Welke soorten sneeuwklokjes zijn er?
Het gewoon sneeuwklokje is een verwilderd bolgewas dat voorkomt in bosrijke gebieden in Oost-Europa en West-Azië en is familie van de narcis. Kenmerkend voor het sneeuwklokje zijn de hangende, klokvormige bloemen met zes bloemdekblaadjes. De drie buitenste bloemdekbladen zijn volledig wit, de drie binnenste bloemdekbladen zijn groen.
Wil jij een sneeuwklokje kopen om jouw border op te fleuren? Dan heb je de keuze uit ruim twintig verschillende soorten en meer dan 700 variëteiten. Populaire soorten zijn de Galanthus ‘Primrose Warburg’ (met goudgele bloemdekbladen), de Galanthus ‘Armine’ (een lang sneeuwklokje met een breed blad) en de Galanthus ‘Woronowii’ (een glanzend sneeuwklokje met brede groene bladeren).
Waar staat het sneeuwklokje voor?
Anders dan de naam doet vermoeden, staat het gewoon sneeuwklokje symbool voor een nieuwe lente. Het bolgewas bloeit in de maanden januari en februari en geeft daarmee een vleugje lentebloei in de koudere periodes van het jaar. Het sneeuwklokje dankt zijn naam aan de klokvormige, hangende bloemen en aan het feit dat het al in de sneeuw kan bloeien. In de volksmond worden sneeuwklokjes daarom ook wel ‘vroegopjes’ genoemd.
Je komt het liefogend bolletje ook tegen in oude volksverhalen, klassieke muziek en literatuur. De componist Tsjaikovski schreef in opdracht van een Russisch muziektijdschrift twaalf miniaturen, die elk een ode waren aan de maanden van het jaar. Zijn April gaat over het sneeuwklokje. Een Moldavische legende beschrijft hoe de Lentedame vecht tegen de Winterheks. Tijdens deze strijd snijdt de Lentedame haar vinger. Een druppel bloed stort ter aarde. Dit doet spontaan de sneeuw smelten en sneeuwklokjes komen op; de lente heeft de winter overwonnen.
Het sneeuwklokje spreekt al sinds jaar en dag tot de verbeelding en wordt vaak in verband gebracht met onschuld en puurheid. Maar schijn bedriegt! De bol, het blad én de bloem van het sneeuwklokje zijn giftig. Let dus op met huisdieren en kleine kinderen. Deze giftige eigenschap is daarentegen wel van herbologische en zelfs medische waarde. De werkzame stof galanthine, die gevonden wordt in het sneeuwklokje (maar ook in de narcis), kan bij sommige mensen namelijk helpen bij het vertragen van het verloop van Alzheimer.
Hoe plant je sneeuwklokjes?
De bollen van een sneeuwklokje moeten in het najaar geplant worden. Vóór de maand november is de beste tijd om sneeuwklokjes te planten. Op deze manier kan het bolgewas ook daadwerkelijk aan het einde van de winter volledig tot bloei komen. Sneeuwklokjes kunnen prachtig zijn als boomspiegel onder een grote loofboom, maar doen het ook geweldig in een border.
Omdat sneeuwklokjes van oorsprong in bosrijke gebieden voorkomen, staan ze het liefste in een vochtige voedingsbodem, met veel kalk en humus. Zet de kleine bloembolletjes drie keer dieper dan het bolletje hoog is. Bijenvolken uit de omgeving zullen je dankbaar zijn, want met het stuifmeel uit deze vroege bloeier hebben ze meer kans om sterk uit de winter te komen!
Kunnen je groene vingers ook in december geen rust vinden? Lees hier wat je deze maand nog meer in je tuin kunt doen.
Hoe verzorg je het sneeuwklokje?
Een groot voordeel van het gewoon sneeuwklokje is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Ze zijn namelijk bijzonder geschikt voor verwildering. Met een laagje compost in het najaar laat je je sneeuwklokje extra mooi tot bloei komen.
Uiteraard heeft ook het sneeuwklokje in tijden van extreme droogte wat extra water nodig. Nog een tip: Als je écht het allerbeste uit je sneeuwklokjes wilt halen, laat dan het loof van de uitgebloeide sneeuwklokjes volledig afsterven en ruim deze niet op. Zo voorzie je de bollen van extra voeding.
Eerst het sneeuwklokje met eigen ogen bekijken? Als je er op gaat letten, kom je ze vanaf januari, maar zeker in februari, overal tegen!