Bij vakantie denken veel mensen aan Italië, Spanje of Frankrijk. Breng de sfeer van het Middellandse Zeegebied naar je balkon of in je tuin, en je kunt dit jaar ook zonder uitstapje naar het buitenland bijkomen in mediterrane sferen. Met zes planten die je vaak in warmere landen treft, creëer je thuis een vakantiegevoel.

1. Vijgenboom in de zon

Een goede basis voor je mediterrane uitstraling leg met een vijgenboom (Ficus carica). In de winter verliest een de vijg zijn blad, maar in de zomer komen er grote, prachtig gevormde bladeren en ontstaan eetbare vruchten. De vijg groeit als struik of boom en is ook goed in een pot te plaatsen. De plant staat graag op een warme plek, liefst tegen een muur op het zuiden en in de volle zon – daar waar hij zich het meest voelt als in een vakantieland. Niet voor niets is het een van de planten die je een vakantiegevoel bezorgen.

Een vijgenboom is niet alleen mooi, de vruchten zijn ook heerlijk om op te eten.

2. De hoogte in met druiven

Wie wil er niet dineren onder de druiventrossen? Het kan, als je een druif (Vitis vinifera) over een pergola leidt. Bij druiven heb je de keuze: ligt je voorkeur bij lekkere druiven om te eten of vooral bij een mooi plaatje? Soorten verschillen daarin van elkaar, het blad kan bijvoorbeeld heel anders ogen. Zet je druif in voedzame, kalkrijke, doorlatende grond en voorkom dat ze te nat staat. Met speciale druivenmest en op een zonnige, beschutte plek groeit deze winterharde klimmer lekker snel. Goed om te weten is dat druiven gevoelig (kunnen) zijn voor galmijt die de bladeren aantasten. Lees wat je kunt doen om galmijt van de druif te verwijderen.

Win-win: schaduw én een fijn vakantiegevoel onder de druiven.
Je vóelt de hitte bij de aanblik van deze prachtige kurkeiken.
Je vóelt de hitte bij de aanblik van deze prachtige kurkeiken.

3. Karakteristieke kurkeik

De kurkeik (Quercus suber) is een boom met charisma, vergelijkbaar met olijfbomen. Voor beide geldt vaak: hoe ouder, hoe mooier. De karakteristieke, grillige bast doet je denken aan de vele zomers die al zijn verstreken en ieder jaar weer komen en gaan. Leuk weetje: de buitenste laag van de bast bestaat uit kurk en wordt dan ook gebruikt in sommige landen. Kurkeiken zijn verkrijgbaar in allerlei formaten en groeien langzaam. Dit maakt deze bomen geschikt voor alle soorten buitenplekjes, in de volle grond of in potten. Plaats de kurkeik in waterdoorlatende grond, bescherm hem de eerste jaren tegen de kou en je hebt er een winterharde metgezel bij. Overigens produceert deze boom, net als de eik, een opvallend soort eikeltjes.

4. Dauw van de zee: rozemarijn

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis ) ken je vast als keukenkruid. Rosmarinus betekent dauw van de zee, waarschijnlijk omdat het kruid vaak tegen rotsen aan de kust groeit. Laat je dit struikje zijn gang gaan, dan zal hij groter worden en lichtblauwe bloemetjes geven. In een bak kan rozemarijn wat over de rand groeien, een leuk idee voor eens een ander beeld. Vlinders en bijen zijn dol op rozemarijnbloemen en de geur en aanblik van deze plant maken je vakantiegevoel compleet. Zet rozemarijn bij voorkeur in de zon, hij kan goed tegen droogte en is groenblijvend. Tip: rozemarijn is ook lekker in een zomers drankje in de hitte.

Vlinders en bijen zijn dol op de bloemetjes van rozemarijn.

5. Geurende oleander

Waan je je ook in Zuid-Frankrijk met planten als oleander (Nerium oleander) die een echt vakantiegevoel opwekken? In een mediterraan klimaat groeien oleanders in overvloed, groots en met een heerlijke geur. Ze kunnen tot wel 6 m hoog worden. Helaas is dat in ons klimaat niet mogelijk, oleanders zijn niet winterhard. Maar ze zijn wél prachtig in een grote pot op je terras. In de herfst verplaats je die naar binnen, waar het niet onder het vriespunt komt. Snoeien doe je op dat moment of in het voorjaar. De fijne roze, gele, rode of witte bloemetjes verschijnen in de zomer en de bloei houdt aan tot eind september. Wist je dat oleanders giftig zijn? De melksappen oleandrine en neroside hebben uitwerking op je hart en zitten in alle delen van de plant. Goed opletten dus met kinderen en huisdieren.

In ons klimaat is een oleander in pot wel mogelijk – en mooi!
Een zee van paarse lavendel is ook iets waar hommels en bijen van houden.
Een zee van paarse lavendel is ook iets waar hommels en bijen van houden.

6. Paarse velden van lavendel

Geurige Franse velden vol lavendel (Lavandula), konden we die maar naar de achtertuin halen. Een alternatief is een terras, perk, muur of schutting gevuld met (potten) lavendel. Gaat je lavendel niet de volle grond in? Dan liefst in een mengelmoes van potten, in verschillende vormen, kleuren en maten. En ook afgewisseld met andere planten. Dat asymmetrische, licht rommelige van de planten draagt bij aan je vakantiegevoel. Lavandula ‘Hidcote’ is een sterke lavendelsoort die heerlijk ruikt, lang bloeit en goed tegen droogte kan. Lavendel is bovendien ook een goede plant om muggen te weren. Tip: snoei tweemaal per jaar, na de bloei in de zomer en nogmaals in april. Zo ontwikkelt je lavendel zich het mooist en blijft de vorm mooi compact. Houten of gietijzeren tuinmeubels erbij en je bent in gedachten al een heel eind in la douce France.

Benieuwd naar meer inspiratie voor je vakantie aan huis? Lees verder over vijf tropische planten voor je staycation.

Review deze post