Dorre vlakten, brandende zon, gortdroge woestijnen: voor cactussen is dat geen enkel probleem. Deze stekelige planten zijn daarom perfect voor een warme en droge huiskamer. En de komende weken staan ze in de spotlight als Plant van de Maand januari.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

 

 

 

 

Plant van de Maand?

Meteen door naar alle varianten? Scroll snel naar beneden!

Eerder las je al waarom cactussen de allerbeste kamerplanten zijn en hoe je ze het beste verzorgt.

Volgende week sluiten we de maand januari af met de mooiste soorten cactussen en waar ze te zien en te koop zijn.

Bisschopsmuts (Astrophytum myriostigma).

Bisschopsmuts

Bisschopsmuts (Astrophytum myriostigma). Een bolvormige, grijsgroene cactus zonder stekels. Op latere leeftijd meer zuilvormig, er kunnen dan heldergele geurende bloemen verschijnen.

Cleistocactus

Cleistocactus (Cleistocactus brookeae). Een snelgroeiende, zuilvormige cactus die helemaal met fijne, witte stekels is bezet. Groeit in het begin min of meer rechtop, maar gaat later liggen. Oudere exemplaren bloeien met oranje bloemen.

Cleistocactus (Cleistocactus brookeae).

Schoonmoedersstoel

Schoonmoedersstoel (Echinocactus grusonii). Een langzaam groeiende, bolronde cactus met regelmatig geplaatste scherpe doornen. Oude exemplaren kunnen het formaat van een stoel bereiken. De Nederlandse naam zegt genoeg.

cactusvarianten buitenleven magazine
Schoonmoedersstoel (Echinocactus grusonii).

Kerstcactus in bloei krijgen

Kerstcactus (Schlumbergera truncata) houdt van een warme (20˚C) standplaats. In maart-april verpotten en tot augustus elke 14 dagen cactusmest geven. In augustus koel (12˚C) en droog houden, na een maand weer warm zetten. Als de bloemknopjes te zien zijn weer meer water geven.

Bladcactus

Bladcactus (Epiphyllum chrysocardium), in de volksmond ook wel zaagcactus genoemd. Deze snelgroeiende cactus vormt ‘vlezige’ frisgroene bladeren en heeft geen stekels. Kan zeer rijk bloeien met in verhouding grote bloemen. Niet al te droog, voor in een hangpot.

Bladcactus (Epiphyllum chrysocardium).

Frailea

Frailea (Frailea gracillima). Een dwergcactus die in een zuilvorm groeit en fijne lichtgrijze stekels heeft. In het voorjaar kunnen er gele bloemen verschijnen.

Frailea (Frailea gracillima).
cactusvarianten buitenleven magazine
Kerstcactus (Schlumbergera truncata).

Mexicaanse cactus

Mexicaanse cactus (Gymnocalycium mihanovichii). Een bolvormige cactus, waarvan er verschillende vormen bestaan die helemaal rood, geel, oranje of roze van kleur zijn. Op een groene onderstam geënt die het voedsel levert.

 

Mexicaanse cactus (Gymnocalycium mihanovichii).

Espostoa

Espostoa (Espostoa lanata). Een met fijne witte ‘haren’ bezette zuilcactus die er aaibaar uitziet, maar dat zeker niet is. Meestal een aantal ‘zuiltjes’ van verschillende lengtes bij elkaar in een pot.

Espostoa (Espostoa lanata), hier rechts op de foto.

Tepelcactus

Tepelcactus, Mammillaria-soorten. Bolvormige tot ovale cactussen, die makkelijk en vrij snel groeien. Ze zijn dichtbedoornd en komen vaak tot bloei met roze, witte of lichtgele bloemen in een krans boven op de bollen.

cactusvarianten buitenleven magazine
Tepelcactus (Mammillaria vetula subsp. gracilis)

Vijgcactus

Vijgcactus (Opuntia humifusa). Deze mooie schijfcactus kan buiten groeien en is goed winterhard, de grond moet wel heel droog zijn. Bloeit geel. De vruchten van Opuntia ficus-indica zijn eetbaar. Er zijn ook kleine soorten, zoals Opuntia microdasys.

Vijgcactus (Opuntia humifusa).

Polaskia

Polaskia (Polaskia chichipe). Een echte cactus met dikke ‘stammen’ waar regelmatig een gebogen vertakking aan komt. Blauwgroen van kleur, met op de ribben korte stekels in rozetjes. Grote exemplaren zijn echte eyecatchers.

Polaskia (Polaskia chichipe).

Mooiste soorten bonte bladplanten

En met bovenstaande topper sluiten we deze blog over de verschillende cactusvarianten af. Volgende week nog een laatste blog met daarin de mooiste soorten cactussen.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)