Is je grasmat na de winter niets meer waard? Of ben je net verhuisd en heb je nog kale grond om het huis? Het voorjaar is een goed moment om een nieuwe start te maken en een compleet nieuw gazon in te zaaien. Of je nu een groot gazon of weidegras wilt in je tuin; met dit stappenplan om je eigen grasmat aan te leggen, kun je meteen aan de slag.

Stap 1. Spit de bodem of oude grasmat om

Voor een nieuwe aanleg van je gazon heb je de keuze uit zaaien of zoden leggen (lees meer over zelf graszoden leggen). Wat ze allebei nodig hebben, is een grondige aanpak. Net als bij een pizza, begin je bij de bodem. De ondergrond moet goed zijn. Gras moet diep kunnen wortelen om op zoek te kunnen naar water in droge perioden. Dat bereik je door de grond goed door te spitten. Huur voor een groot oppervlak een tuinfrees die de grond losmaakt. Als er nog oud gras ligt, spit je dit ook onder. De oude grasmat zal verteren en geeft nuttige voedingsstoffen af. Ontdek je tijdens het grondwerk een harde laag, doorbreek deze dan. Anders blijft hier water op liggen en het verhindert het opstijgen van vocht in droge perioden. Dat komt de stevigheid van je gras niet ten goede.

Je eigen gazon zaaien doe je met graszaad, in het voorjaar vanaf maart – Tuinieren met Buitenleven
Voordat je gaat zaaien, is het omspitten van de oude grasmat belangrijk.

Stap 2. Activeer het bodemleven in je grond

De laatste jaren is er steeds meer bekend over het bodemleven, ook wel het bodemvoedselweb genoemd. Microscopisch kleine diertjes zorgen voor een gezonde bodem, waarin planten en gras goed kunnen groeien. Om dit bodemleven te activeren, bestaan er veel preparaten en meststoffen die vóór de aanleg in de grond moeten worden verwerkt. Bodemactivators activeren het bodemleven weer en zorgen ervoor dat het in hapklare brokken bij de plantenwortels komt. Bovendien bevorderen ze de groei van wortels die water kunnen opnemen, en ze voorkomen de aftakeling van het wortelgestel. Hierna leg je de zoden of zaai je het gras. Je extra werk wordt beloond met minder zorg voor je grasmat, want hij groeit vrijwel vanzelf.

Je eigen gazon zaaien doe je met graszaad, in het voorjaar vanaf maart – Tuinieren met Buitenleven
Arme zandgrond is prima voor gras. Meng hier compost doorheen en hark egaal.

Stap 3. Meng compost door de zandgrond en hark

Gras groeit het beste op wat zandige grond. Op natte kleigrond meng je zand door de bovenste 15 cm en hark je het door tot het een egale kleur heeft. Arme zandgrond is al zandig genoeg, meng hier compost door de bovenlaag. Compost houdt het vocht vast en geeft meteen voeding af. Om een vlak gazon te krijgen, is harken heel belangrijk. Dit is een heerlijk ontspannen klusje. Gebruik een rechttandhark of een egaliseerhark en verwijder eventuele grote stenen en onkruid. Leg de hark met de steel plat op de grond om te zien waar er nog kuilen zitten. Hoe vlakker de ondergrond, hoe vlakker het gazon wordt. Dat merk je straks bij het maaien!

Stap 4. Start met je gazon zaaien vanaf maart

Als de grond mooi vlak ligt zonder grote kluiten, kan het zaaien beginnen. Ga je graszaad kopen, houd er dan rekening mee dat je 1 kg graszaad al vanaf € 10 kunt aanschaffen. Hoeveel graszaad je nodig hebt? 1 kg is genoeg voor circa 30 à 40 m2. Graszaad ontkiemt het beste tussen maart en mei en van augustus tot oktober, als de grond opgewarmd is en voldoende vocht bevat. Bij temperaturen boven de 25 °C wachten de zaden op koeler weer. Je gazon zaaien kan op zich het hele jaar door, het duurt in andere maanden alleen veel langer voordat het graszaad zal kiemen.

1 kg graszaad is voldoende voor 30 à 40 m2.

Met dit stappenplan kun je aan de slag voor je eigen gazon:

  1. Verdeel het graszaad in twee porties.
  2. Strooi de ene helft in de lengterichting, strooi de andere helft in de breedterichting.
  3. Bedek de zaden met een dun laagje zand, want vogels zijn dol op de zaden.
  4. Stamp de ondergrond stevig aan of gebruik een tuinwals om de grond te egaliseren.
  5. Sproei meteen na het zaaien of zaai vlak voor een regenbui. Een nieuw gazon moet in droge perioden twee- tot driemaal per week worden gesproeid.

Een bloemenweide is vrolijk, makkelijk én goed voor de biodiversiteit.

Tip: zaai een bloemenweide

Uitgekeken op een strak gazon? Kies ervoor om een deel in te zaaien met bloemenweidemengsel. Dit is samengesteld uit verschillende een- en meerjarige wilde bloemen. Wat er precies opkomt, is afhankelijk van de grondsoort en de ligging. De bloemstrook knip je af als de zaailingen 10 cm hoog zijn, ze gaan dan vertakken en bloeien langer. Verder niets meer aan doen, behalve boeketten knippen. Ook bijen en vlinders doe je hier een plezier mee. Lees ons stappenplan voor het aanleggen van een bloemenweide.

Stap 5. Voorzichtig het gras maaien

Een nadeel van een gezaaid gazon, is dat je er de eerste weken nog niet op mag lopen. Wanneer het gras opkomt? Na vier tot zes weken staan er voldoende grassprieten overeind en kun je voorzichtig voor de eerste keer maaien. Stel de maaier hoog af, op 5 cm, anders trek je het jonge gras er zo uit. De volgende keer kun je het lager maaien, op 3-4 cm. Regelmatig maaien zorgt voor een stevige grasmat. Na elke maaibeurt vertakt het gras zich en maakt extra sprietjes. Zelf gezaaid gras geef je mest na de eerste maaibeurt.

De volgende stap is de verzorging van je gazon. Bekijk hoe je het bemesten van je gazon aanpakt.

Review deze post