Een recept waarbij geen enkel product uit de moestuin komt, maar dat zeker niet minder lekker is. Ine van Mierlo maakt dit recept voor heerlijke koekjes voor kerst. “Het is vooral leuk om te maken met vriendinnen en ze daarna mooi in de kerstboom te hangen.”

Peperkoekmannetjes, kerstbomen of sterren

Deze koekjes kun je zeker een aantal dagen voor kerst maken. De koeken blijven lekker krokant (in een trommel) en het glazuur kan goed drogen. Met dit recept maak je minstens veertig koekjes, varieer dus vooral in de vorm: grote peperkoekmannetjes, kerstbomen, hartjes of sterren. Wil je ze niet in de kerstboom hangen? Maak dan kleinere versies voor in zakjes, die je leuk kunt versieren met kerstdecoratie. Of personaliseer ze met naamtags. Nog een idee: combineer ze met de decoratieve en eetbare kerstbomen van chocolade.

Dit heb je nodig voor de speciale koekjes met kerst

  • 100 g boter
  • 60 g donkere basterdsuiker
  • 100 g honing
  • 30 g schenkstroop
  • 350 g bloem
  • Snufje zout
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 0,25 tl nootmuskaat
  • 0,25 tl gemalen witte peper
  • 0,25 tl gemberpoeder
  • 1 tl kardemom
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • Garde
  • Uitsteekvormpjes in kerstfiguren
  • Bakpapier
Gebruik verschillende vormpjes voor je kerstkoekjes.
Gebruik verschillende vormpjes voor je kerstkoekjes.

Zo maak je deze kerst heerlijke koekjes

  • Doe de boter, basterdsuiker, honing en de stroop in een pan en laat smelten. Zorg dat alle suiker goed smelt, maar laat het mengsel niet koken.
  • Voeg 175 g bloem toe, een snuf zout en de zes specerijen. Meng het geheel goed door, dat gaat het beste met een garde.
  • Laat het mengsel een beetje afkoelen en meng er het ei doorheen.
  • Voeg nog eens 175 g bloem toe en het bakpoeder. Het wordt dan al een echt deeg en dat kneed je vanaf dit moment het beste met je handen. Mocht het nog een beetje plakkerig aanvoelen, doe er dan beetje bloem bij en kneed dit er goed doorheen. Let op: het moet een soepel deeg blijven.
  • Zet dit deeg minimaal 3 uur in de koelkast, zodat de smaken er goed kunnen intrekken.
  • Verwarm na 3 uur wachttijd de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg uit over een met bloem bestrooid aanrecht. Steek er met de uitsteekvormpjes diverse figuren uit en bak deze in de oven op een bakplaat met bakpapier. Tip: bak dezelfde vormpjes tegelijkertijd af, van ongeveer dezelfde grootte. Ze hebben namelijk elk hun eigen baktijd, die ligt tussen de 8 en 10 minuten. Houd dit goed in de gaten.
  • Laat de kerstkoekjes goed afkoelen voordat je ze garneert met glazuur.

Dit heb je nodig voor het glazuur

  • 220 g poedersuiker
  • 2 tl guavesiroop
  • Scheut melk
  • Garde
  • Spuitzak

Zo maak je het glazuur

  • Doe de poedersuiker in een mengkom en voeg de guavesiroop toe.
  • Voeg een scheutje melk toe en roer alles goed maar voorzichtig glad met een garde.
  • Voeg eventueel melk toe tot je een dikke, vloeibare massa krijgt. Het mengsel moet goed te spuiten zijn. Je kunt een kleurtje toevoegen, maar er is niks mis met wit.
  • Giet het glazuur in een spuitzak met een klein gaatje en versier je koeken naar eigen ontwerp.

Tip: spuit de namen van je gasten erop en gebruik de koekjes bij de tafelsetting. Gezellige en lekkere kerstdagen toegewenst!

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
4/5 - (2)