Hoewel de Portugese Laurier afkomstig is uit Portugal, is deze haagplant ook in veel Nederlandse tuinen te bewonderen.

De laurierkers staat bekend als een sterke en makkelijke struik die zeer geschikt is om een wintergroene haag mee te creëren. Doordat de Portugese laurier snel groeit, geniet je binnen de kortste keren van privacy. De struik heeft bovendien een dichte groei waardoor je een volle, bladhoudende haag creëert in de tuin. De haag is te herkennen aan zijn glimmende, langwerpige tot ovale bladeren. In de haagplant groeien witte bloemetjes die heerlijk ruiken.

De Portugese laurier is populair vanwege zijn luxe uitstraling en wintergroene karakter. Zo behouden de bladeren het hele jaar door een mooie, groene kleur. Wil je meer weten over de Prunus lusitanica Angustifolia? In dit blog zetten we alle belangrijke informatie op een rijtje.

Geschikt voor hoge en lage hagen

De Portugese Laurier groeit gemiddeld zo´n 20 tot 40 centimeter per jaar. Deze plant kan tot wel vijf meter hoog groeien, maar is ook zeer geschikt om lage hagen mee te creëren. Een absoluut voordeel van de haagplant is dat hij zeer sterk is en goed groeit op elke grondsoort. Zowel op het platteland als midden in de stad kan deze aangeplant worden. De haagplant heeft het hele jaar door bladeren, alleen de groene kleur wisselt iets per seizoen. In het najaar zijn de bladeren donkergroen, in het voorjaar de nieuwe blaadjes (tijdelijk) lichtgroen. In de maanden mei en juni groeien er witte bloemetjes aan, die geliefd zijn bij vlinders en bijen, waarna er vanaf september zwart-rode besjes in deze plant kunnen komen.

Voordelen op een rij

  • Smalle, compact groeiende laurier
  • Chique uitstraling
  • Geliefd bij bijen, vogels en vlinders
  • Wintergroen

Nadelen

  • Groeit minder snel dan sommige andere lauriersoorten.

Aanplanten en verzorging van de Portugese Laurier

Voordat je een Portugese Laurier aanschaft, is het belangrijk om te weten dat de haagplant qua verzorging iets meer tijd en aandacht nodig heeft dan de meeste andere wintergroene haagplanten. Met name in de eerste maanden na het aanplanten, heeft deze extra verzorging nodig. Plant deze bovendien niet als het extreem warm is, vriest of als de grond heel nat is. Kies voor een mooi plekje in de zon, halfschaduw of schaduw, zorg ervoor dat de grond waterdoorlatend is en geef regelmatig water.

Vergeet tot slot niet om de Portugese Laurier jaarlijks te snoeien en te bemesten. Hoewel de Portugese laurier redelijk compact groeit, raden we je aan om de haag tweemaal per jaar te snoeien. Zo weet je zeker dat de Portugese laurier een mooie vorm behoudt en er goed verzorgd uit blijft zien. Plan de snoeibeurt bij voorkeur aan het begin van het voorjaar en in september. Snoei de Portugese laurier niet te laat in het voorjaar, dit kan een negatieve invloed hebben op de bloei van de haagplant.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

4.8/5 - (10)