Kippen zijn helemaal hip! Steeds meer mensen zien zo’n gezellige vogel in de achtertuin wel zitten. Wil jij graag kippen aanschaffen? Dan ben je aan het juiste adres: hieronder sommen we kippenfeitjes voor je op. Zodat je weet wat je kunt verwachten.

Hoeveel kippen mag je houden zonder vergunning?  

Geen gekke vraag om jezelf te stellen voordat je kippen aanschaft. Maar geen zorgen, als ‘hobbyist’ mag je volgends de wet tot maximaal 250 kippen hebben. Bij sommige gemeenten liggen de aantallen wat lager. Maar een groepje kippen mag jij als hobbyist gewoon houden in de tuin.

Welke kippen zijn makkelijk te houden?

Heb je nog nooit kippen gehad? Helemaal geen probleem! Bepaalde soorten zijn ideaal voor starters:

Zo heb je de klassieke legkippen die erg fijn zijn om mee te beginnen. Deze soort kan grijs, bruin of wit zijn en leggen jaarlijks zo’n driehonderd eitjes. Maar ook krielkippen zijn een prima ras om als eerste kippen te hebben thuis. Ze leggen minder en kleinere eieren maar zijn door hun compacte postuur goed voor een kleinere tuin. Tip: heb je kleine kinderen? Ga dan voor krielkippen.

kippen in de tuin
Hennen zijn goede tuinierhulpjes! Deze scharrelkippen zijn gretig op zoek naar tuinafval én slakken.

Welke kippenrassen zijn makkelijk te houden?

Heb je nog nooit kippen gehad? Helemaal geen probleem! Je bijnaam hoeft heus niet Boer Harm te zijn om je haan happy te houden. Maar er zit wel degelijk verschil in kippenrassen en of deze makkelijker of moeilijker in onderhoud zijn.

De klassieke legkip is erg fijn om mee te beginnen. Deze soort komt voor in grijs, bruin en natuurlijk wit, en legt per kip jaarlijks zo’n driehonderd eitjes. Bekende legkiprassen zijn de Brahma, de Barnevelder en de Araucana. De Plymouth Rock staat er bovendien om bekend rustig en vriendelijk te zijn en laat zich prima hanteren.

Ook de krielkip is een prima beginnerskip. De eitjes zijn kleiner en komen in minder grote getalen, maar door het compacte postuur van deze kippen passen ze goed in een kleinere tuin, en zeker ook het overwegen waard als je kleine kinderen hebt. Die mogen natuurlijk meehelpen met de verzorging en het rapen van de eitjes! De Cochin of de Orpington zijn heel geschikt als krielkip voor beginners.

scharrelende kippen
Kippen scharrelen graag in groepjes, op een bosachtige ondergrond.

Wat zijn hippe kippenrassen voor in de winter?

Kun je niet wachten tot aan het voorjaar en wil je voor de winter al kippen aanschaffen? Dat kan! Sommige kippen kunnen juist prima overwinteren. Zo kan een zijdehoen prima tegen koudere temperaturen. Deze sierkip heeft ook eens weinig ruimte nodig waardoor het ook een fijn ras is om te hebben in je tuin.

Hoe maak ik kippen tam?

Hoe krijg je dat nou voor elkaar, een stel tamme hennen die lekker rondscharrelen? Waar de kinderen bij kunnen lopen zonder gepikt te worden, en die je gemakkelijk op kunt pakken als het nodig is? Om dat te bereiken, schaf je de kippen zo jong mogelijk aan. Dat is niet alleen leuk om mee te maken, ze raken zo ook het meest aan je gehecht.

Laat de kippen van begin af aan op regelmatige tijden uit je hand eten, ook dit zorgt dat ze aan je wennen. Ga vaak te midden van je (jonge) hennen zitten. Pak af en toe een hen kalm op en houd haar even bij je. Zo geef je ze een veilig gevoel. Gedraag je rustig en jaag de kippen niet op.

kippen uit de hand voeren
Door je kippen van jongs af aan uit de hand te laten eten maak je ze snel tam.

Is kippen houden veel werk?

