Kan het in Nederland? Het echte wildernisgevoel ervaren? Buitenleven probeerde het uit rond het Lauwersmeer. Een gebied waar zeearenden, lepelaars en wilde paarden zich thuis voelen en waar de organisatie Cabiner sinds deze zomer twee duurzame, zelfvoorzienende cabins heeft geplaatst, ver weg in de natuur. Wat dat betekent? Zelf je water pompen en koken op een houtkachel, maar wel slapen in een heerlijk bed, omgeven door vogels en sterren.

Tekst en foto’s Corine Koolstra

 

Bijna tien jaar geleden maakte Sander Ejlenberg met vrienden een trektocht door Noorwegen, net onder de poolcirkel. Het was er koud en onherbergzaam. “En opeens stond daar een klein hutje. Het bood precies het comfort dat we op dat moment nodig hadden: een dak boven ons hoofd, een bed en een houtkachel. Wat zou het tof zijn als je zoiets ook in Nederland had, zeiden we tegen elkaar. Dat je eerst een stuk wandelt en vervolgens in the middle of nowhere kunt slapen, maar dan wel met wat essentieel comfort.” Zo ontstond het idee van Cabiner: een organisatie die in Nederlandse nationale parken tijdelijk duurzame cabins plaatst, die zelfvoorzienend zijn en vaak alleen te voet te bereiken. Intussen staan ze onder andere in Nationaal Park Drentsche Aa, in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en sinds deze zomer ook in Nationaal Park Lauwersmeer. Sander: “Je hebt er geen wifi, geen stopcontacten, maar wel een goed bed, een wc en een douche. En je zit er echt helemaal alleen in de natuur. Dichter bij een wildernisgevoel kun je in Nederland – denk ik – niet komen.”

Zeearend

Het was die laatste zin die me op de knop Boeken liet drukken. En dus staan reisgenoot Cyril en ik nu op een parkeerterrein bij het Lauwersmeer onze rugzakken op onze rug te sjorren. Die rugzak, met daarin een slaapzak, anti-muggenspray en eten en drinkwater voor de komende dag en nacht, geeft ons spontaan een avontuurinjectie. Niks rolkoffer, uiteten of een ontbijtbuffet. Deze reis gaan we simpelweg zelf doen. Stap voor stap. Zonder haast. En zonder grootse afleidingen. Tenminste, dat is de bedoeling, maar al snel word ik toch wat nerveus. Ik houd namelijk van vogels en het Lauwersmeergebied is simpelweg hét vogelwalhalla van Nederland. Omdat Cyril iets minder heeft met het speuren naar vogels ben ik al een dag eerder naar het Lauwersmeer getrokken voor een ronde langs verschillende vogelkijkplekken. Ik heb me dus al kunnen vergapen aan boerenzwaluwen, lepelaars, kluten en bruine kiekendieven. Het idee was dat daarmee mijn vogeladrenalinepeil een beetje gezakt zou zijn. Maar nu zie ik daar hoog boven ons een enorme roofvogel vliegen. Snel pak ik mijn verrekijker erbij en ja hoor, na tien minuten wilderniswandelen is het al raak: een zeearend glijdt met langzame slagen over ons heen. Het voelt alsof er een startsein is gegeven. Tjiftjaffen, zwartkoppen, witte kwikstaarten, maar ook konikpaarden en een groep sjokkende koeien: opeens zien en horen we overal om ons heen het leven. We wandelen, luisteren, kijken, wandelen, luisteren, kijken.

Het Lauwersmeer is een perfecte plek om vogels te kijken.

