Ze is er in vele kleuren en soorten waar je lang van geniet in de tuin: de dahlia. Goed nieuws, hoe meer dahlia’s je plukt, hoe langer de plant doorgaat met het vormen van nieuwe scheuten. Dat is handig om te weten als je dahlia’s gaat plukken voor een mooi boeket uit eigen tuin. Jammer genoeg staan ze vaak niet zo lang mooi in de vaas als in de tuin. Met deze tips kun je zelf dahlia’s planten én plukken.

Al 400 jaar dahlia’s

Inmiddels is het al meer dan vierhonderd jaar geleden dat Europa kennismaakte met de plantensoort. De Spaanse arts Fransisco Hernández onderzocht medicinale planten en beschreef de dahlia in 1615 voor het eerst. “Manshoge planten met astervormige bloemen en bladeren als van een vlierboom”, schreef hij (uit: A History of Zinnias: Flower for the Ages, Eric Grissell, 2020). Meer dan honderd jaar later duikt de bloem op in botanische tuinen in Spanje, en later in de rest van Europa. Aanvankelijk werden dahlia’s geteeld en verscheept als culinaire lekkernij, maar dat liep weer snel ten einde. De smaak van de dahliaknol is peperachtig en bitter. De mooie bloem werd wél populair en is inmiddels te vinden in meer dan 20.000 soorten.

Opvallende soorten

De kans dat je een exemplaar vindt naar jouw zin is groot als je ernaar op zoek gaat in een pluktuin. De vele variëteiten zijn er namelijk in verschillende kleuren, vormen en maten. De drie opvallendste dahliasoorten zijn:

 • Cactus- en semi-cactusdahlia’s. Kunnen tot wel 1 m hoog worden. De spitse, opstaande bloemblaadjes zorgen ervoor dat de bloem een beetje op een cactus lijkt. Deze dicht gevulde dahlia’s zijn er in allerlei bonte kleuren.
 • Decoratieve dahlia’s. Lijken op de cactusdahlia, maar hebben nog meer gevulde bloemen, waarvan de blaadjes groter en een beetje gegolfd zijn. De opvallendste van de familie.
 • Halskraagdahlia’s. De vaak tweekleurige bloemen met wat grotere bladeren hebben een kraagje van kleinere, witte blaadjes om de hals. Het lijkt een beetje op een molensteenkraag, een kledingstuk dat in de zestiende eeuw de status van de drager moest benadrukken.
Dahlia Mary Evelyn is een voorbeeld van een halskraagdahlia.

Dahlia planten in de tuin

Dahlia’s houden vooral van zon en water. Wil je dahlia’s plukken uit eigen tuin? Dan kun je met deze adviezen aan de slag om dahlia’s in je tuin te planten.

 1. Dahlia’s houden van een goed bemeste, voedzame en doorlatende grond. De bloemen zijn echte zonaanbidders en komen daarom in de volle zon het best tot hun recht.
 2. Zet de knollen een paar uur voordat je ze plant in een bak met water, dan kunnen ze zich volzuigen met water.
 3. Heb je een standplaats uitgekozen, plant de knollen dan vanaf na IJsheiligen (half mei) in de volle grond. Maak een gat van 2-5 cm diep en plant hierin de knol. Het steeltje van de oude bloem laat je naar boven wijzen. Hoe eerder je ze in de tuin zet, hoe dieper je moet planten. Hierbij is het de kunst ze zo diep te planten dat de knollen het zonlicht door de aarde heen voelen.
 4. Zaai je dahliaknollen op 40-50 cm van elkaar, zodat elke plant voldoende ruimte heeft om te groeien.
 5. Geef na planten een flinke hoeveelheid water voor een goede start.
 6. Komen je dahlia’s uit? Zorg dan dat je obstakels opwerpt om de planten heen, zodat slakken er niet bij kunnen.
Semi-cactusdahlia Aloha geeft je direct een vakantiegevoel.

Voor een eerdere bloei in de tuin

Wil je al eerder genieten van de bloemenpracht? Start dan met opkweken in een pot. Dat kan vanaf begin maart bijvoorbeeld in de schuur, bij een constante temperatuur van circa 10 °C. Stop de knol in een pot en zorg ervoor dat die in het licht staat. Je dahlia’s zullen na overplanten in mei eerder tot bloei komen.

Dahlia’s in pot op balkon of terras

Wie geen tuin heeft, kan deze kleurrijke bloemen ook in pot kweken. Zet ze op je balkon of terras en geniet de hele zomer én nazomer van deze zonaanbidders. Voor een pot kies je het beste laag groeiende of dwergdahlia’s. Net als in de volle grond hebben de bloemen ruimte nodig. Eén knol per pot (kleiner dan Ø 45 cm) is voldoende. Bij een grotere pot kun je twee of drie knollen planten. Zorg dat de pot een goede drainage heeft en leg onderin een laagje scherven of grind. Start je met planten, vul dan de pot met potgrond of een mengsel van potgrond en compost. Een stok ter ondersteuning van je dahlia kan slim zijn, afhankelijk van de variëteit. Plaats de stok voordat je de bol de grond in duwt om beschadiging te voorkomen.

Dahlia’s kun je prima in potten planten. Geef ze wel voldoende ruimte en plant één bol per pot.
Een zee van roze, oranje en gele dahlia’s fleuren je tuin enorm op.
Een zee van roze, oranje en gele dahlia’s fleuren je tuin enorm op.

Dahlia’s verzorgen en bloeitijd

De bloeitijd van dahlia’s loopt van half juli tot aan de eerste nachtvorst; we kunnen er dus tot in het najaar van genieten. Tegenwoordig zijn er steeds vaker lange, droge periodes. Juist dan, bij weinig neerslag, is het belangrijk om je dahlia’s veel water te geven. Vooral een groot exemplaar in volle bloei is erg dorstig. Let wel op dat de plant geen natte voeten heeft. Ook is het van belang verwelkte bloemen op tijd te verwijderen. Er bestaat bijna geen andere knol die zo veel bloemen kan voortbrengen als deze plantensoort. De uitgebloeide bloemen haal je weg, om zo plaats te maken voor nieuwe bloei. Dit kun je doen met een schone schaar.

Tips om dahlia’s te plukken

In de periode dat de dahlia’s in je tuin in volle bloei staan, is het tijd om te oogsten. Stel een mooi plukboeket samen voor in de vaas. Enkele tips voor je geplukte dahlia’s.

 • Pluk de bloemen bij voorkeur ’s ochtend vroeg of ’s avonds laat, dan zijn ze in de beste conditie.
 • Pluk bloemen die al geopend zijn; gesloten knoppen komen in de vaas niet of nauwelijks uit.
 • Verwijder het blad van de steel voordat deze het water raakt.
 • Vul de vaas goed met water, want dahlia’s zijn dorstige bloemen.
 • Ververs het water om de dag.
 • Zet het boeket niet in de volle zon om onnodig snel verwelken te voorkomen.
Leuk voor op de buitentafel, een paar zelf geplukte dahlia’s.

Bezoek een pluktuin

Bloeien er geen dahlia’s in je tuin of vind je het zonde om ervan te plukken? Gelukkig zijn er verspreid over Nederland talloze pluktuinen waar je zelf de mooiste boeketten kunt samenstellen. Tip: controleer van tevoren of de tuin geopend is in verband met COVID-19.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Review deze post