Schaduwplanten houden van dat plekje in de tuin waar de zon nauwelijks komt. Denk je aan een saaie border? Nergens voor nodig, zo’n schaduwplekje hoeft allesbehalve saai te zijn. Ga voor een weelderige schaduwborder. Benieuwd welke planten zonder (veel) zon kunnen en hoe je ze het beste verzorgt? Lees hier meer over schaduwplanten.

Wat zijn schaduwplanten?

Zoals de naam het al zegt: schaduwplanten houden van schaduw, maar vaak ook van vocht. Ideale planten dus om dat ene donkere hoekje in je tuin een mooie invulling te geven. Schaduwborders trekken bijen en hommels aan. Wil je nog meer doen voor de bijen in jouw tuin? Lees dan hier verder over bloembollen voor bijen.

Schaduwplanten als smeerwortel (Symphytum grandiflorum) vormen snel dichte tapijtjes. Foto: iVerde

Welke planten hebben geen zon nodig?

Let op: schaduwplanten hebben wel wát zon nodig. Maar dat blijft beperkt bij twee tot drie uur per dag. Natuurlijk is er veel verschil tussen de soorten, de ene plant heeft (nog) minder licht nodig dan de ander. Alle schaduwplanten hebben behoefte aan genoeg vocht.

Met bijzondere blad- en bloemvormen als van tranend hartje (Dicentra spectabilis ‘Alba’) creëer je spanning in de schaduwborder. Foto: iVerde

De beste plek voor schaduwplanten

Staan er grote (oude) bomen in je tuin? Realiseer je dan dat deze flink veel vocht aan de tuin kunnen onttrekken. Soorten als berk en wilg staan hier om bekend. Voelt de aarde rond de stam droog aan, dan is dit waarschijnlijk geen goede plek voor een schaduwborder.  Tuinier je op droge (zand)grond? Breng hier regelmatig een dikke compost- of mulchlaag aan. Zo voorkom je verdamping. Bovendien verbetert de compost de structuur van de tuinaarde. Bij een lange droge periode controleer je regelmatig of de schaduwplanten het nog naar hun zin hebben (zo niet, dan geef je extra water).

Schaduwborder
Plant een mooie bloeiende boom aan om een schaduwborder te maken in je tuin, zoals deze judasboom (Cercis siliquastrum). Foto: iVerde

Onderhoud schaduwplanten buiten

Je voorkomt onkruid in de schaduwborder met planttapijten. Hoe sneller de bodem in het voorjaar dichtgroeit, hoe minder onkruid zich hier nestelt.

Welke plant op donkere plek?

Soorten als de kleine maagdenpalm (Vinca minor), kruipend zenegroen (Ajuga reptans) en smeerwortel (Symphytum grandiflorum) breien de border snel dicht. Op zoek naar een langbloeier? Een van de beste bodembedekkende tuingeraniums is de ooievaarsbek (Macrorrhizum). Wissel de bodembedekkers af met planten die er met kleurrijke bloemen bovenuit steken, als nieskruid (Helleborus), longkruid (Pulmonaria) en pioenen. Vergeet niet om hier verwilderingsbolletjes te poten als sneeuwklokjes en lelietjes-van-dalen. Meer inspiratie vind je in dit artikel.

Een van de beste bodembedekkende tuingeraniums is de ooievaarsbek (Macrorrhizum)

Variëren met soorten schaduwplanten

Een schaduwborder maak je levendig met bloeiende planten, maar ook door te spelen met verschillende bladstructuren. Het geveerde blad van verschillende varens naast de ronde bladeren van hartlelies (Hosta) of de gemarmerde Italiaanse aronskelk (Arum italicum). Het decoratieve voetblad (Podophyllum hexandrum) naast de gebogen takken van tranend hartje (Dicentra spectabilis) en salomonszegel (Polygonatum). Weef er luchtige grassen tussen die van een schaduwrijke standplaats houden, als zegge (Carex morrowii ‘Ice Dance’) en veldbies (Luzula nivea). Als je plantgroepen ook afwisselt in hoogte, komt de border nog meer tot leven. Mooie grote schaduwplanten zijn bijvoorbeeld schout-bij-nacht (Rodgersia aesculifolia) en geitenbaard (Aruncus dioicus).

Lichtpuntje in je tuin: ook met schaduwplanten

Zet jouw schaduwborder in de spotlights met planten die wit bloeien of een witte bladtekening hebben. Ook zilverbladigen vangen het zonlicht en trekken daardoor de aandacht. Op die manier worden het lichtpuntjes in de tuin. Mooi is bijvoorbeeld het blad van Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera macrophylla), de zilvergrijze Japanse regenboogvaren (Athyrium niponicum ‘Metallicum’), het zilverbladige longkruid (Pulmonaria ‘Majesté’) en purperklokje (Heuchera ‘Silver Scrolls’). Fraaie bloeiers zijn onder meer Zeeuws knoopje (Astrantia major ‘Alba’) en laatbloeier zilverkaars (Actaea ‘White Pearl’).

Met zilverbladige planten als Japanse regenboogvaren (Athyrium niponicum 'Metallicum’) vangt de schaduwborder extra licht. Foto: iVerde

Kamerplant die van schaduw houdt


Wil je naast schaduwplanten buiten, ook schaduwplanten naar binnen halen? Dat kan! Er zijn genoeg kamerplanten die houden van een plekje met weinig zon. Zoals de bamboepalm (Rhapis Excelsa) en de Kentiapalm (Howea Forsteriana).

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
5/5 - (1)