Natuurlijk weet je hoe belangrijk insecten zijn voor onze natuur. Maar eerlijk is eerlijk, niemand zit te wachten op een wesp in zijn of haar drinken. Gelukkig kun je muggen en wespen uit je tuin weren, op een duurzame manier. Hoe dan? Dat lees je hieronder.

Muggen bestrijden met planten

Van een muggensteek wordt niemand blij. Gelukkig hoef je niet meteen met ‘zwaar geschut’ in de weer. Er zijn verschillende planten die muggen afschrikken. En ze staan ook nog eens mooi in je tuin. Wat dacht je van lavendel (Lavandula) of goudsbloem (Calendula). Ook verschillende kruiden en planten met een citroengeur houden de muggen op afstand. Lees hier meer over planten die muggen weren.

Goudsbloem (Calendula) houdt muggen uit je tuin.

Wespen uit je tuin verjagen

Ook wespen kun je verjagen door middel van geur. Hier is lavendel weer de redder in nood. Maar ook kruidnagel verjaagt wespen, evenals limoen en citroen. Meer handige keukenmiddeltjes om wespen uit je tuin te weren vind je hier.

Word je toch gestoken door een wesp? Ai! Lees hier wat je dan kunt doen.

Lavendel (Lavendula) weert zowel muggen als wespen. Topper van de zomertuin dus.

Wespennest verwijderen

Blijft het niet bij één wesp, maar heb je een wespennest in je tuin? Je kunt daarvoor een professional inschakelen. Zelf kun je ook aan de slag, maar weet dat het een bijzonder gevaarlijk klusje is. Je vindt hier meer praktische tips en tricks.

wasp on apple wesp in de zomertuin

Grote wesp

Zie je wel een heel erg uit de kluiten gewassen exemplaar voorbijkomen? Grote kans dat dat een hoornaar is. Een steek van een Aziatische hoornaar is niet gevaarlijker dan een andere wespensteek. De reden dat de hoornaar op de lijst van ongewenste diersoorten staat, is omdat ‘ie honingbijen en andere wilde bijensoorten eet. Je kunt bij waarneming.nl melden dat je een hoornaar hebt gezien.

Aziatische hoornaar (Vespa velutina) herken je aan de zwarte kop, het grotendeels zwarte lijfje en de poten die van zwart naar lichtgeel gaan.
Aziatische hoornaar (Vespa velutina) herken je aan de zwarte kop, het grotendeels zwarte lijfje en de poten die van zwart naar lichtgeel gaan.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)