Ben je op zoek naar een uitbundige bloeier waarmee je de show kunst stelen (en een mooi boeket van kunt maken). Dan is de dahlia dé plant voor jou. Niets voor niets zijn er in Nederland zelfs speciale dahliatuinen (pluktuinen). Het is een vrolijke bloeier die vele kleuren kent. Ook een voordeel: hoe meer dahlia’s je plukt, hoe harder de plant doorgroeit.

Soorten dahlia’s

Wil je een dahlia gaan kopen? Dan is er meer dan genoeg keus. Er zijn tal van soorten. We sommen drie opvallende dahliasoorten voor je op:

 • Cactus- en semi-cactusdahlia’s staan bekend om hun stekelige bladeren (die deels opgerold zijn). De naam zegt het al: deze plant heeft iets weg van een cactus. Deze dahlia’s zijn bontgekleurd en vallen daardoor echt op.
 • Decoratieve dahlia’s hebben wel iets weg van de cactusdahlia, maar hun bloemen zijn net wat meer gevuld. De blaadjes zijn groter en een beetje gegolfd. De ideale soort als je op zoek bent naar een opvallende dahlia.
 • Halskraagdahlia’s hebben vaak tweekleurige bloemen met grotere bladeren. Ze hebben een ‘kraagje’ van kleinere, witte blaadjes om de hals.

Lang plezier van je dahlia’s

Dahlia’s bloeien rijk en lang, tot ver in oktober. De eerste bloemen pluk je meestal in de zomer. Wil je al eerder genieten van deze bloemenpracht? Start dan met opkweken in een pot. Dat kan vanaf begin maart bijvoorbeeld in je schuur, bij een constante temperatuur van zo’n 10 °C. Stop de knol in een pot en zorg ervoor dat die in het licht staat. Je dahlia’s zullen na overplanten in mei eerder tot bloei komen.

Dahlia Mary Evelyn is een voorbeeld van een halskraagdahlia.

Is een dahlia een vaste plant?

In principe kan je dahlia de winter overleven, maar…. Dan moet je ‘m in de winter wel binnen zetten. Winterhard is ‘ie namelijk niet.

Semi-cactusdahlia Aloha geeft je direct een vakantiegevoel.

Kun je dahlia’s in de grond laten zitten?

Bij een milde winter kun je het er best op wagen, maar als je zeker wilt zijn van weer een vrolijke bloeier in je tuin, neem dan het zekere voor het onzekere.

Kan een dahlia in de volle zon?

Jazeker, dahlia’s zijn echte zonliefhebber. Ze staan het liefst in de volle zon, maar wat schaduw kunnen ze wel verdragen. Let op: het zijn niet alleen zon-, maar ook waterliefhebbers. Bovendien groeit deze plant het beste op een goed bemeste, voedzame en doorlatende grond.

Dahlia’s kun je prima in potten planten. Geef ze wel voldoende ruimte en plant één bol per pot.
Een zee van roze, oranje en gele dahlia’s fleuren je tuin enorm op.
Een zee van roze, oranje en gele dahlia’s fleuren je tuin enorm op.

Hoe plant je een dahlia?

Vanaf half mei (als de vorst zeker verdwenen is), kun je de dahlia planten. Een stappenplan:

 • Zet de knollen een paar uur voordat je ze plant in een bak met water. Zo kunnen ze zich volzuigen met water
 • Maak een gat van 2 tot 5 centimeter diep en plant hierin de knol. Het steeltje van de oude bloem laat je naar boven wijzen. Hoe eerder je ze in de tuin zet, hoe dieper je moet planten. Het is de kunst om ze zo diep te planten dat de knollen het zonlicht door de aarde heen voelen
 • Zaai de knollen op zo’n 40 tot 50 centimeter van elkaar. Zo heeft elke plant genoeg ruimte om te groeien
 • Geef je planten tot slot genoeg water, voor een vliegende start

Hoe moet je een dahlia verzorgen?

Dahlia’s hebben genoeg water nodig, zeker bij lange en droge periodes. Vooral een groot exemplaar is in volle bloei erg dorstig. Let wel op dat de plant geen natte ‘voeten’ heeft. Vergeet ook niet de uitgebloeide bloemen te verwijderen (of ze eerder te plukken voor een mooi boeket). Zo maak je ruimte voor nieuwe bloei.

 

Dahlia’s en slakken

Niet alleen mensen zijn dol op dahlia’s, ook slakken vinden het een heerlijk hapje. In dit artikel geven wij je tips om de slakken geen kans te geven.

Leuk voor op de buitentafel, een paar zelf geplukte dahlia’s.

Dahlia's plukken

In de periode dat de dahlia’s in je tuin in volle bloei staan, is het tijd om te oogsten. Stel een mooi plukboeket samen voor in de vaas. Hoe je ze plukt? Een paar tips:

 • Pluk de bloemen bij voorkeur ’s ochtend vroeg of ’s avonds laat, dan zijn ze in de beste conditie
 • Je kunt de bloemen afknippen met een (schone) schaar
 • Pluk bloemen die al geopend zijn, want gesloten knoppen komen in de vaas niet of nauwelijks uit
 • Verwijder het blad van de steel voordat deze het water raakt
 • Vul de vaas goed met water
 • Ververs het water om de dag
 • Zet het boeket niet in de volle zon om onnodig snel verwelken te voorkomen

Bezoek een Dahlia pluktuin

Bloeien er geen dahlia’s in je tuin of vind je het zonde om de bloemen te plukken? Gelukkig zijn er verspreid over Nederland talloze pluktuinen waar je zelf de mooiste boeketten kunt samenstellen. We sommen er drie voor je op:

Wil je je eigen pluktuin starten, dan vind je hier nuttige tips.

 

Dahlia 'jowey winnie'.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

2.7/5 - (14)