De lampionboom verrast je

“Het is een bijzondere boom, je ziet ze niet veel in Nederland”, weet Tuinkeur-hovenier en adviseur Lieuwe Westra. De lampionboom – ook wel blazenboom, Chinese vernisboom, gele zeepboom of goudenregenboom genoemd – wordt vijf tot zes meter hoog en zijn blad verkleurt naar fraai geel in de herfst. Zijn stam is laag en vertakt al snel, wat een speels effect geeft. De kroon is bijna rond, ietwat grillig en vrij dicht. Hij bloeit in juli en augustus en daarna vormen zich de lampionvormige zaaddozen.

Ieder seizoen iets nieuws

“Een lampionboom heeft twaalf maanden in het jaar sierwaarde”, zegt de hovenier. In het voorjaar loopt het blad roodgroen uit en verkleurt naar groen. Door de gekartelde rand van het geveerde blad is de boom alleen al door zijn blad decoratief. In de zomer bloeit hij prachtig met langwerpige gele pluimen die volop voedsel leveren aan bijen en hommels. Na de bloei ontstaan de lichtgroene lampionnen die geleidelijk naar brons verkleuren. Als in de herfst het blad valt, blijven de bronskleurige lampionnen nog lang aan de kale takken hangen. Daardoor is de boom ook in de winter speciaal.

In oktober verkleurt het blad van de lampionboom naar prachtig geel.

Allemansvriend

Veeleisend is de lampionboom niet. “Hij kan goed tegen droogte en overleeft vorst tot 20 graden onder nul. Een goed doorlatende bodem kan hij wel waarderen”, zegt de Tuinkeur-hovenier. “Zet hem bij voorkeur op een beschutte plek, waar zijn wortels de ruimte hebben.” Door zijn formaat leent de boom zich ook prima voor een kleinere tuin. Zijn lage kroon is wel een aandachtspunt. Lieuwe: “Door de lage stam zit de kroon ook laag. Denk dus goed na over de plek, zodat hij niet je uitzicht belemmert. Vraag eventueel bij de kweker naar een ‘opgekroond’ exemplaar met een stam van anderhalve tot twee meter.”

De gele, pluimvormige bloemen leveren in de zomer volop voedsel aan bijen en hommels.

Meer bijzondere bomen

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
5/5 - (1)