De heester kornoelje (Cornus) staat bekend om de prachtige bloeivormen in het voorjaar. Van kleine witte sterretjes tot grote roze vlinders. De vruchten en bessen die daarop volgen zijn eveneens decoratief. Maar ook in de winter hebben deze kornoeljes charme door de felgekleurde takken. Benieuwd welke geschikt is voor jouw tuin? Check dan onze top 5.

1. Rode kornoelje

De rode kornoelje (Cornus sanguinea) zie je ook wel aan bosranden en in parken staan. Deze soort valt in de winter op door zijn verloop van oranjegele naar felrode punten. Mooi zijn onder meer de varianten ‘Midwinter Fire’ en ‘Winter Orange’.

Snoeitip: als de rode kornoelje in de tuin echt te groot wordt, is het tijd voor een snoeibeurt. Voor deze heester is maart de beste periode om te snoeien.

rode kornoelje
De rode kornoelje valt in de winter op door de fel rode toppen.

2. Gele kornoelje

Wil je er een die bloeit met frisse, gele bloemen? Dan kom je uit bij de soorten gele kornoelje (Cornus mas). Bijzonder is bijvoorbeeld de Cornus stolonifera (Flaviramea) met opvallende, gele takken.

Snoeitip: de gele kornoelje is er ook een die elk jaar in maart wat snoei kan gebruiken (tot 40 centimeter). Dat is meteen een reden dat veel mensen deze heester als (flinke) haag gebruiken.

Een zeer geschikte heester is Cornus, staat mooi in iedere border - Tuinieren met Buitenleven
De Cornus sericea ‘Flaviramea’ geeft opvallend geel hout in zijn wintertooi.

3. Japanse kornoelje en Amerikaanse kornoelje

Kornoeljes hebben eigenlijk in alle seizoenen sierwaarde voor de tuin. Sierbomen als Japanse kornoelje (Cornus officinalis), Japanse grootbloemige kornoelje (Cornus kousa var chinensis) én de Amerikaanse kornoelje (Cornus florida) dragen opvallende bessen en mooie bloemen. In het najaar volgt dan een vaak spectaculaire herfstkleur. En als het blad is gevallen, blijft er een bijzondere kapstok achter waarbij het hout van de struikachtige kornoeljes opvallend fel is van kleur. Daarmee zijn het ook in de winter echte blikvangers in de tuin.

Op zoek naar zo’n bijzondere variëteit? Vraag dan bij de boomkweker naar witte (Cornus alba), Canadese (Cornus sericea) of rode kornoelje (Cornus sanguinea). Dit zijn de drie soorten met het opvallendste winterhout.

japanse kornoelje
Japanse grootbloemige kornoelje (Cornus kousa var chinensis) is minder geschikt voor de kleinere tuin.

4. Witte kornoelje

Anders dan zijn naam doet vermoeden, heeft de witte kornoelje (Cornus alba Sibirica) rode takken. Onder invloed van zonlicht doet de kleurstof anthocyaan in de bast zijn werk, vooral bij eenjarige takken. Bovendien worden de bladeren in de herfst ook rood van kleur en zo vormt de witte kornoelje een bron van kleur in de tuin. De bloemen van de witte kornoelje zijn wél wit en bloeien in mei en juni. Plant de heester in de zon of halfschaduw. Deze middelgrote heester wordt, net als vele variëteiten, ongeveer drie meter hoog. Dus is het slim om hem achteraan in de border te plaatsen, anders blokkeert hij het zicht op andere, kleinere planten in je tuin.

Snoeitip: de witte kornoelje snoei je eens in de twee à drie jaar aan het eind van de winter flink terug tot zo’n 40 centimeter. De jonge scheuten kleuren dan gedurende lente en zomer mooi rood.

witte kornoelje
In het najaar krijgt de Cornus alba ‘Siberian Pearls’ opvallende witte bessen aan de rode takken. Foto iVerde.

5. De reuzekornoelje

Bijzonder is ook de reuzenkornoelje (Cornus controversa). De takken kleuren weliswaar niet, maar de karakteristieke vorm is in de winter decoratief. Voor de kleine tuin zijn er dwergsoorten verkrijgbaar als Cornus stolonifera ‘Kelseyi’, die 50 centimeter hoog wordt met oranjegele takken.

reuzekornoelje

Extra snoeitips

Zo veel soorten, zo veel manieren van snoeien. Niet alle kornoeljes hebben evenveel of op hetzelfde tijdstip een snoeibeurt nodig. Tip: knip de takken bij voorkeur af boven de eerste vertakkingen. Zo komen er meer uitlopers en ziet de struik er vol en bossig uit als hij in bloei komt. Voor de rode, gele én witte kornoeljes geldt dat je ze niet moet snoeien als het vriest.

Combineer met prille lentebloeiers

Kornoeljes lenen zich goed voor een combinatie met prille lentebloeiers. Bolletjes als sneeuwklokjes, witte druifjes en winterakonietjes komen mooi uit aan de voet van het kale, gekleurde hout. Heb je de ruimte? Denk dan aan een laantje van deze heesters of plant. Het mooiste is wanneer je verschillende soorten in een groep bij elkaar zet. En ook de combinatie met andere hoge, opgaande soorten als siergrassen geeft een prachtig gezicht. Of zoek juist het contrast op met kleurrijke bodembedekkers als winterheide.

Behoefte aan meer inspiratie voor het najaar? Bekijk vijf bomen die prachtig van kleur zijn in de herfst.

Een zeer geschikte heester is Cornus, staat mooi in iedere border - Tuinieren met Buitenleven
Met de combinatie van verschillende kornoeljes in de tuin, krijgt de winter meer kleur.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven

Deel dit bericht

2.5/5 - (19)