Uiteraard zijn er meerdere antwoorden goed op de vraag of ‘kippen houden veel werk is’. Wat niet te betwisten valt, is dat je een hok, waterbak, voer en stro moet aanschaffen. De verzorging bestaat verder vooral uit het hok schoonmaken, voer geven en de eieren dagelijks oppikken.

krielkip
Sierkippen zijn een plezier om naar te kijken.

Hoe moet ik mijn kippen huisvesten?

Kippen willen graag samen scharrelen. Eén of twee kippen houden op je balkon is dus een ‘no go’. Drie kippen is het absolute minimum, dat heet dan een toompje. Zo’n toompje kippen heeft niet per sé een haan nodig. Dus of jij (of je buren!) nu wel of niet idyllisch gewekt wilt worden bij het ochtendgloren, dat is helemaal aan jou!

Kippen moeten kunnen schuilen en kunnen scharrelen. Daarvoor koop of maak je een kippenhok en een kippenren. Hoe groter de kip en de groep, des te meer ruimte je kippen nodig hebben. Als vuistregel geldt 1,5 m² per kip in de buitenren en 1 m² per vier kippen in het nachthok. Houdt in gedachten dat een hen alleen eieren legt als ze daar ook een prettig plekje voor heeft. Creëer dus mooie zachte, warme en schone broedplekken in het nachthok.

de kip en het ei
Wie was er eerst?

Wat doe je met kippen in de winter?

In de winter kunnen de kippen prima en wat langer in hun hok blijven. Maar het is wel goed om wat maatregelen te nemen in het hok.

Waarom gaan kippen op stok?

Waarom slaapt een kip eigenlijk op een stok? In de natuur maakt een kip ontzettend weinig kans tegen zijn natuurlijke vijanden. Als een kip slaapt, wordt ze niet snel wakker. Bij een aanval op de grond zal ze dus te laat zijn om te ontsnappen. Daarom zitten ze instinctief graag zo hoog mogelijk, en kiezen dan voor een tak. Ze zijn erop gebouwd om op de stok niet om te vallen. Met een aantal zitstokken zal je kip dankbaar kiezen voor haar favoriete slaapplekje.

 

 

Kan een kip vliegen?

Het buitenverblijf scherm je af met kippengaas. Hoe fijnmaziger het gaas, des te meer ongenode kasten zoals vossen, ratten en muizen je buiten de deur kunt houden. Hoe kleiner de kip, des te gemakkelijker ze kunnen vliegen. Wees daar vooral bij krielkippen op beducht. Een dak over de ren is dan geen overbodige luxe. Die moet zo’n 150 tot 200 cm hoog zijn.

 

 

kip zit op een tak
Een kip gaat instinctief altijd zo hoog mogelijk zitten.

Hoe bescherm ik mijn kippen tegen vossen en parasieten?

Kip, ik heb je! Een dak over de buitenren voorkomt niet alleen dat kippen uit het verblijf vliegen, maar ook dat vossen, marters en roofvogels de ren in duiken en daar de boel op zijn kop te zetten. Vossen en marters zijn ’s nachts actief. Sluit je je kippen tijdens de nachtelijke uren op in het nachthok, dan wordt je kippenhok niet zo snel doelwit van de geraffineerde roofdieren.

Bloedluis, veerluis, vlooien, mijten en wormen. Ook kippen ontkomen niet aan parasieten. De beste manier om die smerige microbeestjes buiten de deur (of het kippenhok) te houden, is door vooral een hele goede hygiëne te hanteren. Maak het hok regelmatig schoon, leg sterk geurende kruiden in het hok en plant lavendel rondom de ren. Ook knoflook in het voer kan helpen. Door een zandbak aan te leggen, scrubben de kippen maar al te graag zelf hun eigen verendek schoon. Ze graven zichzelf in en schudden het zand mét het ongedierte zo weer uit. Ook nog eens erg leuk om te zien!

Vooral coccidiose is een vervelende, maar veel voorkomende besmetting. Probeer besmetting van deze lastig te bestrijden eencellige parasiet te voorkomen, door de voer- en drinkbakken goed schoon te houden en de bodembedekking droog te houden. Toch besmet? Laat de dierenarts mestonderzoek uitvoeren en behandel meteen al je kippen.

vos heeft kip gevangen
Een vos gaat er met een kip vandoor.

Hoe bescherm ik mijn kippen tegen de kou?

