Deze maand is vijg de Plant van de Maand. Vijg (Ficus carica) plant je voor de mediterrane uitstraling, de zoete vruchten en zeker ook voor het decoratieve donkergroene blad. In een goed jaar oogst je in de zomer emmers vol vruchten – heerlijk voor jam, compote, desserts en taart.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Modeste Herwig

 

Plant van de Maand?

In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.

De vijg bijt dus de spits af deze maand september. Met vandaag een plantenpaspoort en de kenmerken van vijg, wat maakt het zo’n mooie plant voor in de tuin en in welke tuinsferen past hij?

Volgende week lees je over de verzorging (planten, zaaien, standplaats, snoeitips en vermeerderen).

De week erop selecteren we de verschillende varianten en geven we je een lekker recept voor vijgenjam.

We sluiten de maand af met de mooiste soorten vijg en waar ze te zien en te koop zijn.

Het donkergroene blad is zeer

Geef hem ruimte

De vijg is een bladverliezende struik of kleine boom uit Azië. In het Middellandse Zeegebied zijn vijgen volop verwilderd. De hoogte kan in warme landen wel 10 m bedragen. Bij ons wordt de vijg doorgaans maximaal 4 m hoog. Een vijg kan snel groeien en zo’n 2,5 tot 4 m breed worden, dat vraagt dus wel ruimte in de tuin. Het leerachtige, gelobde blad wordt tot 30 cm lang. Je kent de bladvorm vast wel van schilderijen waar Adam en Eva op afgebeeld zijn. Al in de oudheid werden vijgen gekweekt vanwege de heerlijke vruchten. De peervormige vruchten hebben zoet rood vruchtvlees en zijn ook heel geliefd in gedroogde vorm.

Ook in pot kan je rekenen op fikse bomen.

Paspoort

Nederlandse naam: vijg

Latijnse naam: Ficus ciraca 

Soort: boom en struik

Herkomst: Azië

Hoogte: 10 meter in het wild, in Nederland maximaal 4 meter

Bladverliezend

Winterhard: ja, tot -10 graden Celcius

Vruchten: ja, paars, eetbaar

Blad: gelobd, 30 cm lang

 

Vijgen als klimmers tegen een witte muur maken mooie schaduwen in de zon.

Zuid-Europese sfeer

Met een vijg voeg je Zuid-Europese sfeer toe aan je tuin. Het grote, donkergroene blad combineert goed met bloeiende klimmers met kleiner blad, zoals jasmijn en clematis. Of plant er grote groepen lavendel omheen. Wil je nog een stapje zuidelijker gaan, combineer vijg dan met winterharde palmen en siergrassen voor een meer Noord-Afrikaanse tuin.

Een vijgenboom is daarnaast een perfecte solitair in een zonnige patio. Het grote blad zorgt voor schaduw in de zomer en de vorm van de boom heeft genoeg karakter om ook in de winter wat toe te voegen aan het totaalbeeld. Combineer in dat geval met zomerbloeiers als bougainvillea, groenblijvende varens of vetplanten in pot.

Hoe je die vijgen mooi en in leven houdt? Dat lees je volgende week!

Doe als de Italianen doen. Heb je een patio of plaatsje? Combineer dan meerdere soorten vijg in pot.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)