Het najaar is ‘het vergeten tuinseizoen’! Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar, als het zonnetje schijnt en de bloemetjes al staan te pronken in het tuincentrum. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n 30 jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen, veel logischer.

 

 

Wortelen in het najaar en stressvrij het voorjaar in  

Om groter te groeien boven de grond moeten wortels ook groter groeien onder de grond. Planten die in september, oktober of november de grond in gaan, komen meestal terecht in een bodem die nog warm en vochtig is. Door de warmte en het vocht kunnen de wortels al goed de grond ingroeien en een verbinding aangaan met hun nieuwe plek. Die planten hebben dus een voorsprong op de types die pas in april of mei in hun nieuwe stek in koude grond worden gezet. In het voorjaar hoeven ze alleen nog maar lekker te groeien en bloeien. Geen stress voor de plant en zo geniet jij dus ook veel eerder in het jaar van een weelderige tuin

Planten in het najaar is beter voor mens, plant en biodiversiteit

De liefdesrelatie tussen plant en schimmels

Ondergronds gebeurt er van alles. We weten dat wortels van planten een relatie aangaan met ondergrondse schimmels: de wortels voeden de schimmels met suikers en in ruil daarvoor geven de schimmels mineralen aan de wortels. Met gezonde planten als resultaat!

Dus de wortels van planten die al in oktober/november in de grond gaan hebben niet alleen meer tijd om fysiek te groeien dan planten die pas in mei verhuizen, ze hebben in het voorjaar ook al een relatie opgebouwd met het bodemleven. Die planten kunnen dus meteen bij de nieuwe groei in het voorjaar samenwerken met al die ingenieuze systemen ondergronds. Je zal dan ook zien dat ze een stuk harder groeien en bloeien in het voorjaar dan de planten die net in de grond zitten.

najaarsbloei rudbeckia
Najaarsbloei rudbeckia.

Tuinieren met biologische planten in het vergeten tuinseizoen

Vallende bladeren voeden het bodemleven

De natuur voedt de bodem onder andere met vallende bladeren. Het najaar is dan ook het meest logische moment om die natuur in je tuin te helpen met genoeg bouwstoffen voor nog meer groei. Als je in het najaar compost in je bodem werkt, dan worden de nutriënten verteerd door en opgeslagen in het humuscomplex in je bodem.

Dat humuscomplex is als het ware de voorraadkast van je bodem, die ook nog eens zorgt voor een goede bodemstructuur waardoor de bodem wel vocht vast houdt maar niet te zompig wordt. In het voorjaar zijn die voedingsstoffen dan meteen beschikbaar voor je planten zodra ze zin krijgen om te groeien.

Deze planten kunnen in het najaar de grond in

Alle vaste planten die winterhard zijn, dat zijn planten die goed tegen een vorstperiode kunnen, kunnen in het najaar de volle grond in. Ook het Tuiny Forest (6m2), Voedselbosje (4m2 en 10m2), Tuiny Haag, bomen en heesters kunnen in november geplant worden. Bomen en heesters plant je liefst vanaf half november, als de sapstromen tot rust zijn gekomen en ze het minst last ondervinden van een verhuizing. Sprinklr verstuurt dan de pakketten Tuiny Forest, Tuiny Haag, Voedselbosje en losse, inheemse, bomen en heesters. Ze zorgen voor meer biodiversiteit in de tuin

Duurzame ondernemers Suzanne van Straaten en Liedewij Loorbach willen de Nederlandse biodiversiteit vergroten door het aanbieden van biologisch gekweekte (tuin)planten. Sprinklr.co verkoopt online biologische tuinplanten, bloembollen en zaden. Bij biologische teelt worden geen pesticiden en kunstmest gebruikt, zodat zowel bij de kweker als in de tuinen ze een positieve bijdrage leveren aan de natuur in plaats van schade aan te richten. Sprinklr.co is sinds dit jaar steward owned bedrijf. Dit houdt in dat Sprinklr B.V. in handen is van een stichting, wiens enige taak is om erop toe te zien dat het bedrijf geleid wordt volgens de missie: het vergroten van biodiversiteit. De onderneming Sprinklr B.V. is dus geen middel om geld aan te verdienen, maar een middel om de missie te dienen.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)