Het najaar is een belangrijk moment om je kippen in de tuin of op het erf aandacht te geven. Door de kou verbruiken de kippen extra energie, dus hebben ze meer voer nodig. Doordat ze meer eten, moeten ze ook meer drinken. De waterbak is tijdens de vorst ook niet veilig. Een drinkbakverwarmer is dan een gemakkelijke oplossing, maar goedkoper is het om extra vaak het water te controleren en te verversen.

De kammen van de kippen kunnen bevriezen, zeker als ze op de tocht staan. Kies niet voor een metalen drinkbak, daarin bevriest het water sneller en bovendien kunnen de lellen en kammen eraan vastvriezen. Is het kouder dan -10 °C? Overweeg dan om de kammen en lellen te beschermen door ze in te smeren met vaseline.

Als je wilt dat je hennen er extra warmpjes bijzitten, kun je overwegen om het nachthok extra te isoleren en een lekker dikke laag bodembedekker in het hok te leggen. Verwarming hebben kippen niet nodig, met uitzondering van bijzondere sierkippen, die door hun zijdeachtige of krullende verenkleed niet goed in staat zijn om hun eigen warmte vast te houden.

Tip: Als je veel groen plant, hebben de kippen meer beschutting. En voor de kip die niet van sneeuw onder haar pootjes houdt, kan ze onder het bladerdek sneeuwvrij scharrelen, zonder dat je er wat voor hoeft te doen. Wist je dat een kip van origine een bosdier is?

haan en kip in de sneeuw
Kippen kunnen prima tegen de kou.

Wat mogen kippen eten?

Een kip mag best veel eten. Bijvoorbeeld veel soorten groenten en fruit zijn prima. Koolhydraten zoals gekookte aardappelen, pasta en zelfs noedels zijn ook geen probleem. Gras en brandnetels gemaaid? Gooi ze in de ren, de kippen smullen ervan! Natuurlijk is er ook kant-en-klaar kippenvoer verkrijgbaar. Legkorrels, grit en maagkiezel bevorderen het leggen van eieren, want daar hebben ze extra voedingsstoffen voor nodig.

Je kippen helpen zo mee om minder afval te produceren en minder voedsel te verspillen! Wat je een kip niet moet geven is vlees, yoghurt, citrusvruchten, chocola, brood, kaas en zoute producten. Scherpe groenten zoals prei en ui – of de restjes ervan – kun je in het belang van je pluimvogels ook maar beter anders benutten; op de composthoop bijvoorbeeld! Laat je je kippen los in de tuin lopen? Dan zullen ze ook wat aan je slakkenplaag doen!

kippen eten groenvoer
Voedselverspilling ga je gemakkelijk tegen door je etensresten aan de kippen te voeren.

Kan ik kippen houden in de stad?

Kippen houden is zo gemakkelijk dat ze zelfs te houden zijn in de stad, als je tenminste voldoende ruimte hebt. Overleg wel even met je buren, want kippen kunnen soms voor overlast zorgen. Niet iedereen zit namelijk te wachten op het geluid of de geur van kippen. Bovendien kan kippenvoer ongedierte als muizen en ratten aantrekken, en daar wordt natuurlijk niemand blij van. Alles éxtra goed schoonhouden is dus wel een vereiste als je in je stadstuin aan kippen wilt beginnen.

Kippen kunnen enorm in grootte verschillen. Heb je beperkte ruimte, ga dan op zoek naar kleine kippenrassen. De Serama is beroemd omdat het de kleinste kip ter wereld is!

serama kleinste kippenras
De Serama is het kleinste kippenras ter wereld en weegt maar 500 gram.

Wat kost een kip?

Een kip kost, afhankelijk van het ras, tussen de 5 en de 50 euro per kip. Daarnaast moet je investeren in voer en huisvesting. Stel dat je begint met 5 kippen, dan mag je verwachten dat je eenmalige starterskosten om aan kippen te beginnen zo tussen de 500 tot 1000 euro ligt. Daarna zijn de jaarlijkse kosten voor het houden van kippen zo laag, dat er geen haan naar kraait: ongeveer 150 à 300 euro per jaar. Maar je hoeft dan ook nooit meer je eitjes bij de supermarkt te gaan halen!

warm kippenhok met eieren

Deel deze pagina

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
4.5/5 - (4)