Met een bloeiperiode van drie maanden is de gele zonnehoed een van de beste zomerbloeiers. De plant geeft veel kleur en is aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders. Niet raar dus dat hij deze maand in de picture staat als Plant van de Maand mei.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Modeste Herwig

 

Plant van de Maand?

Meer lezen over de verzorging van Rudbeckia? Scroll snel naar beneden!

Vorige week las je al over de verschillende soorten en waarom Rudbeckia zo’n aanwinst is voor je zomer- en herfsttuin.

Volgende week zetten we de verschillende Rudbeckia varianten voor je op een rij.

We sluiten de maand mei af met de top 5 mooiste soorten Rudbeckia en waar ze te zien en te koop zijn.

Plant- en zaaitijd

Een zonnehoed in pot kan het hele jaar door geplant worden, maar de beste tijd is het voorjaar of het najaar. Plant Rudbeckia hirta altijd in het voorjaar. De bloemen verschijnen vanaf juli en blijven mooi tot in oktober. Daarna een aantrekkelijk wintersilhouet dankzij de donkergetinte bloemharten.

Rudbeckia hirta.

Tip

De bloemen worden niet zo snel lelijk, zodat Rudbeckia lang decoratief blijft. 

Snoeien

Planten die te hoog worden voor half juni voor ongeveer een derde terug knippen. Uitgebloeide bloemen kun je wegknippen om herbloei te stimuleren, maar dit is niet noodzakelijk. De bloemen worden niet zo snel lelijk, zodat een Rudbeckia lang decoratief blijft in een beplanting. In het voorjaar alle stengels vlak boven de grond afknippen.

Volle grond of pot?

De vaste soorten groeien het best in de volle grond, maar R. fulgida kan best voor één of twee jaar in een pot staan. De grote bloemen van Rudbeckia hirta komen ook erg mooi in een pot of bak.

Foto Shutterstock.com

 De sterke Rudbeckia groeit ook in wat drogere, arme grond in de halfschaduw.

rudbeckia verzorging buitenleven magazine

Verzorging

De gele zonnehoed groeit het best in redelijk voedzame, niet te droge grond op een zonnige plek. De sterke Rudbeckia groeit echter ook in wat drogere, arme grond in de halfschaduw. Niet te veel bemesten om een slappe groei te voorkomen.

 

Vermeerderen en verjongen

Als de pollen te groot worden in het voorjaar delen afsteken. Plant deze stukken opnieuw voor gratis nieuwe planten. Rudbeckia hirta kan in april binnen voorgezaaid worden bij kamertemperatuur of in mei-juni buiten in de volle grond. Let bij jonge planten op slakkenvraat.

Lupinus hartwegii 'Pixie Delight'. Foto MHGP/FP/RHS

Rudbeckia vervolg

In de volgende ‘aflevering’ van deze Plant van de Maand zetten we de verschillende varianten van Rudbeckia en hun specifieke kenmerken voor je op een rijtje.

Volgende week meer!

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)