Deze maand is wilg (Salix) de Plant van de Maand. De afgelopen weken las je al hoe wilg een stoere sfeer aan je tuin toevoegt, hoe je wilg het beste verzorgt en welke varianten er zijn. Vandaag kun je de mooiste soorten bekijken, het was lastig, maar we hebben er vijf geselecteerd.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

 

 

 

Plant van de Maand?

In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.

Deze maand november is wilg de plant van de maand. Met drie weken geleden een plantenpaspoort, de kenmerken van wilg en waar je hem in je tuin kunt planten.

Daarna las je over de verzorging (planten, zaaien, standplaats, snoeitips en vermeerderen).

Vorige week selecteerden we de verschillende wilgvarianten.

Vandaag sluiten we de maand af met de mooiste soorten wilg en waar ze te zien en te koop zijn.

1. Salix gracilistyla ‘Mount Aso’

1. Salix gracilistyla ‘Mount Aso’

Japanse wilg Salix gracilistyla ‘Mount Aso’ of ‘Mt. Aso’. Deze nieuwe, vroegbloeiende wilg uit Japan valt op vanwege de zilverig roze katjes. Het is een snelgroeiende struik met blauwgroen blad. Volle zon, hoogte tot 3 m, bloei februari-maart.

2. Salix elaeagnos ‘Angustifolia’

Rozemarijnwilg Salix elaeagnos ‘Angustifolia’. Geliefd vanwege het zeer smalle, grijsgroene blad en de donkere, paarsbruine twijgen. Een bossige heester met in het voorjaar onopvallende, groengele katjes. Volle zon, hoogte tot 3 m, bloei februari-maart.

2. Salix elaeagnos ‘Angustifolia’

Tip

Het snoeiafval van wilgen is heel geschikt om een schutting, boog, berceau of wigwam mee te maken. De takken lopen weer uit, zo krijg je een levende constructie. Zet de takken ongeveer 50 cm in de grond en geef meteen water.

wilg mooiste soorten buitenleven magazine
Gevlochten wilgentenen gaan vanzelf weer uitlopen.

Pijnstiller

Wilgenbast is een natuurlijke pijnstiller. Er zit salicine in, een pijnstillende stof waar acetylsalicylzuur uit gemaakt kan worden, de basis van aspirine.

3. Salix purpurea ‘Nancy Saunders’

Bittere wilg Salix purpurea ‘Nancy Saunders’. De paarsbruin getinte twijgen kleuren prachtig bij het smalle, blauwgroene blad. De katjes vallen niet zo op. Ook voor een losse haag. Volle zon, hoogte tot 1 m, bloei maart-april.

3. Salix purpurea ‘Nancy Saunders’.

4. Salix integra ‘Flamingo’

Bonte dwergwilg Salix integra ‘Flamingo’. Het blad van deze wilg is heel bont: wit met groen en vooral in het voorjaar ook roze. Wordt vaak als stamboompje verkocht. De twijgen zijn oranjerood en vallen ’s winters extra op. Volle zon/halfschaduw, hoogte tot 3 m, bloei maart-april.

4. Salix integra ‘Flamingo’

Hier koop en/of bekijk je ze

5. Salix caprea ‘Kilmarnock’

Boswilg Salix caprea ‘Kilmarnock’. Dit treurwilgje staat op een stammetje en heeft lange, afhangende twijgen. In het vroege voorjaar zijn ze rijk bezet met pluizige, zilverige katjes. Volle zon, hoogte tot 2 m, bloei maart-april.

5. Salix caprea ‘Kilmarnock’

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)