Samen met Husqvarna organiseerde Buitenleven een vraag- en antwoordsessie over gazons. Jullie stuurden veel vragen in én stelden ze live aan grasexpert Fabian Storm. We verzamelden de meest gestelde vragen, met antwoord natuurlijk.

De taal van het gras

De roots van grasexpert Fabian liggen op de golfbaan in Biddinghuizen, waar hij stage liep tijdens zijn opleiding tot hovenier. Fabian: “Overweldigend vond ik het, zeven dagen per week zo veel zorg voor gras.” In de twaalf jaar hierna leerde hij als greenkeeper ‘de taal van het gras’ en werd hij adviseur van verschillende golfbanen en sportclubs door heel Nederland. Inmiddels werkt hij bij Husqvarna. Tijdens de vraag- en antwoordsessie zit hij klaar om jou te adviseren en al jouw vragen omtrent gazon en gras te beantwoorden.

Alle antwoorden op je gazon vragen.
De groei van mos gaat in de winter door.

Probleem: mos in je gazon

Hoe zorg ik ervoor dat mijn gazon mosvrij blijft? Fabian: “Mos en onkruid komen veel voor, vooral in de winter. Dat komt doordat de groei van gras dan stilligt, maar mos stug doorgroeit. Verticuteren is een goede optie om er vanaf te komen.”

Wat is verticuteren en wanneer moet ik het doen? Fabian: “Verticuteren is het weghalen van dood organisch materiaal op de grasmat. Er gaan kleine mesjes of pinnetjes ongeveer 1 cm diep de grond in. Dit kan met een ijzeren hark met punten eraan, speciale harken of speciale machines, voor als je een groot gazon hebt. Het is eigenlijk een opfrisbeurt voor je gazon. Daarna voeg je voeding toe aan je gazon en water, en is het klaar om te groeien. Verticuteer niet te vaak en te vroeg, want het is een stressmoment voor je gras. Ik zou zeggen maximaal drie keer: rond mei, juli en september.” Lees hier meer over mos verwijderen uit je gazon, ook door middel van verticuteren.

Alle antwoorden op je vragen over je gazon
Niet iedereen vindt paardenbloemen een toevoeging aan het gazon.

Onkruid vergaat niet, toch?

Hoe kom ik van de paardenbloemen in mijn gras af? Fabian: “Het best bestrijd je deze op een natuurlijke manier. En dat is met een schilmesje de paardenbloemen echt uit je gras steken. Als je in het voorjaar hebt geverticuteerd en bij gezaaid, kan het zijn dat de paardenbloemen gewoon veel plek en kans hebben gehad om zich te nestelen. Dan is het een hele strijd om ervanaf te komen. Dus als je gaat verticuteren, doe dat in mei. Dan groeit het gras al en trekt de grasmat dus snel weer dicht. Zo krijgt de paardenbloem geen kans zich te vestigen. Vaker of korter maaien werkt helaas niet. De paardenbloem past zich aan de mat aan.” Meer tips tegen onkruid? Lees hier hoe je onkruid bestrijdt.

Ik heb altijd last van kweekgras en kreeg het advies om vaker te maaien. Maar na twee jaar is het niet minder. Het lijkt zelfs steeds meer te worden. Hoe kom ik van straatgras af? Fabian: “Het eerste waar je naar kunt kijken, is de lengte van je gras. Lang gras ziet er natuurlijker uit, maar kweekgras groeit daar ook beter in. Kweekgras kan niet tegen kort (3 cm) maaien, waardoor het uit het gras verdwijnt. Daarnaast kun je ook verticuteren, dat werkt ook tegen boterbloemen overigens.”

Het maakt niet uit wat ik doe, ik kom niet van het straatgras in mijn gazon af. Hoe kan ik hiermee omgaan? Fabian: “Het is een kwestie van accepteren. Lang maaien, kort maaien, het heeft geen zin. Straatgras is het eerste graspolletje dat groeit op kale vlakten. Het is een hardnekkige grassoort want bij te veel of te weinig water, laat het meteen zijn zaadjes vallen. Hierdoor groeit het meteen verder. Als je er echt vanaf wilt, zal je het gras met een aardappelschilmesje eruit moeten steken. Het enige wat je wel kunt doen is wachten met water geven. Straatgras kan heel slecht tegen droogte, zo kun je in droge perioden het straatgras met verticuteren uit je gazon trekken. Maar je gazon heeft natuurlijk ook water nodig, dus je kunt het niet zomaar laten uitdrogen. Het blijft lastig, straatgras.”

Ook al heb je geen last van mollen zelf, de molshopen kunnen kale plekken in je gazon veroorzaken.

