Als je eenmaal akelei (Aquilegia) in je tuin hebt, zul je altijd akelei in je tuin hebben. De plant zaait zichzelf uit, dus popt op verschillende plekken op. Maar dat is helemaal niet erg. Met haar kleurrijke bloemen zorgt deze plant voor leven in je tuin.   

De plant komt oorspronkelijk voor in Europa, Noord-Amerika en sommige delen van Azië. Ook in Nederland kun je de plant in het wild tegenkomen. De bloemen hebben diverse en opvallende kleuren en drielobbige bladeren. Akeleien zijn gemakkelijke tuinplanten en er bestaan ongeveer 120 varianten van.

Meerdere soorten akelei

We zullen niet alle soorten opnoemen, maar sommen er een aantal voor je op:

  • Wilde akelei (Aquilegia vulgaris). Deze variant komt je het meest tegen. De plant is verkrijgbaar in violet, rood(paars), blauw, wit en roze. Ze worden zo’n 45 tot 60 cm hoog.
  • Aquilegia atrata is de donkere akelei. De bloemen zijn violet. Ze komt oorspronkelijk in de bergen van de Alpen en de Apennijnen voor en kan één meter hoog worden.
  • Aquilegia alpina: zoals de naam al doet vermoeden, komt dit exemplaar oorspronkelijk (ook) uit de Alpen. De bloemen hebben een opvallende kleur blauw.
  • Aquilegia chrysantha heeft mooie gele bloemen.
  • Aquilegia formosa wordt zo’n 80 centimeter lang. De bloemen hangen of knikken en zijn rood en geel gekleurd.
akelei
Wilde akelei (Aquilegia vulgaris).

Winterharde akelei

Akeleien zijn kruidachtige, winterharde en vaste planten. Hun bloeitijd loopt van april tot juli. Aan het begin van het voorjaar is het altijd weer een verrassing waar ze tevoorschijn komen. Ze kruisen onderling makkelijk, waardoor je verschillende tinten krijgt. Omdat akelei winterhard is, hoef je qua verzorging niet veel te doen. Knip af en toe wat dode bloemen uit de plant voor een betere groei.

akelei
Donkere akelei (Aquilegia atrata).

Waar plaats je een akelei?

De plant staat graag in de volle zon, maar een beetje schaduw is ook goed. Het liefst op een niet te winderige plek en in licht vochtige grond. Het is een meerjarige plant, dus je hebt er lang plezier van.

Akelei uit de Alpen (Aquilegia alpina).
Akelei uit de Alpen (Aquilegia alpina).

Zaaien van akelei

Het zaaien van de plant is niet moeilijk. Plant haar bij voorkeur in groepjes en zorg dat die voldoende water krijgen. Het is niet nodig om de bloemen te bemesten. Wel houdt ze van voedsel- of humusrijke grond.

Close,Up,View,At,Golden,Columbine,(aquilegia,Chrysantha)
Aquilegia chrysantha heeft mooie gele bloemen.

Leven in je tuin dankzij akelei

Akelei voorziet bijen en vlinders van voedsel. Zij zijn dol op de kleurrijke bloemen. Of vooral op de nectar, die de bloem in overvloed heeft. Pas wel op met kleine kinderen en huisdieren in de buurt. Akelei is namelijk licht giftig.

akelei
Aquilegia formosa.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)