Uitdroging is de vijand
Slakken zijn erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Uitdroging is de grootste angst van de weekdieren, omdat hun lichaam voor het grootste deel uit water bestaat. Vandaar dat zout strooien funest is voor de diertjes en erg dieronvriendelijk. De slak wordt letterlijk weggevreten door de osmose in het zout. De gevoelige weekdieren verschuilen zich graag in hun kalken huisje, als ze er een hebben, of tussen vegetatie, composthopen, afgevallen bladeren, hout, stenen of in spleten.
Vijf tips om slakken te bestrijden
Zodra de kust veilig is, na een regenbui of midden in de nacht, gaan de weekdieren op jacht. Hun prooi? De moestuin of een aangelegde border. Als je veel last hebt van huisjesslakken en naaktslakken in de tuin, is het verstandig om in april en mei vast maatregelen te treffen. Wij zetten vijf diervriendelijke manieren voor je op een rij.
1. Plaats planten die geen slakken aantrekken
Wil je vraat voorkomen, zet dan planten met een sterke geur in de buurt van gevoelige soorten als hosta, dahlia, papaver en ridderspoor. In de moesten zijn ze gek op sla, courgette en sperziebonen. Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven. Als je ’s avonds of in de late namiddag bewatert, zorg je voor een vochtige grond die aantrekkelijk is voor de glibberige diertjes.
2. Lok natuurlijke vijanden van slakken
Kikkers en padden zijn dol op naaktslakken. Lok ze naar je tuin door het maken van een (kleine) vijver of waterbak (lees tips voor een kleine waterplaats maken). Je kunt de natuur een handje helpen door een schepje kikkerdril uit de sloot uit te zetten. Merels zijn vaak druk in de weer met huisjesslakken. Maak je tuin merelvriendelijk: een drinkbak, schuilmogelijkheden als een takkenril, een stukje gazon waarop ze pieren kunnen zoeken, en hagen waarin ze kunnen nestelen. Vele andere vogels hebben ook slakken op het menu staan: eksters, spreeuwen en lijsters bijvoorbeeld. Ook egels lusten slakken. Met een takkenril of een berg bladeren in je tuin verleid je ze tot een winterslaap in jouw tuin. In de lente kunnen ze zich dan vol eten aan slakken (). Andere natuurlijke vijanden zijn loopeenden, kippen en spitsmuizen. Die laatste huizen graag in een composthoop en eten naast slakken ook pissebedden, spinnen en wormen.
3. Zoek de eitjes
In april beginnen ze met het leggen van eitjes, die na drie weken uitkomen. Twee maanden later zijn de slakken volwassen. Probeer de slak een stapje voor te zijn. Verhuis parende slakken uit je tuin naar de groenbak of een slootje verderop. Zoek onder potten, tussen de aardbeiplantjes en onder oud blad in de borders naar slakkeneitjes; een legsel bevat algauw vierhonderd eitjes. Vaak worden de eitjes 3-4 cm diep in de aarde gelegd. Het loont de moeite om de grond op vochtige plekken voorzichtig los te woelen om legsels te zoeken. Overigens zijn gewone huisjesslakken minder schadelijk dan naaktslakken en de segrijnslak – herkenbaar aan een slangentekening op zijn huis. De laatste twee knagen aan jong groen, terwijl huisjesslakken vooral dode plantenresten opruimen. Bekijk welke slakken nuttig zijn en je moestuin niet opeten.
4. Sproei water met knoflook
Een beproefd middel om slakken diervriendelijk te bestrijden, komt van de hostaliefhebbers van tuin Hof te Ruurlo: meng één liter ammoniak met tien liter water en begiet vraatgevoelige planten rondom (niet op de blaadjes). De oplossing verbrandt de slakkeneitjes en houdt volwassen dieren op afstand. Dat scheelt een complete invasie. Ook schijnen slakken niet tegen knoflook te kunnen. Maak zelf knoflookwater van één liter water waarin je twee hele bollen kookt. Roer twee eetlepels van dit extract door één liter water en besproei er de planten mee. Kies je ervoor slakken handmatig te verplaatsen? Zorg dan dat ze minstens 20 m verderop weer vrijlaat, anders zijn ze zo weer terug.
5. Werp hindernissen op in de tuin
Slakken houden niet van obstakels, zoals fijngemalen eierschalen. Werp zoveel mogelijk hindernissen op voor slakken. Zo kun je denken aan het strooien van cacaodoppen in de borders; het scherpe materiaal ontmoedigt slakken verder te gaan. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden. Een andere optie zijn schelpen, fijngemalen eierschalen of grind, die hebben hetzelfde effect op slakken. Koffiedik ontlopen ze liever ook. Verder zouden slakken worden afgeschrikt door koper, waar ze een klein elektrisch schokje van krijgen. SlakkenSchrik heeft onder meer speciale kopertape die je om bloempotten kunt plakken.
Minder diervriendelijk laatste redmiddel
Helpt dit allemaal niet (genoeg)? Dan loont het de moeite om zelf een bierval te maken om slakken te bestrijden. Een klein potje gevuld met bier graaf je in de grond in, nabij de planten waar slakken op afkomen. Zorg dat het niet uitsteekt boven de grond zodat er geen randen zijn. Kies voor een kleine doorsnede, want helaas bestaat de kans dat niet alleen vervelende slakken maar ook andere dieren en onschuldige slakken erin vallen. Tot slot kunnen aaltjes een redmiddel zijn voor borders waar de slakkeninvasie te groot is. Besproei een mengsel met aaltjes over de aangevreten planten waar de slakken van eten. De aaltjes zorgen ervoor dat de slak, die ze binnenkrijgt, van binnenuit geïnfecteerd raakt en sterft.