Kleine kruipers in je gazon

Ik heb veel mollen in de tuin. Van de mollen zelf heb ik geen last, maar ze veroorzaken wel elk jaar veel kale plekken in het gazon. Ik heb al vaker bij gezaaid, maar het werkt niet. Hoe zorg ik dat hier weer gras groeit? Fabian: “Een mol is een goed teken, want dat betekent veel activiteit in je bodem. Dus een gezonde bodem. Als bij zaaien geen resultaat heeft, kan het aan de zaadjes liggen. Graszaad heeft namelijk een verloopdatum. Als je het gebruikt in hetzelfde jaar dat het zaad geoogst is, heeft het ongeveer 95 procent kiemingskracht. Het jaar daarna is dit nog maar zeventig procent en na drie jaar is de kiemkracht helemaal uit het graszaad verdwenen. Je kunt het wel verlengen door het in de koelkast te bewaren, maar elk jaar nieuw graszaad te kopen is beter. Hark je gras, vul wellicht wat mollengangen op en strooi zo’n twintig gram per vierkante meter. Daarna hark je alles aan, geef je water en klaar.” Wil je niet alleen van hun hopen, maar ook van de mollen zelf af? Lees hier hoe je mollen kunt verjagen.

Ik heb veel last van engerlingen in het gras, hoe kom ik hier vanaf? Fabian: “Een natuurlijke manier om engerlingen en ook emelten te bestrijden, zou het ophangen van spreeuwkasten zijn. Spreeuwen zijn dol op engerlingen en pikken ze eruit zonder al te veel schade aan te richten aan het gras. Engerlingen houden ook niet van droogte dus beregen het gazon niet te vaak. En ze houden niet van vaste grond, dus in zandgrond heb je er veel meer last van dan op kleigrond. Een á twee keer per jaar een wals eroverheen zou ook kunnen helpen. Op de golfbaan dekten wij in de avond weleens de aangevreten plekken af met zeil en als we het zeil er ’s ochtends afhaalden, lagen de engerlingen allemaal bovenop het gras. Dan is het een kwestie van snel maaien. Een andere biologische manier is aaltjes gebruiken. Dit is wel een stuk lastiger uit te voeren, omdat je met iets levends te maken hebt dat alleen goed gedijt onder bepaalde omstandigheden. Voor de rest is er niet al te veel wat je ertegen kunt doen, helaas.” Lees hier verder over het gebruik van aaltjes.

Het gebruik van een robotmaaier, zoals deze van Husqvarna, kan veel voordelen hebben.

Robotmaaier of handmaaier?

Kan ik beter handmatig maaien of een robotmaaier aanschaffen? Fabian: “Een robotmaaier is veel minder stressvol voor de plant dan een duwmaaier. De snijwond is kleiner, het herstel is sneller en dus heeft het gras veel meer energie om te groeien. Uiteindelijk zorgt dit voor een veel gezondere mat. We zien ook dat mollen en mos erdoor verdwijnen. Mollen houden niet van reuring aan het oppervlak. Als je egeltjes in de buurt hebt, zou ik de maaier alleen overdag aanzetten. Dan voorkom je dat er egeltjes gewond raken.” Lees hier verder als je nog meer wil doen om de egeltjes in je tuin te helpen.

Wat veel mensen niet weten, is dat je je gazon ook te veel water kunt geven.

Bemesten en geduld hebben

Hoe, wat, waar en wanneer moet ik bemesten? Fabian: “Bemesten is essentieel voor een goed gazon. Doe dit in het voorjaar, zo rond april/mei, als het gras wil gaan groeien. Mijn voorkeur gaat uit naar organische werkstoffen. Het duurt iets langer voordat ze werken, maar ze werken wel langer door, zo’n twee tot drie maanden. Bemest je gazon in april en juni en het liefst in augustus nog eens. Gebruik ongeveer twee tot drie kilo per honderd vierkante meter.” Meer informatie over het bemesten van je gezon, lees je hier.

Water en je gazon

Kun je je gazon teveel water geven? Fabian: “Ja, dat kan zeker. Geef je gras de eerste drie weken na het leggen of zaaien ongeveer drie keer per dag water. Daarna minder vaak, dan moet het gras zelf voedingsstoffen zoeken. Voetrot ligt op de loer als je zo veel water blijft geven en dan krijg je gele plekken in het gazon. Zodra je ziet dat het gras het water oppakt en het gras groeit, zou ik het water geven iets verminderen.”

Samenvatting live vraag- en antwoordsessie

https://www.youtube.com/watch?v=kKnWtZZ7l-s&feature=youtu.be

5/5 - (3)