In Buitenleven nummer 3 konden lezers een sedumdak winnen via een mail & winactie. Twee gelukkige lezers gingen aan de haal met een nieuw groen dak van Mobilane. En één van die winnaars was een heel klein tuinhuisje.

“Soms lijkt een klein tuinhuisje slechts een klein tuinhuisje. Tot je hoort wie er allemaal onderdak in vonden”, schreef Merel Westrik (o.a. bekend als presentatrice van het ochtendprogramma Vandaag de Dag). Ze mailde Buitenleven niet voor zichzelf, maar voor haar goede vriend Martin Melchers, voormalig stadsecoloog, die in zijn wilde Amsterdamse tuin een minihuisje heeft waarin hij wilde dieren opvangt die het even niet alleen redden.

Vermagerde jonge haas

“De eerste bewoner was een sterk vermagerde jonge haas, die door de Dierenambulance werd aangetroffen in een schoenenwinkel in de Amsterdamse Kalverstraat”, schrijft Merel. “Het jonge beest was waarschijnlijk het Westerpark ontvlucht, waar die zomer veel festivals waren en schoot naar binnen toen een medewerkster van de Schoenenreus op een zaterdag de deur opende. Het beestje werd een week lang bijgevoerd met paardenbloemen, wortels en sla om vervolgens aangesterkt en ontstresst weer vrijgelaten te worden in de IJdoornpolder.”

Vosje Gilles

Ze vertelt verder over de tweede bewoner, vosje Gilles, die verlaten door zijn moeder,  zacht jammerend en halfdood aangetroffen werd onder een bouwkeet in het Amsterdamse havengebied. “Na de opvang in huis en het bijvoederen met melkflesjes werd dit huisje Gilles eerste buitenverblijf. Ze leerde er buiten slapen en graven. En ze werd er groot genoeg om naar de vossenopvang te gaan, waar ze na drie maanden ‘verwilderen’ uitgezet kon worden in een duingebied.”

eco-huisje

Zo werden in het huisje ook nog een zielig egeltje, een zwakke ringslang, een gehavende eend en een aangereden wild konijn opgevangen en later gezond weer uitgezet in de natuur. “Zou het niet mooi zijn als dat huisje ook nog eens onderdak zou bieden aan bijen en andere insecten? Dan wordt het helemaal een prachtig eco-huisje!”, droomde Merel. Die droom kwam uit. Sinds dit voorjaar siert een geurig groen sedumdak de ‘noodopvang’ in de tuin van Martin. Fijn voor de bijtjes en de andere beestjes!

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4/5 - (1)