Hoe bont wil je het maken? Deze maand zijn bonte bladplanten voor binnen de Planten van de Maand. De bladeren van deze kamerplanten hebben kleurrijke nerven, zijn versierd met zilverige stippels of strepen, een exotisch vlekkenpatroon of een roze randje.

 Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

 

Plant van de Maand?

In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.

In de maand september las je al over de vijg en in oktober stond prachtriet centraal. Vorige maand was het de beurt aan wilg en deze december staan bonte kamerplanten in de spotlight. Met vandaag een  plantenpaspoort en de kenmerken van bonte kamerplanten. Wat maakt ze tot zulke mooie binnenplanten en hoe fleur je je interieur ermee op?

Vorige week las je al over de aantrekkingskracht van bonte bladplanten voor in je interieur en waarom bonte bladplanten niet voor elk huis geschikt zijn. Daar gaan we deze week verder op in met verzorgingsadviezen en onderhoudtips.

Volgende week selecteren we de verschillende bonte kamerplantvarianten en lees je over hun luchtzuiverende kwaliteiten.

We sluiten de maand december af met de mooiste soorten bonte kamerplanten en waar ze te zien en te koop zijn.

Deze Begonia Rex-hybride heeft een bijna blauw blad met donkerrode onderkant.

Verzorging

Bonte kamerplanten willen graag veel licht, maar geen directe zon op de bladeren. Hoe minder wit in het blad, des te donkerder de plant kan staan. Op een te donkere plek kan het blad steeds groener worden. Is er niet genoeg licht dan biedt een speciale groeilamp uitkomst, tegenwoordig met energiezuinige led. Gemiddeld is één keer per week water geven voldoende. Er mag geen water onder in de pot blijven staan. Geef tijdens de groei elke veertien dagen kamerplantenvoeding in het gietwater. Een regenbuitje werkt als een douche voor je kamerplanten: op een warme dag (minimaal 15 °C) kunnen ze naar buiten tijdens een bui.

Verpotten

Planten in pot kunnen met hun wortels niet op zoek gaan naar meer ruimte en verse grond, daarom moet je ze af en toe verpotten om ze gezond en gelukkig te houden. Langzaam groeiende planten hebben om de twee tot drie jaar een iets grotere pot nodig, verpot snelle groeiers elk jaar. Groeit een plant niet meer of zitten de wortels helemaal tegen de potwand aan, dan is het in ieder geval tijd voor een nieuwe pot waarin de plant minstens 2-3 cm meer ruimte rond de wortelkluit heeft. Gebruik altijd verse potgrond. De lente is een goede tijd om kamerplanten te verpotten.

 

Bijzonder spiraalvormig blad van Begonia Rex 'Escargot', de bladeren hebben inderdaad wel iets weg van een slakkenhuisje.

Vermeerderen en verjongen

Als je een beetje handig bent, is bijna elke kamerplant wel te stekken. Aan sommige soorten zitten al kant-en-klare jonge plantjes die je apart kunt oppotten, zoals bij kindje-op-moeders-schoot (Tolmiea menziesii). Je kunt ook overwegen om de plant te delen, dat gaat goed bij soorten die met meerdere stengels uit de grond komen. Haal de plant uit de pot en trek de wortelkluit voorzichtig in kleinere stukken. Elk deel moet minstens één stengel en een plukje wortels hebben. Plant de stukken in een pot met verse potgrond.

bonte bladplanten verzorging buitenleven magazine
Een hoekje met bonte bladplanten geeft kleur en sfeer aan je woonkamer.

Tip

Zet je bonte kamerplanten ’s zomers buiten op het terras op een beschutte, schaduwrijke plek, samen met tuinplanten en eenjarige zomerbloeiers.

Bont vervolg

In de volgende ‘aflevering’ van deze Plant van de Maand zetten we een aantal mooie bonte bladplantvarianten voor je op een rij. En wist je dat ze ook nog eens luchtzuiverend zijn? Volgende week meer!

Je hebt geen bloei meer nodig als je planten zulk prachtig blad hebben als deze Begonia Rex-hybride.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)