Ontelbare bloemen rondom lange bloemstengels in alle tinten van de regenboog, vaak zelfs tweekleurig. Lupine (Lupinus) is een must-have voor je border vanwege de fantastische bloemkleuren en de vroege bloei. De mooiste nieuwe cultivars worden in Engeland gekweekt.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Modeste Herwig

 

Plant van de Maand?

Meer lezen over lupine met zijn indrukwekkende bloemen? Scroll snel naar beneden!

Volgende week lees je over de verzorging van papaver. Wanneer je kunt snoeien en hoe je ze kunt verjongen.

De week erop zetten we de verschillende lupine varianten voor je op een rij.

We sluiten de maand april af met de top 5 mooiste soorten lupine en waar ze te zien en te koop zijn.

De bloemen van Lupinus 'Terracotta'hebben een aparte rozerode tint.

Plant- en zaaitijd

Plant vaste lupine (Lupinus polyphyllus) in het voorjaar of in de herfst. Zorg voor een open, zonnige plek en liefst zure (eventueel neutrale), zanderige en goed doorlatende grond. Van kalkrijke grond houdt lupine beslist niet. De bloemen openen zich vanaf eind mei tot eind juni, vaak is er nog nabloei in juli en augustus.

Heel donker paars in combinatie met oranje maakt Lupinus 'Storm' tot een favoriet.

Tip

Door het wegknippen van uitgebloeide stengels kun je de kans op een nabloei vergroten.

Snoeien

Na de bloemen zie je de dikke, zacht behaarde peulen groeien. Hoewel ze prachtig zijn, is het aangeraden om ze weg te knippen. Het vormen van zaad kost de plant namelijk veel energie. Door het wegknippen van uitgebloeide stengels kun je de kans op een nabloei vergroten.

Foto Shutterstock.com

 Je kunt de levensduur van lupine verlengen door de wortelkluit in het voorjaar te scheuren en de buitenste delen opnieuw te planten.

lupine verzorging buitenleven magazine
Foto Shutterstock.com

Verzorging

Vooral het jonge blad is een lievelingsmaaltje voor slakken. Let in het voorjaar dus extra op en vang de slakken weg. De planten kunnen ook last hebben van verschillende ziekten, zoals de lupineluis (die alleen lupine lust) en bepaalde virussen en schimmels.

 

Vermeerderen en verjongen

De vaste soorten lupine verouderen snel en leven daarom meestal helaas kort. Je kunt de levensduur verlengen door de wortelkluit in het voorjaar te scheuren en de buitenste delen opnieuw te planten. Of door de planten om de drie jaar te vervangen. Stekken kan ook: neem in april kleine zijscheutjes van de plant, zet ze in een potje met compost en scherp zand, en houd licht vochtig. Eenjarige lupines kun je goed zaaien. Ze sterven meestal voor de winter af, maar soms groeien ze nog een jaar. Zaai lupine in april binnen in een zaaibakje op een lichte plek, bijvoorbeeld in de vensterbank. Schuur de zaden licht op voor je ze in de zaaigrond duwt. Plant de zaailingen half mei buiten. Of zaai in mei ter plekke in de volle grond. Je kunt ook zelf zaad oogsten van een lupine.

Lupinus hartwegii 'Pixie Delight'. Foto MHGP/FP/RHS

Lupine vervolg

In de volgende ‘aflevering’ van deze Plant van de Maand zetten we de verschillende varianten van lupine en hun specifieke kenmerken voor je op een rijtje.

Volgende week meer!

Foto Shutterstock.com

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)