Dit is een gesponsorde tekst.

Wanneer de zomer in volle gang is, is er voor de meeste mensen niets fijners dan genieten in het comfort en de rust van je eigen tuin. Het maakt niet uit of je een klein tuintje hebt of een groot stuk land waar je alles mee kan doen, er is weinig zo ontspannend als je eigen tuin.

 

Maar dit geldt wel alleen als je de tuin helemaal hebt ingericht zodat je er ook écht tot rust kan komen. Helaas zien we dat de meeste mensen pas aandacht geven aan hun tuin wanneer het goede weer al voor de deur staat.

En dat is zonde, want dan is het vaak al te laat om het meeste uit je tuin te halen. Bovendien kan je ook in de winter en herfst uitstekend genieten van je tuin. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn wat goede tips en ideeën over hoe je dit het beste doet. In deze tekst geven we je dan ook precies deze tips en ideeën zodat jij het meeste uit je tuin kan halen.

 

Bloemen en planten zijn cruciaal in elke tuin

Het is door de jaren heen in meerdere studies bewezen dat mensen zich een stuk beter voelen met meer groen om zich heen. Omdat een tuin een plek is waar je je juist kan afsluiten van het drukke leven en volledig tot rust moet kunnen komen, is het logisch dat je voldoende groen in je tuin zet.

Toch zien we dat dit maar mondjesmaat gebeurt. Het eindresultaat is dan vaak een tuin zonder karakter en ziel. Een tuin die je niet het ontspannen en fijne gevoel geeft, waar je juist naar op zoek bent als je tot rust wilt komen.

Dit heeft er ook mee te maken dat veel mensen in de veronderstelling leven dat bloemen en planten duur zijn en veel onderhoud nodig hebben. Maar niets is minder waar. Enkele bloemen met bijbehorende bloempotten en plantenbakken hoeven tegenwoordig geen honderden euro’s meer te kopen en kunnen wonderen doen voor je gemoedstoestand.

Zorg voor het juiste tuinmeubilair

Een goede tuinset of tuinmeubilair is ook essentieel om te kunnen genieten in je tuin. Je gaat minder snel in je tuin zitten als die bestaat uit plastic stoelen en een plastic tafeltje, dan wanneer je een mooie loungeset hebt of een hangstoel waar je volledig in kunt uitrusten.

Deze producten nodigen namelijk uit om te genieten van je tuin omdat ze comfort bieden, het hele jaar door. Zeker wanneer je een afdakje hebt in de tuin, kan het erg fijn zijn om beschut te genieten van een warme kop thee wanneer het buiten regent.

Door het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken in je tuin, zal je zien dat je vaker naar buiten gaat. In de zomer zal je vaak beginnen in de tuin met een heerlijke kop koffie, in plaats van dat je dit binnen aan de tafel doet. En wanneer het op de warme zomernachten binnen in je huis nog erg heet is, is het buiten juist zwoel. Dit biedt de perfecte mogelijkheid om van je tuin te genieten dus.

Creëer een oase van rust

Als je een tuin hebt die in de wind staat of je geen afdakje hebt, kan het zo zijn dat je geneigd bent om minder naar buiten te gaan. Logisch ook, want niemand wilt buiten zijn als je nat wordt of wanneer het te koud is. Een goede oplossing hiervoor is het bouwen van een afdakje of een muur. Een afdakje kan je beschermen tegen regen, terwijl een muur je juist beschermt tegen wind.

Als je denkt aan een muur, zal je waarschijnlijk denken aan je schutting. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Je kan ook zelf een tuinmuur metselen als je een beetje handig bent of een steenkorfmuur in je tuin neerzetten. Deze muren kan je gebruiken als schutting, maar ook als losse muur in de tuin om bescherming tegen de zon of wind te bieden.

Maak goed gebruik van de verticale ruimte in je tuin

Deze tip geldt voornamelijk voor de mensen die niet veel ruimte in de tuin hebben. Als je het meeste moet maken van beperkte ruimte, doe je er verstandig aan om te kijken naar hoe je de verticale ruimtes in de tuin kunt versieren. Denk hierbij aan hangplanten, een pergola of andere zaken die weinig ruimte in beslag nemen.

Je kan hierbij ook rekening houden met onze eerder genoemde tips. Een nieuwe schutting en afdakje nemen namelijk niet veel ruimte in beslag, terwijl het toch zorgt voor een geheel nieuw uiterlijk van je tuin.

Als je deze tips opvolgt, dan kunnen we je verzekeren dat jij het meeste uit je tuin zal halen en hier per jaar flink wat meer uren zal doorbrengen dan nu het geval is. Welke tips het beste bij jouw tuin passen, is natuurlijk altijd persoonlijk. Ook is het zo dat je er met een grote tuin meer te doen is dan een kleine tuin, maar zoals we hierboven hebben laten zien, is er toch altijd wat mogelijk.

Pas de tips die we gegeven hebben op tijd toe en geniet voortaan van de rust en schoonheid van je eigen tijd, wat het seizoen ook is.

 

 

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

4.9/5 - (7)