Goed nieuws voor iedereen die niet kan wachten tot het voorjaar: deze tuinklusjes kun je al in januari doen!

 

Tekst Mirjam Enzerink

  • In de winter is het silhouet van bladverliezende (fruit)bomen goed te zien. Bekijk de boom eens van een afstandje. Door takken weg te snoeien die het silhouet onderbreken, zorg je voor een mooie balans. Snoei ook ‘schurende’ takken weg; de exemplaren die elkaar in de weg zitten. Snoei direct boven een knop en maak een schuine snede; zo loop het vocht makkelijk van het snijvlak af.
  • Mussen en andere vogels kunnen massaal van (vitaminerijke) ontluikende krokussen en andere bloemknoppen komen snoepen in je tuin. Als je zorgt voor voldoende gevarieerd voedsel in je tuin, bied je ze een minder schadelijk alternatief. Denk niet alleen aan zaden of speciale vogelpindakaas, maar ook aan fruit.
  • De winter kan net als de zomer erg droog zijn. In combinatie met een koude wind kan dat de kluiten van potplanten snel uitdrogen. Geef dus regelmatig water aan winterbloeiers in pot zoals violen, Helleborus en Skimmia. Vergeet ook de bollen in pot niet.
  • Het is nu ook de tijd om bladverliezende bomen en heesters te verplanten als ze niet op de goede plek staan. Zorg ervoor dat de wortels niet te lang in de kou liggen. En geef de eerste weken extra water zolang het niet vriest.
  • Strooi kalk uit over het gazon en borders waar de bodem (te) zuur is. Dit herken je aan mosvorming. In de border kun je kalk gewoon over het winterdek van blad en afgestorven vaste planten strooien; het spoelt vanzelf de bodem in.
  • Bestel zaden van groenten en bloemen als je dit nog niet hebt gedaan. Vanaf eind februari kun je, zodra de vorst uit de grond is, al sla, spinazie en raapstelen zaaien in de volle grond. Binnen kun je allerlei vruchtgewassen voorzaaien, maar ook bloemen als Oost-Indische kers en Zinnia.
tuintips januari

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.2/5 - (9)