Samen met haar gezin houdt Ine van Mierlo een biologische moestuin. Van de oogst maakt ze de origineelste recepten. En deze recepten deelt ze met Buitenleven. Elke maand deelt ze een van haar creaties met ons. Deze keer iets lekkers voor op het terras, uiteraard uit eigen moestuin. Ze gaat aan de slag met rabarber voor een heerlijke rababerslof. Dat wordt smikkelen!

Voor dit heerlijke taartje kun je het beste met het deeg beginnen, want dat moet minimaal 1 uur in de koelkast rusten en daarna met de banketbakkersroom, omdat dit een beetje dik moet zijn. En dat is de banketbakkersroom wanneer die een beetje koud is.

Dit heb je nodig voor het deeg

  • 125 gram bloem
  • 40 gram suiker
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 140 gram zachte boter
  • beetje zout
  • 1 eidooier (klein)

Zo maak je het:

Alle ingrediënten één voor één toevoegen en goed kneden totdat je een bal hebt. Doe de bal in folie en leg deze voor minimaal 1 uur in de koelkast. Deeg klaar? Nu kun je de banketbakkersroom maken. Je hoeft dat niet te doen, je kunt ook kiezen om de slof te maken met amandelspijs. Dat doe je eenvoudig door 175 gram amandelspijs met 1 klein ei te vermengen.

rabarberslof
Begin met het maken van het deeg voor je slof.

Banketbakkersroom

Voor de banketbakkersroom heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 250 ml melk
  • vanillestokje of beetje vanillepasta
  • 50 gram suiker
  • 20 gram maïzena
  • 3 eidooiers

Zo maak je het

Klop de eidooiers, de maïzena en de suiker tot een egaal en luchtige massa. Breng de melk met de vanille aan de kook. Voeg al goed kloppende steeds een beetje melk bij het eiermengsel. Zodra de melk is opgenomen, voeg de weer wat toe. Wanneer alle melk bij het eiermengsel zit doe je het terug in de pan en blijf je (op laag vuur) het al kloppende aan de kook komen. Tot de juiste dikte. Laat de banketbakkersroom afkoelen, goed afdekken met folie, anders heb je een vel op het mengsel.

Zo stel je de slof samen

  • Je rolt het deeg uit tot een dikke plak en vet de sloffenvorm met boter in. Heb je geen sloffenvorm, dan gebruik je een taartvorm (zonder bodem). Leg je vorm op de deegplak en druk een passende deegplak uit. Leg deze plak op een bakplaat met bakpapier en zet de vorm er weer omheen. Druk een beetje aan bij de randen.
  • Leg nu de banketbakkersroom op het deeg, maar blijf 1 cm van de rand vandaag. Leg er nu in stukken gesneden rabarber op. De stukken kun je op een manier leggen zoals je dat mooi vindt, maar zorg wel voor gelijke stukken qua dikte. Doe je dan niet, dan krijg je problemen met een ongelijke garing!
  • Bak de slof in een voorverwarmde oven van 180 graden in 25 minuten gaar. De randen moeten mooi goudbruin zijn. Is de rabarber te vochtig geworden? Dep dat vocht een beetje weg en als je het mooi en lekker vindt, dan kun je de slof nog een beetje insmeren met aardbeienjam.

Op deze manier heb je een heerlijk fris taartje met een geweldige toepassing voor je

rabarberslof
Leg de rabarber in een mooi patroon neer.

Meer inspiratie met rabarber? Probeer ook eens de rabarbertaart met witte wijn of rabarberdressing te maken.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven

Deel dit bericht

3.6/5 - (17)