Plant van de Maand?
In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.
In de maand september las je al over de vijg en in oktober stond prachtriet centraal. Vorige maand was het de beurt aan wilg en deze december staan bonte kamerplanten in de spotlight. Met vandaag een plantenpaspoort en de kenmerken van bonte kamerplanten. Wat maakt ze tot zulke mooie binnenplanten en hoe fleur je je interieur ermee op?
Eerder deze maand las je al over de aantrekkingskracht van bonte bladplanten voor in je interieur en waarom bonte bladplanten niet voor elk huis geschikt zijn. Daar gingen we vorige week verder op in met verzorgingsadviezen en onderhoudtips.
Deze week is het dus tijd voor de verschillende bonte kamerplantvarianten en lees je over hun luchtzuiverende kwaliteiten.
We sluiten de maand december af met de mooiste soorten bonte kamerplanten en waar ze te zien en te koop zijn.
Wonderstruik
Wonderstruik (Codiaeum variegatum) heeft een fraai getekend blad in rode en oranje tinten (zie foto bovenaan deze blog). Deze plant wordt vaak Croton genoemd. Er zijn verschillende bonte vormen verkrijgbaar.
Bladbegonia
Bladbegonia, Begonia Rex-hybriden. Bladbegonia wordt vooral gewaardeerd vanwege het mooi getekende blad en de kleine roze bloemen die verschijnen.
Pauwenplant
Pauwenplant (Ctenanthe burle-marxii). Het eironde zilverige blad heeft donkergroene vlekken langs de nerven.
Zuivere lucht
Kamerplanten werken rustgevend en verbeteren de kwaliteit van het binnenklimaat. Het gaat om het zuiveren van de lucht en om kleine hoeveelheden vocht en zuurstof die via de bladeren in de lucht komen.
Dieffenbachia
Dieffenbachia. Deze planten uit Zuid-Amerika hebben elk een unieke print op hun bladeren. Alle delen van de plant zijn zeer giftig, deze zijn dan ook totaal ongeschikt voor huishoudens met huisdieren en/of kleine kinderen.
Drakenbloedboom
Drakenbloedboom (Dracaena reflexa) is een sterke kamerplant met smal blad, versierd met groene, geelgroene en soms witte strepen. Drakenbloedboom wordt vaak op een stammetje gekweekt.
Vingerplant
Vingerplant Fatsia japonica ‘Spiderweb’ heeft een heel groot handvormig blad dat prachtig glanst. Deze plant groeit breed uit en vraagt dus wel wat ruimte. Ook geschikt als tuinplant, matig winterhard.
Tiengebodenplant
Tiengebodenplant (Maranta leuconeura). Een soort uit de tropische regenwouden met mooi getekend, grijsgroen blad. Het blad zit aan lange stelen en heeft tien donkere vlekken. Wil vooral niet op een te lichte plek staan. Staat in het regenwoud ook in de schaduw van andere planten.
Watermeloenplant
Watermeloenplant (Peperomia argyreia). De glanzende bladeren van deze vetplant hebben een zilverig streeppatroon. Soms verschijnen kleine bloemen in aartjes.
Vrouwentongen
Vrouwentongen (Sansevieria trifasciata). Van oorsprong een woestijnplant. Het is een van de makkelijkste kamerplanten. Zo niet de gemakkelijkste. Je kunt gerust een maand op vakantie gaan en deze bikkels geven er niets om. Er zijn groene en bonte varianten, met lange bladeren of blad in een korte rozet. Perfecte luchtzuiveraar.
Siernetel
Siernetel (Solenostemon scutellarioides). Een opvallende bonte bladplant, waarvan er enorm veel verschillende cultivars zijn in tinten rood, roze, paars en groen. De oude naam is Coleus.
Mooiste soorten bonte bladplanten
En met bovenstaande topper sluiten we deze blog over de verschillende varianten af. Volgende week nog een laatste blog met daarin de mooiste soorten bonte bladplanten.