De herfst is in volle gang, en na een ontzettend warme zomer is wat meer regen best wel welkom, zeker voor je tuin- en balkonplanten. Maar de Nederlandse winterdagen kunnen ontzettend koud zijn, waardoor je zelfs met de beste zorg toch eindigt met een redelijk lege, kale tuin… Gelukkig zijn er genoeg manieren om het hele jaar door te genieten van de vele voordelen die groen in je leefomgeving bieden, namelijk: kamerplanten!

En nu horen we je denken.. oh nee, ik heb helemaal geen tijd om urenlang kamerplanten te verzorgen. Geen zorgen, er bestaan genoeg makkelijke kamerplanten die jouw humeur en interieur de hele herfst en winter kunnen opfleuren!

De kamerplant zonder zorgen

De urban jungle en überhaupt kamerplanten zijn helemaal terug van weggeweest. Niet alleen omdat iedereen behoefte heeft aan de frisse, groene kleuren in huis het hele jaar door, maar vooral omdat kamerplanten jouw leefkwaliteit kunnen verbeteren.

Wist je dat kamerplanten de luchtkwaliteit in jouw woonruimtes verbeteren? De bladeren van grote (en ook een leuke selectie aan kleine kamerplantjes) alle slechte stofjes in de lucht omzetten in schone zuurstof? Daarnaast zorgen ze er ook voor dat de luchtvochtigheid in jouw woonruimtes verbetert. En dat niet alleen:

  • Kamerplanten zorgen voor een betere concentratie en creativiteit, ideaal voor de carrièretijgers die vanuit huis werken of de studenten die tijdens de winterdagen wel een creatieve boost kunnen hebben.
  • Kamerplanten kunnen je nachtrust verbeteren, door de schonere lucht die ze produceren maar ook door de kalmerende, frisse groene uitstraling waardoor je zelfs tijdens de donkerste winterdagen toch heerlijk kunt slapen en volledig uitgerust aan je nieuwe dag kunt beginnen.
  • Kamerplanten fleuren elke kamer op, of je ze nu als statement piece in je welkomsthal neerzet, als opvuller voor die lege hoek in de woonkamer gebruikt of als frisse decoratie in je keuken, bad- of slaapkamer. De frisse kleuren geven niet alleen jou de boost die je nodig hebt, maar zorgen ook voor een warm welkom voor al je vrienden en familie die over de vloer komen.

 

Maar welke kamerplant past het beste bij jou?

Wij snappen heel goed dat iedereen het hartstikke druk heeft, al ben je druk met je werk, studie of sociale leven, of gewoon ontzettend druk met voorbereidingen voor de aankomende feestdagen. Gelukkig zijn er genoeg makkelijke kamerplanten zodat jij kunt genieten van alle voordelen van een kamerplant zonder te veel zorg en tijd er aan te besteden. We hebben de makkelijkste kamerplanten voor je op een rijtje gezet.

Monstera Pertusum

Deze grote kamerplant is een echte eye-catcher! Met haar volume en grote groene bladeren fleurt ze elke kamer op. Je herkent haar aan haar unieke gaten bladeren en deze plant komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. Tijdens de winterdagen groeit ze het beste op een plek met veel licht (bijvoorbeeld voor een raam) en is ontzettend makkelijk in onderhoud, ze heeft tijdens de wintermaanden pas weer opnieuw water nodig nadat haar grond ongeveer een week droog is.

Kentia Palm

Nog zo’n grote eye-catcher, met elegante bladeren die lijken op de veren van tropische vogels. Deze plant groeit het best op een schaduwrijke plek (dus overal eigenlijk tijdens de winterdagen) en zolang haar grond vochtig is (niet nat!) is ze gelukkig.

Sansevieria planten

Geen fan van grote kamerplanten? Geen zorgen, ga dan voor een (of een combinatie) van de vele Sansevieria varianten. Deze plantensoort staat bekend om haar donkergroene, puntige, harde bladeren en is beter bekend als de “vrouwentong”. Omdat de Sansevieria een succulent plantensoort is, heeft ze heel weinig water nodig (dus bij twijfel liever helemaal geen water geven dan te veel!). Daarnaast heeft ze eigenlijk bijna geen licht nodig, maar hoe meer licht ze krijgt, hoe lichter de kleuren van haar unieke bladeren zullen zijn.

Voor elk interieur een kamerplant

Dus het maakt niet uit naar welke soort of maat kamerplant je op zoek bent, er is voor elk interieur wel een makkelijke kamerplant te vinden. Om het meeste uit je kamerplanten te halen en te voorkomen dat je in een winterdipje terecht komt, raden wij aan om je planten in een passende plantenpot neer te zetten. De keuzes zijn eindeloos en voor elke interieurstijl kun je wel een leuke plantenpot vinden. Ga bijvoorbeeld voor een strakke, moderne look met een industriële, granieten of betonnen plantenpot. Of kies juist voor natuurlijke rieten manden voor een rustgevende uitstraling. Ben jij iets excentrieker? Kies dan voor kekke bloempotten in de leukste kleuren en vormen om de hele winter een zomergevoel in huis te hebben.

Met een makkelijke kamerplant haal jij zonder zorgen een frisse mood booster in huis die jou de hele winter door gezonde, gefocuste en positieve dagen geeft!

 

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

Review deze post