Hoge vaste planten en zomerbollen vangen veel wind. En soms bloeien ze zo rijk dat ze topzwaar worden. Het gevaar bestaat dan dat ze omvallen of zelfs afknappen. Breng daarom op tijd plantensteunen aan in je tuin. Of tref maatregelen waardoor planten steviger op hun benen staan. Deze vijf ideeën helpen je op weg naar balans in de border.
1. Knip vaste planten terug
Na de eerste bloei van vaste planten als geranium (Pelargonium), ridderspoor (Delphinium) en salie (Salvia) kun je ze met circa twee derde terug knippen. Op die manier schieten ze opnieuw in bloei en blijven ze lager, waardoor de bloemen minder snel omvallen. Ook kun je nog de Chelsea chop toepassen vóór de langste dag. Voor de Chelsea Flower Show in Engeland worden de planten jaarlijks in mei een stuk teruggeknipt. Zo worden ze mooi bossig en staan ze ook een stuk steviger op hun benen. Planten die het hier goed op doen zijn onder meer vlambloem (Phlox), zonnekruid (Helenium), rode zonnehoed (Echinacea purpurea), kattenkruid (Nepeta) en asters.
2. Zorg voor sterke buren
Uitbundige bloeiers als dahlia’s, rode zonnehoedjes en herfstanemonen geven vaak veel bloemen waardoor ze topzwaar worden. Ook planten die mooie lange bloeiaren vormen zijn kwetsbaar. Denk aan monnikskap, ridderspoor en stokrozen. Het gevaar bestaat dat ze bij een flinke windvlaag afbreken. Zonde! Geef deze blikvangers daarom stevige buren. Deze natuurlijke plantensteunen houden ze uit de wind en geven ze een steuntje in de rug. Denk aan hoge, bossige soorten als gevlekt koninginnekruid (Eupatorium maculatum), diverse siergrassen en doorgroeiende duizendknoop (Persicaria amplexicaulis). Je kunt de border ook windluw maken met heesters, hagen en vlechtschermen.
3. Snoeihout als plantensteunen
Bewaar na het snoeien van bomen en heesters steeds de lange, rechte takken. Deze kun je voor de zomer gebruiken om je planten op te binden. Ook de gevorkte takken – een dikke tak met bovenaan een zijtak – zijn ideaal voor het ondersteunen van je planten. Zet de takken bij voorkeur al aan het begin van de zomer naast de kwetsbare planten. Duw ze zeker 30 cm in de aarde en controleer of ze stevig staan. Je kunt de stengels vervolgens vast opbinden met kunststof plantringen of -clips. Handig is ook bindbuis. Dit is elastisch draad met een zachte buitenkant dat niet in de stengels snoert. Gebruik je (hennep)touw, maak dan meerdere lussen om de plant goed vast te zetten. Zodra de plant bloemen heeft gevormd, kun je de steel hoger, net onder de onderste bloem, nogmaals vastzetten. En soms kan het nodig zijn om een tweede stok te plaatsen. Een decoratief idee is het vormen van wigwams met snoeihout. Behalve klimplanten kun je hier ook lange stelen van bijvoorbeeld cosmos (Cosmea) aan vastzetten. Heb je geen snoeihout? Bamboestokken, ook wel tonkinstokken, zijn een goed alternatief. Tip: schuif een bloempotje of leeg slakkenhuis bovenop plantensteunen korter dan je eigen lengte. Zo voorkom je dat je je hoofd gemeen stoot als je bukt in de tuin.
4. IJzeren plantensteunen
Goede tuinhulpjes zijn voorgevormde, ijzeren plantensteunen. Zo zijn er brede obelisken, halfronde steunen, spiraalvormige plantpinnen maar ook kleine schermen (trellis) die je makkelijk in de aarde prikt. Zet een spiraalvorm bijvoorbeeld naast een vlambloem (Phlox) en leid de stelen voorzichtig tussen het metaal door. De halfronde vormen zijn ideaal om grote pollen dahlia en ridderspoor in te sluiten. Handig zijn speciale steunen voor hortensia ‘Annabelle’. De dikke, witte dotten vallen na een flinke regenbui vaak snel uiteen. Door een metalen groeiraster op de plant te plaatsen voordat deze uitloopt in maart, blijft de hortensia de hele zomer mooi in vorm. Lees meer verzorgingstips voor hortensia’s.
5. Raster voor de plukbloemen
Voor een pluktuin is het bouwen van een ondersteunende constructie een goed idee. Je kunt hiervoor het best ver voor het bloeiseizoen maatregelen treffen. Bouw net na het inzaaien of aanplanten een raster van snoeitakken of bamboestokken boven het bloembed. Ook kun je denken aan een wijdmazig net, grof gaas of betonwapening die je horizontaal over de border aanbrengt met behulp van stevige palen. Hierdoor zullen de stelen zich vanzelf een weg banen. Tegen de tijd dat de dahlia’s en zinnia’s bloeien, profiteren ze volop van deze stevige basis.