Een saaie tuin in de winter? Niet met de winterakoniet! Hiermee fleur je jouw uitzicht op tijdens de donkere dagen. In dit artikel leggen we je kort uit hoe je optimaal kunt genieten van deze plantensoort.

De winterakoniet (Eranthis hyemalis) valt met zijn gele bloemen lekker op in de winter. De plant heeft meerdere stengels met aan de uiteindes meerdere gele bloemen.

Waar plant je winterakoniet?

Als je de winterakoniet wilt planten in je tuin kan je dat het beste doen in een wat kleiige, vochtige grond. Heb je die grond niet? En wil je ‘m planten in de zandgrond? Doe daar dan eerst flink wat compost met kleimineralen bij.

Tip: De plant kan niet tegen (veel) zon. Zorg er dus voor dat je de winterakoniet op een schaduwrijke plek plant. Dan heb je er het langst plezier van.

Plant winterakoniet op een schaduwrijke plek.

Wanneer is de bloeitijd van de winterakoniet?

De winterakoniet bloeit ongeveer van januari tot maart. Om te zorgen voor die mooie gele knoppen, kun je de knollen van winterakoniet het best al vroeg in de herfst planten. Dan heb je meer kans op veel bloemen.

Dit wist je nog niet over de winterakoniet

Een grappig weetje over de winterakoniet is dat de gele bollen door zonlicht opengaan en weer dichtgaan als het donker is. Niet vreemd dus dat deze plant de winter goed weet te overleven.

Winterakoniet sluit in het donker, zo overleeft het de winter goed

Is winterakoniet giftig?

Iets wat je misschien ook niet wist, maar wel moet weten: de winterakoniet is giftig. Zowel de stelen, bladeren als de bloemen. Als je deze binnenkrijgt, zul je naar adem moeten happen en een onregelmatige hartslag krijgen. Kortom: de winterakoniet is enkel en alleen planten voor de sier.

Wil je van meer winterharde planten genieten in de koude maanden? Buitenleven somde eerder een lijstje op. Klik hier voor meer winter-inspiratie.

Deel deze pagina

Meer inspiratie

4/5 - (4)