Breng de sfeer van het Middellandse Zeegebied naar je balkon of tuin en creëer dit jaar thuis een heerlijk vakantiegevoel zonder de behoefte aan een uitstapje naar het buitenland. Met deze zeven planten die vaak in warmere landen te vinden zijn, kun je een mediterrane oase creëren en genieten van een echt vakantiegevoel in je tuin.

1. Vijgenboom in de zon

Een goede basis voor je mediterrane uitstraling leg met een vijgenboom (Ficus carica). Hoewel deze boom zijn bladeren in de winter verliest, schittert hij in de zomer met grote, prachtig gevormde bladeren en heerlijke eetbare vruchten. De vijgenboom gedijt goed in potten en staat het liefst op een warme plek, bij voorkeur tegen een zonnige muur op het zuiden. Met zijn exotische uitstraling zal deze plant je onmiddellijk het gevoel geven alsof je op vakantie bent.

Een vijgenboom is niet alleen mooi, de vruchten zijn ook heerlijk om op te eten.

2. De hoogte in met druiven

Creëer een idyllische setting door te dineren onder druiventrossen. Leid een druivenplant (Vitis vinifera) over een pergola voor een prachtig effect. Je kunt kiezen tussen druivenrassen die heerlijk zijn om te eten of juist voor een weelderige uitstraling gaan. Zorg voor voedzame, kalkrijke en goed doorlatende grond, en vermijd dat de plant te veel water krijgt. Met druivenmest en een zonnige, beschutte plek zal deze winterharde klimmer snel groeien. Houd er rekening mee dat druiven gevoelig kunnen zijn voor galmijt, die de bladeren kan aantasten. Lees wat je kunt doen om galmijt van de druif te verwijderen.

Win-win: schaduw én een fijn vakantiegevoel onder de druiven.
Je vóelt de hitte bij de aanblik van deze prachtige kurkeiken.
Je vóelt de hitte bij de aanblik van deze prachtige kurkeiken.

3. Karakteristieke kurkeik

Voor een mediterrane uitstraling vergelijkbaar met olijfbomen, kun je kiezen voor een karakteristieke kurkeik (Quercus suber). De grillige bast van deze boom symboliseert vele zomers die zijn gekomen en gegaan. Kurkeiken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en groeien langzaam, waardoor ze geschikt zijn voor elke buitenruimte, of het nu in de volle grond of in potten is. Plaats de kurkeik in goed doorlatende grond en bescherm hem tegen kou in de eerste jaren. Deze winterharde metgezel zal je buitenruimte sieren en produceert opvallende eikeltjes, net als een gewone eik.

4. Dauw van de zee: rozemarijn

Laat je tuin de dauw van de zee vangen met rozemarijn (Rosmarinus officinalis). Dit veelgebruikte keukenkruid groeit vaak tegen rotsen aan de kust, en als je het zijn gang laat gaan, kan het groter worden en lichtblauwe bloemen geven. Een bak met rozemarijn kan over de rand groeien, wat een interessant en vernieuwend beeld geeft. Vlinders en bijen zullen dol zijn op de bloemen, en de geur en aanblik van deze plant zullen je vakantiegevoel compleet maken. Plaats rozemarijn in de volle zon, want het kan goed tegen droogte en blijft het hele jaar groen. Tip: rozemarijn is ook lekker in een zomers drankje in de hitte.

Vlinders en bijen zijn dol op de bloemetjes van rozemarijn.

5. Geurende oleander

Waan je je ook in Zuid-Frankrijk met planten als oleander (Nerium oleander) die een echt vakantiegevoel opwekken? In een mediterraan klimaat groeien oleanders in overvloed, groots en met een heerlijke geur. Ze kunnen tot wel 6 m hoog worden. Helaas is dat in ons klimaat niet mogelijk, oleanders zijn niet winterhard. Maar ze zijn wél prachtig in een grote pot op je terras. In de herfst verplaats je die naar binnen, waar het niet onder het vriespunt komt. Snoeien doe je op dat moment of in het voorjaar. De fijne roze, gele, rode of witte bloemetjes verschijnen in de zomer en de bloei houdt aan tot eind september. Wist je dat oleanders giftig zijn? De melksappen oleandrine en neroside hebben uitwerking op je hart en zitten in alle delen van de plant. Goed opletten dus met kinderen en huisdieren.

In ons klimaat is een oleander in pot wel mogelijk – en mooi!
Een zee van paarse lavendel is ook iets waar hommels en bijen van houden.
Een zee van paarse lavendel is ook iets waar hommels en bijen van houden.

6. Paarse velden van lavendel

Geurige Franse velden vol lavendel (Lavandula), konden we die maar naar de achtertuin halen. Een alternatief is een terras, perk, muur of schutting gevuld met (potten) lavendel. Gaat je lavendel niet de volle grond in? Dan liefst in een mengelmoes van potten, in verschillende vormen, kleuren en maten. En ook afgewisseld met andere planten. Dat asymmetrische, licht rommelige van de planten draagt bij aan je vakantiegevoel. Lavandula ‘Hidcote’ is een sterke lavendelsoort die heerlijk ruikt, lang bloeit en goed tegen droogte kan. Lavendel is bovendien ook een goede plant om muggen te weren. Tip: snoei tweemaal per jaar, na de bloei in de zomer en nogmaals in april. Zo ontwikkelt je lavendel zich het mooist en blijft de vorm mooi compact. Houten of gietijzeren tuinmeubels erbij en je bent in gedachten al een heel eind in la douce France.

7. Tropische klimmer

Geen mediterrane tuin is compleet zonder de kleurrijke bougainvillea. Deze tropische klimplant staat bekend om zijn opvallende bloemen in heldere tinten. Bougainvillea’s kunnen goed tegen warme temperaturen en gedijen goed in zonnige en droge omstandigheden. Een nadeel:  de plant kan in Nederland alleen in de kas, als kamerplant of als kuipplant gehouden worden. Deze bloeier is namelijk niet winterhard. De bloemkleur van Bougainvillea glabra en Bougainvillea spectabilis is over het algemeen paars of rood, de variëteiten met witte of gele bloemen worden minder vaak te koop aangeboden, en zijn wat kwetsbaarder.

Benieuwd naar meer inspiratie voor je vakantie aan huis? Lees verder over vijf tropische planten voor je staycation.

Zodra de plant bloeit kan hij bij mooi weer naar buiten. Als de eerste nachtvorst zich eind oktober aandient moet de plant weer naar binnen.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
5/5 - (2)