Vooropgesteld: we hebben beslist niets tegen de buitenkeuken. Dat mensen een barbecue in de tuin zetten, is zelfs heel begrijpelijk. Je kunt daar allerlei lekkers op bereiden zonder binnenshuis last te hebben van de baklucht die zo’n bezigheid nu eenmaal met zich meebrengt. Maar om er dan gelijk een hele buitenkeuken van te maken, terwijl je al een behoorlijk bedrag hebt geïnvesteerd in de aanschaf van zo’n mooie keuken van Brugman, is misschien toch wel wat onnodig. Het heeft dan wel als voordeel dat je niet steeds heen en weer hoeft te lopen van de tuin naar de keuken en terug, maar daar staat wel tegenover dat je dan ook al je benodigdheden, zoals bakspatels, pannen, enzovoort dubbel moet aanschaffen. Doe je dat niet, dan loop je alsnog steeds heen en weer te sjouwen. En dubbele inventaris geeft ook dubbele afwas!
Locatie van de keuken
Veel hangt overigens wel af van de locatie van de keuken in huis. Als die zich aan de voorzijde van de woning bevindt, terwijl de tuin aan de achterzijde is, valt er zeker iets voor te zeggen om een aparte buitenkeuken te plaatsen. Maar in veel woningen bevindt de keuken zich aan de achterzijde, met veelal een directe verbinding naar de tuin. Als het een hoekkeuken is, kun je zelfs een deel van de beschikbare ruimte als buffet gebruiken. Je kunt dan simpelweg een stapel borden klaarzetten voor je gasten en ze uitnodigen om zelf hun eten op te scheppen. Je loopt misschien twee, drie keer naar binnen, maar dat doe je in een buffetrestaurant ook. Een andere optie is natuurlijk om de etenswaren binnen te bereiden en ze daarna in de tuin op tafel te zetten.
Van alle gemakken voorzien
Een goede keuken is van alle gemakken voorzien. Met een buitenkeuken zijn de mogelijkheden beperkter. Wil je iets lekkers op tafel zetten, waarvoor een specifieke bereidingsmethode vereist is? Dan is de kans groot dat je alsnog terug moet vallen op het gebruiken van de keuken binnenshuis. Overigens is het wel raadzaam om er bij het aanschaffen van een keuken alvast rekening mee te houden welke wensen je hebt met betrekking tot het gebruik. Veel werkruimte is fijn, maar niet altijd goed te realiseren. Een kookeiland is een tijdje een hype geweest, maar werkt alleen goed als de oppervlakte van de ruimte zich daarvoor leent. Als het geheel daardoor te krap wordt, kun je er niet meer goed manoeuvreren en dat zorgt bepaald niet voor plezierig kokkerellen.
Schoonmaakwerk
Een keuken moet goed onderhouden worden, om de hygiëne zo optimaal mogelijk te kunnen waarborgen. Je bent er immers met de bereiding van voedsel bezig. Als je daarnaast ook een buitenkeuken hebt, verdubbel je daarmee het onderhoudswerk. Als je de buitenkeuken namelijk niet goed schoonhoudt en etensresten niet continu grondig verwijdert, trek je ongedierte aan. Kortom, er komt meer bij kijken dan je wellicht dacht