Of je nou aan de hitte wilt ontsnappen of op zoek bent naar een nieuw avontuur: buiten slapen is hartstikke leuk! In je eigen tuin geniet je van een veilige omgeving en de frisse buitenlucht. Het is een goede oefening voor het kamperen en daarnaast een aanrader voor mensen die moeilijk in slaap komen. In dit artikel vind je een aantal handige tips om comfortabel buiten te slapen.

1) Kies de juiste ondergrond

In je slaapkamer heb je natuurlijk een heerlijk matras waar je aan gewend bent. Je matras naar buiten slepen is alleen geen aanrader: er trekt namelijk snel veel vocht in, en bovendien wil je waarschijnlijk niet dat het matras vies wordt.

Als je buiten een grote loungebank hebt staan kan je hier gebruik van maken, zolang de kussens genoeg ondersteuning bieden. Andere opties zijn een opblaasbedje, een slaapmat, een veldbed, en als je van plan bent vaker buiten te gaan slapen zijn er ook buitenmatrassen waarmee je in de tuin net zo comfortabel ligt als binnen.

2) Niet elke soort beddengoed is geschikt

Hoe verleidelijk het ook is om je zachte donzen dekbed mee naar buiten te nemen, het materiaal is hier niet erg geschikt voor. Dons trekt namelijk vocht aan, en met de Nederlandse luchtvochtigheid is er een grote kans dat je dus wakker wordt onder een vochtig dekbed.

Het is daarom beter om buiten onder een synthetisch dekbed te slapen. Synthetische materialen nemen namelijk niet of nauwelijks vocht op, waardoor jij heerlijk droog en comfortabel onder de sterrenhemel kan liggen.

3) Draag geschikte slaapkleding

Ook als het buiten warm is en je in de tuin wil slapen voor verkoeling, is het nog wel handig om de juiste slaapkleding aan te trekken. Je wilt natuurlijk niet ten prooi vallen aan muggen en andere insecten, dus een dunne beschermingslaag is erg belangrijk. Hiervoor zijn natuurlijke materialen zoals katoen, linnen en zijde het meest geschikt, omdat deze vocht goed opnemen en je zo koel mogelijk houden.

4) Kies je slaapplek zorgvuldig

Waar je in de tuin gaat liggen, zal invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Sommige planten trekken namelijk veel beestjes aan. Als je hierbij in de buurt ligt, kan het zijn dat je een stuk onrustiger slaapt. Maar er zijn ook een aantal planten die muggen weren. Misschien dat je hier wel een aantal van in je tuin hebt staan!

Kies een rustige slaapplek waar je zo comfortabel mogelijk ligt. Denk hierbij ook aan waar de zon op zal komen, zodat je niet ‘s ochtends vroeg in de felle zon wakker wordt. Een schaduwplekje onder een boom of afdakje is daarom misschien handiger.

Genieten van de buitenlucht

De frisse lucht, rustgevende natuurgeluiden en een koel briesje: genoeg redenen om af en toe lekker in je tuin te slapen! Met de juiste voorbereidingen geniet je van een heerlijke nacht slaap onder de sterren.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

4.8/5 - (10)