Of het nu een kleurrijke blikvanger is of een harmonieus geheel: een border maakt je tuin spannender.  Voordat je gaat aanplanten, is het verstandig na te denken over de grootte en vorm van de border én natuurlijk welke planten je erin wilt zetten. Met deze tips kan je gemakkelijk zelf een border aanplanten. 

Wat is een border in de tuin?

Een strook grond met planten erin, dat is een border. Meestal is zo’n border, in je voor- of achtertuin, twee tot vier meter diep. Je kunt ervoor kiezen om de border wat hoger dan de rest van je tuin te maken of er een hegje, muurtje of hekje om te plaatsen.

Rustige kleurencombinaties zorgen voor een harmonieuze border. Foto Modeste Herwig

Hoe maak je een border in de tuin?

Voordat je aanplant, is het verstandig om na te denken over de grootte en vorm van de border. Rechthoekig kan, maar dat hoeft niet! Wat dacht je van een ronde of ovale border? De border plaats je bij voorkeur in de halfschaduw. Heb je een kleine tuin? Plaats je borderplanten dan in potten.

Een border kan ook rond een boom of in een verhoogde bak worden aangelegd.

Hoe bouw je een border in je tuin op?

Als je een border aanplant, is het handig om hier rekening mee te houden: je hebt gemiddeld zes planten per vierkante meter nodig. Een border bestaat uit blikvangers en begeleidende planten. Borderplanten in felle kleuren trekken bijen en vlinders aan. Varieer met bloeitijden en kleur als je bijna het hele jaar door vlinders in je tuin wilt zien fladderen.

Een border met felgekleurde planten

Wat zijn vulplanten in tuinborders?

Vulplanten kun je gebruiken om de achterzijde van je border ‘op te vullen’. Deze planten zijn vaak wat kleiner van formaat. Je combineert vulplanten met stuctuurplanten (grote planten met een duidelijke vorm, zoals grassen) en eyecatchers (opvallende bloeiende planten). Zorg voor een afwisseling tussen kruidachtige, eenjarige en winterharde planten.

5 opvallende borderplanten voor je tuin

1. Zonnehoed (Echinacea)

2. Ridderspoor (Delphinium)

3.`Bruidsbloem (Deutzia)

4. Ooievaarsbek (Geranium)

Geranium himalayense ‘Gravetye’

5. Brandende liefde (Lychnis)

Trend border: duurzame tuin

De trends op het gebied van borders? Zorg voor een super duurzame border. Een border kan eraan bijdragen dat het regenwater beter in de aarde zakt. Voeg een mooie boom toe als blikvanger én CO2-afvanger. Dan heb je ook meteen schaduw op warme dagen. Ook leuk: voeg wat kruidenplantjes of moestuinplanten toe. Hier lees je meer over tuintrends. 

Vaste plantenborders

Houd er rekening mee dat de meeste felgekleurde borderbloemen niet of niet helemaal winterhard zijn. Daarom doe je er goed aan om in je border ook enkele struiken of planten te plaatsen die de winter wel goed doorstaan en ook wintergroen zijn. Denk hierbij aan skimmia of rododendron. Voor meer inspiratie lees je het bericht over winterharde borderplanten.

Border met afwisseling tussen kruidachtige, eenjarige en winterharde planten
Zorg voor een afwisseling tussen kruidachtige, eenjarige en winterharde planten. Foto Modeste Herwig

Border aanplanten in 6 stappen

  1. Bepaal de locatie van je border in de tuin. Een goede plek voor een border is in de zon met halfschaduw.
  2. Start met het aanleggen van je border in het voorjaar of het najaar. Maak een schets en begin met een beplantingsplan met een kleurenschema van twee of drie kleuren.
  3. Zorg ervoor dat de grond onkruidvrij én vochtig is. Spit de boel om en strooi er vervolgens compost overheen om de grondkwaliteit te verbeteren.
  4. Voordat je planten in je border zet, is het slim om de grond goed nat te maken. Dompel de plantjes daarom eerst in een emmer met water, zodat de grond zich volzuigt.
  5. Zet alle planten (in pot!) op de juiste plek op de grond. Zo zie je meteen of je de goede kleurcombinaties naast elkaar hebt gezet.
  6. Graaf met een schepje gaten voor de planten en zet ze zonder pot in de grond. Tip: de borderplant moet net zo diep in de grond staan als toen die in de pot stond. Geef extra water als je klaar bent.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
2.7/5 - (10)