Dorre vlakten, brandende zon, gortdroge woestijnen: voor cactussen is dat geen enkel probleem. Deze stekelige planten zijn daarom perfect voor een warme en droge huiskamer. De afgelopen weken stonden ze in de spotlight als Plant van de Maand januari. Vandaag sluiten we de maand af met de top 5 van mooiste soorten.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

 

 

Plant van de Maand?

Meteen door naar de top 5 van mooiste soorten cactus? Scroll snel naar beneden!

Eerder las je al waarom cactussen de allerbeste kamerplanten zijn, hoe je ze het beste verzorgt en zetten we alle verschillende cactusvarianten op een rij.

5. Rhipsalis baccifera

5. Rhipsalis baccifera

Koraalcactus (Rhipsalis baccifera). Vooral mooi als hangplant: de slanke stengels met witte zaden hangen sierlijk uit een hoge pot of een hangmand. De scheuten kunnen langer dan 1 m worden. Een licht beschaduwde plek is het best. Hoogte tot 25 cm.

4. Cereus peruvianus

Zuilcactus (Cereus peruvianus), in de volksmond ook wel cowboycactus. Deze langzaam groeiende zuilvormige cactus heeft duidelijk uitstekende ribben vol fijne stekels. Groeit meestal onvertakt omhoog. Kan bloeien met een grote witte bloem, alleen ’s nachts geopend. Hoogte tot 1 m.

4. Zuilcactus (Cereus peruvianus).

3. Schlumbergera truncata

Kerstcactus (Schlumbergera truncata). Een zogenaamde lidcactus die rond kerst bloeit met witte, rode of roze bloemen. De vlezige, platte stengels hangen over en aan het eind verschijnen de felgekleurde bloemen. Voor een plek in de halfschaduw. Hoogte tot 50 cm.

3. Kerstcactus (Schlumbergera truncata).

2. Euphorbia trigona

Afrikaanse melkboom (Euphorbia trigona). Ook al lijkt deze aparte kamerplant sprekend op een cactus, dit lid van de wolfsmelkfamilie is officieel geen cactus. Het is een sterke plant die zowel in de volle zon als op een plek met minder licht kan staan. Hoogte tot 1,5 m.

2. Afrikaanse melkboom (Euphorbia trigona).
mooiste soorten cactussen buitenleven magazine
Frailea buenekeri var. densispina haalde de top 5 niet, maar is wel prachtig om te zien.

Hier koop en/of bekijk je ze

 

 

1. Ferocactus glaucescens

Ferocactus glaucescens. Deze sterke, blauwgroene cactus groeit al bol. De krachtige stekels staan in rijen langs de dikke ‘ribben’. Vaak groeien er kleine bollen naast de grote bol. Bovenop kunnen lichtgele bloemen ontstaan. Hoogte tot 45 cm.

Dat was ie dan weer dames en heren, de Plant van de Maand januari. Volgende maand zijn voorjaarsanemoontjes de planten van de maand, tot dan!

1. Ferocactus glaucescens
Ferocactus glaucescens
Nog eentje dan, omdat ie zo mooi is: Ferocactus glaucescens

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)