het met een verticuteermachine doen. De messen gaan circa 1 cm de grond in, waarna je met een gewone hark de resten uit je gazon weghaalt. Strooi nu kalk en mos krijgt voorlopig geen kans om opnieuw te groeien. Verticuteren doe je één of twee keer per jaar. Voor de eerste keer is maart of april het beste, de tweede maal kun je verticuteren tussen augustus en oktober. Nog een voordeel van verticuteren? Het zorgt dat de grond weer zuurstof krijgt en dat voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen. Dat maakt dat graswortels meer gaan groeien.

Mos heeft het naar zijn zin op zure grond en verdringt het gras.

3. Mos bestrijden met organische meststoffen

Om mos te verwijderen uit je gazon kun je je grasmat bestrooien met organische meststoffen. De ingrediënten hiervan werken tegen mos, dat zo op een natuurlijke wijze wordt uitgeroeid. De meststoffen bevatten ook veel voedingsstoffen waar je gras juist van gaat groeien en sterker wordt. Het gras zal beter tegen droogte, vorst en betreding kunnen. De organische meststoffen verdeel je gelijkmatig over je gras in de maanden maart, april en mei. Wil je in het najaar je gazon een boost geven? Strooi dan nog meststoffen in oktober, om je gras extra weerstand te geven tegen groei van mos in de winter.

Je gazon vernieuwen

Als je vindt dat je gazon er te slecht uitziet, is het niet verkeerd om het eens te vernieuwen. Het beste kun je dan de oude graszoden afplaggen en hierna de grond goed losmaken. Vervolgens kun je zelf nieuw gras inzaaien of ervoor kiezen om graszoden te leggen.

4/5 - (23)