In juli staan veel vaste planten in volle bloei. Zomerbollen als dahlia zijn in aantocht en de eenjarigen en tweejarigen zorgen voor spektakel in borders en potten. Als je deze zeven tuinklussen aanpakt in juli, is je tuin ook in de rest van de zomer nog lekker bloemrijk.   

1. Zomerbollen-op-pot

Zie je nog zwarte gaten in de border? Denk dan aan zomerbollen-op-pot. Je koopt ze nu in knop of bloei bij kweker of tuincentrum. Leuk is geluksklaver (Oxalis) als randbeplanting van de border. Tussen weelderig siergras komen eyecatchers als Abessijnse gladiool (Gladiolus callianthus) en kuiflelie (Eucomis) goed tot hun recht. En kan de border nog wel wat vuurwerk gebruiken, denk dan aan montbretia’s (Crocosmia) en dahlia’s (Dahlia). Die laatste kun je eventueel gewoon met pot en al ingraven. Handig als je ze straks na de bloei weer wilt rooien.

Met kuiflelies (Eucomis) in pot kun je de gaten in je border spectaculair vullen. Foto iBulb

2. Verwen kuipplanten

Kuipplanten als Lobelia, Pelargonium en Petunia bloeien met een beetje geluk de hele zomer door. Blijf hiervoor de dode bloemen uit de pol plukken en vergeet ook niet om regelmatig water te geven. Wordt het extreem warm deze zomer? Verplaats de potten dan tijdelijk naar een koelere plek. Zo hoef je minder vaak water te geven. Hangen de bloemen er slapjes bij na een hete dag? Zet de kuipplanten dan een uurtje in een emmer water zodat de kluit zich goed kan volzuigen. Het helpt daarbij dat je kiest voor potgrond met kokosvezels dat water goed vasthoudt. Bekijk meer tips over water geven.

Als je petunia’s goed verzorgt, heb je er een zomerlang plezier van. Foto Bloemenbureau Holland

3. Geef extra bemesting

Voeg elke twee weken een scheutje vloeibare mest toe aan het gietwater van kuipplanten. Dat zorgt voor een extra uitbundige bloei. Ook de rozen kun je nu bijmesten met speciale rozenmest om een tweede bloei te stimuleren. Snoei de ranken dan eerst wel een stukje terug als je dat nog niet hebt gedaan en haal uitgebloeide rozen weg (lees meer over rozen in de tuin). Geef zomerbollen als gladiolen en dahlia’s kaliumrijke bloembollenmest. Zo worden bloemkleuren intenser en het komt de bol/knol ten goede. Stop eind juli met bemesten.

 

4. Blijf plukken in juli

Zolang je rijke bloeiers als pronkerwt (Lathyrus) blijft knippen, gaan deze eenjarigen lekker door met bloemen maken. Doe je dit niet, dan vormen ze zaad en geen nieuwe bloemen meer. Vroeg in juli kun je ook uitgebloeide vaste planten terugknippen zodat ze nieuwe bloemknoppen kunnen vormen. Dit werkt onder meer bij tuingeraniums (Pelargonium), ridderspoor (Delphinium), vrouwenmantel (Alchemilla) en korenbloemen (Centaurea cyanus)

Als je dahlia’s blijft plukken, geniet je er binnen van op de vaas én stimuleer je nieuwe knopvorming. Foto iBulb

5. Direct zaaien

Het zaad van tweejarigen kun je na de bloei direct weer opkweken. Probeer het eens uit met stokrozen (Alcea rosea), judaspenning (Lunaria), muurbloemen (Erysimum cheiri) of teunisbloemen (Oenothera). Zodra ze na het ontkiemen twee paar blaadjes hebben gevormd, kun je ze in potjes verder laten groeien. Zet ze op een schaduwrijke plek en geef regelmatig water. In september, als de aarde nog warm is, kun je ze al uitplanten. Spot je al zaailingen rondom de moederplanten? Die kun je eventueel nu al voorzichtig verhuizen naar een geschikt plekje. Ze vormen dit jaar alleen nog maar blad. Lees verder over tweejarige planten.

6. Herfsttijloos planten

Nog een tuinklus voor juli: plant de bollen van de herfsttijloos (Colchium autumnale) in de halfschaduw. Ze zullen in het najaar nog mooi lila, wit of roze bloeien in je border. De bloeiwijze lijkt op die van de krokus, alleen krijgt dit bolletje pas blad in de lente. Zet de bollen op 15 cm van elkaar en plant ze 10 cm diep. Tip: de bollen komen ook goed uit in potten en bakken óf gewoon droog op een schaal.

 

Herfsttijloos is een ‘droogbloeier’ en komt ook uit als je hem op een schaal legt. Foto iBulb

7. Snoei blauweregen in juli

Om de blauweregen (Wisteria) in je tuin zo mooi mogelijk te laten bloeien, is op tijd snoeien belangrijk. Ook een tuinklus voor juli (of augustus), want deze sterke groeier heeft twee snoeibeurten per jaar nodig om wildgroei te voorkomen. Als de bloei is gestopt, knip je zijtakken weg tot vijf à zes knoppen van de hoofdstengels. Zo krijgt de blauweregen de kans nieuwe knoppen te vormen en zal hij bloeien met volle, lange trossen.

Als je blauweregen op tijd snoeit, in januari en juli/augustus, bloeit hij met mooie trossen.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
5/5 - (1)