Houthakken

Cyril heeft met zijn geduld bonuspunten verdiend. Dus als we uiteindelijk onze cabin tussen de bomen ontdekken, gun ik hem als eerste de douche om het zweet van zijn lijf af te spoelen. Het wordt het begin van een lesje nederigheid. De cabin is namelijk zelfvoorzienend en er is veel aanwezig, maar je zult er wel zelf voor moeten zorgen. Of zoals het instructieboekje in de cabin meldt: ‘Voordat je echt kunt gaan genieten van de rust, de vogels en straks de duisternis zul je nog even je handen uit de mouwen moeten steken om te zorgen voor water, vuur en eten.’ Voor een douchebeurt met warm water moeten we eerst met de waterpomp gefilterd regenwater uit het reservoir omhoog pompen. Vervolgens moeten we er met behulp van de houtkachel voor zorgen dat dat water ook daadwerkelijk warm wordt. Dat betekent dat we eerst het stookhout in kleinere stukjes moeten hakken met de hakbijl die aan de muur hangt, zodat we de houtkachel ‘volgens de Zwitserse stookmethode’ kunnen opstoken. Veel gedoe, vindt Cyril. Dus springt hij onder een onverwarmde douche. Twee minuten later staat hij weer naast me, mompelt “dat kan ik jou niet aandoen” en begint hout te hakken.

wildernisgevoel Lauwersmeer buitenleven magazine

Nederlandse wildernis

Is het echt afzien in deze cabin? Allesbehalve. Je moet alleen even schakelen. Weer leren de tijd te nemen voor dingen. Een warme maaltijd? Zeker mogelijk, maar hij is wel pas na anderhalf uur klaar op de houtgestookte kachel. Een dampende kop koffie? Daarvoor zul je eerst zelf meegebracht drinkwater in een ketel moeten verwarmen. Ook de locatie midden in de natuur zorgt voor rust. Er is simpelweg niet van alles te doen en dat maakt eigenlijk alles speciaal. Als avondvermaak wandelen we naar een uitzichtheuvel bij het Lauwersmeer waar de ganzen zich luid gakkend klaarmaken voor de nacht. ’s Nachts stappen we de hut uit om te genieten van een uitbundige sterrenhemel en ’s ochtends worden we gewekt door het gezang van putters en wielewalen. Een beetje Into the Wild, maar dan op z’n Nederlands, concluderen we in de vroege ochtendzon op de veranda. “Trek in koffie? Dan ga ik de houtkachel opstoken…”

Op Cabiner-avontuur

Je kunt zelf de zwaarte van je Cabiner-avontuur bij het Lauwersmeer bepalen. De cabins zijn te bereiken via een wandelroute van 3, 11 of 24 kilometer. Het is ook mogelijk om een rondje Lauwersmeer te doen vanuit Lauwersoog. Deze route is 48 kilometer lang en zowel te fietsen als te lopen (in twee dagen). Het Cabiner Basecamp bestaat uit twee cabins, die uit het zicht van elkaar geplaatst zijn, aan de zuidoever van het Lauwersmeer. In de Nationale Parken Drentsche Aa en Sallandse Heuvelrug is het ook mogelijk om een meerdaagse trekking te boeken, waarbij je van de ene naar de andere cabin wandelt. Je kunt kiezen uit verschillende dagafstanden. Meer info: cabiner.com.

Vogels kijken bij het Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een toplocatie om vogels te kijken. Tijdens het trekseizoen in de herfst en lente vinden meer dan driehonderd vogelsoorten in en rond het Lauwersmeer een tijdelijke rustplek. ’s Winters zitten er tienduizenden ganzen en in de zomer leven er fotogenieke soorten als de wielewaal, kluut en lepelaar. Houd altijd de ogen open voor de zeearend die jaarrond door het gebied vliegt. Staatsbosbeheer heeft op verschillende plekken rond het Lauwersmeer vogelkijkhutten neergezet. In het Activiteitencentrum Lauwersnest [De Rug 1, Lauwersoog] is een gratis vogelkijkkaart verkrijgbaar, met daarop de locaties van de hutten én de leukste vogelsoorten. Hier kun je ook meer info krijgen over wandelingen door Nationaal Park Lauwersoog. Meer info: np-lauwersmeer.nl/doen-zien/vogels-kijken.

wildernisgevoel lauwersmeer buitenleven magazine

Deel dit artikel

Meer inspiratie

5/5 - (1)