Heester kornoelje staat bekend om de prachtige bloeivormen in het voorjaar; van kleine witte sterretjes tot grote roze vlinders. De vruchten en bessen die daarop volgen zijn eveneens decoratief. Maar ook in de winter heeft deze tuinplant charme door de felgekleurde takken. Wat maakt deze heester zo’n fijne plant en wat zijn geschikte soorten voor in jouw tuin?

Een zeer geschikte heester is Cornus, staat mooi in iedere border - Tuinieren met Buitenleven
In het najaar krijgt Cornus alba ‘Siberian Pearls’ opvallende witte bessen aan de rode takken. Foto iVerde

Amerikaanse kornoelje en andere soorten

Kornoeljes hebben eigenlijk in alle seizoenen sierwaarde voor de tuin. De schijnbloemen in de lente maken van de bomen en de heesters een grote bloemenpruik. Sierbomen als Amerikaanse kornoelje (Cornus florida), die ook wel veelbloemige kornoelje wordt genoemd, krijgen daarna decoratieve vruchten. Dat geldt ook voor Japanse kornoelje (Cornus officinalis) en Japanse grootbloemige kornoelje (Cornus kousa var. chinensis). De heesters dragen opvallende bessen en mooie bloemen. In het najaar volgt dan een vaak spectaculaire herfstkleur. En als het blad is gevallen, blijft er een bijzondere kapstok achter waarbij het hout van de struikachtige kornoeljes opvallend fel is van kleur. Daarmee zijn het ook in de winter echte blikvangers in de tuin. Op zoek naar zo’n bijzondere variëteit? Vraag dan bij de boomkweker naar witte (Cornus alba), Canadese (Cornus sericea) of rode kornoelje (Cornus sanguinea), dit zijn de drie soorten met het opvallendste winterhout. Bijzonder is ook de reuzenkornoelje (Cornus controversa). De takken kleuren weliswaar niet, maar de karakteristieke etagevorm is in de winter minstens zo decoratief. Voor de kleine tuin zijn er dwergsoorten verkrijgbaar als Cornus stolonifera ‘Kelseyi’, die 50 cm hoog wordt met oranjegele takken.

Kornoelje komt in vele soorten en maten, Japanse kornoelje, Canadese kornoelje, fleur je tuin ermee op - Tuinieren met Buitenleven
Als de rode takken van Cornus alba ‘Sibirica’ uitlopen in de lente, ontstaan mooie kleurcontrasten. Foto iVerde

Witte kornoelje in de tuin

Anders dan zijn naam doet vermoeden, heeft de witte kornoelje Cornus alba ‘Sibirica’ rode takken. Onder invloed van zonlicht doet de kleurstof anthocyaan in de bast zijn werk, vooral bij eenjarige takken. Bovendien worden de bladeren in de herfst ook rood van kleur en zo vormt de witte kornoelje een bron van kleur in de tuin. Cornus alba ‘Kesselringii’ geeft een purper, bijna zwart winterbeeld. De bloemen van de witte kornoelje zijn wel wit en bloeien in mei en juni. Plant haar in de zon of halfschaduw. Deze middelgrote heester wordt, net als vele variëteiten, circa 3 m hoog, dus is het slim om hem achteraan in de border te plaatsen.

Een zeer geschikte heester is Cornus, staat mooi in iedere border - Tuinieren met Buitenleven
Cornus sericea ‘Flaviramea’ geeft opvallend geel hout in zijn wintertooi.

Gele en rode kornoelje

Als je een kornoelje uitkiest op haar winterkleur, is het spectrum breed. Wat dacht je van een geel, oranje of rood silhouet? Bijzonder is bijvoorbeeld de Cornus stolonifera ‘Flaviramea’ met opvallende gele takken. Wil je er een die bloeit met frisgele bloemen, dan kom je uit bij de soorten gele kornoelje (Cornus mas). De rode kornoelje (Cornus sanguinea) zie je ook wel aan bosranden en in parken. Deze soort valt in de winter op door zijn verloop van oranjegele naar felrode punten. Fraai zijn onder meer de variëteiten ‘Midwinter Fire’ en ‘Winter Orange’.

Kornoelje komt in vele soorten en maten, Japanse kornoelje, Canadese kornoelje, fleur je tuin ermee op - Tuinieren met Buitenleven
Het jonge hout van de witte kornoelje ‘Kesselringii’ is purper van kleur.

Je heester snoeien

Zo veel soorten, zo veel manieren van snoeien. Niet alle kornoeljes hebben evenveel of op hetzelfde tijdstip een snoeibeurt nodig. Tip: knip de takken bij voorkeur af boven de eerste vertakkingen, zodat er meer uitlopers komen en de struik er vol en bossig uitziet als hij in bloei komt. Snoeitips voor drie populaire kornoeljes; voor alle drie de soorten geldt dat je ze niet moet snoeien als het vriest.

  • De witte kornoelje snoei je eens in de twee à drie jaar aan het eind van de winter flink terug tot zo’n 40 cm. De jonge scheuten kleuren dan gedurende lente en zomer mooi rood.
  • De gele kornoelje is er een die elk jaar in maart juist wel wat snoei kan gebruiken (tot 40 cm). Dat is meteen een reden dat veel mensen hem als plant voor een (flinke) haag gebruiken.
  • Als de rode kornoelje in de tuin echt te groot wordt, is het tijd haar een snoeibeurt te geven. Ook voor deze heester is maart de beste periode.

Een zeer geschikte heester is Cornus, staat mooi in iedere border - Tuinieren met Buitenleven
Met de combinatie van verschillende kornoeljes in de tuin, krijgt de winter meer kleur.

Combineer met prille lentebloeiers

Kornoeljes lenen zich goed voor een combinatie met prille lentebloeiers. Bolletjes als sneeuwklokjes, witte druifjes en winterakonietjes komen mooi uit aan de voet van het kale, gekleurde hout. Heb je de ruimte? Denk dan aan een laantje van deze heesters of plant verschillende soorten in een groep bij elkaar. Mooi is de combinatie met andere hoge, opgaande soorten als siergrassen. Of zoek juist het contrast op met kleurrijke bodembedekkers als winterheide.

Behoefte aan meer inspiratie voor het najaar? Bekijk vijf bomen die prachtig van kleur zijn in de herfst.

2.7/5 - (13)