Gudrun Feldkamp, initatiefnemer van de Forest Bathing Academy is een van de meest ervaren Nederlandse bosbadgidsen en wil graag dat meer mensen ontdekken wat bosbaden voor hun doet. Juist in deze tijd met zoveel stress en zorgen is dat een geweldige ervaring die je harmonie en geluk brengt. Bosbaden is nog niet zo bekend, men vindt vaak dat je het ook alleen kunt doen, maar dat is toch een beetje als leren zwemmen uit een boekje. Bosbaden met een gids kan een transformatie teweeg brengen. Daarom biedt Gudrun niet alleen bosbaden aan in en om Rotterdam, maar leidt ze ook zelf bosbadgidsen op. Inmiddels kun je overal in Nederland een begeleid bosbad nemen.

 

Wat is een bosbad?

Gudrun vertelt: “Deelnemers ontspannen steeds dieper en maken op een bijzonder prettige manier contact met de natuur. Het is een unieke ervaring die de meeste mensen zo nog niet eerder hebben beleefd. Men voelt zich heerlijk na het bosbad dat meestal 3 uur duurt. Bosbaden geeft een boost voor gezondheid en welzijn. De wetenschappelijk bewezen methode volgt een vaste opbouw die de hartslag en bloeddruk laat dalen en stress vermindert. Mensen voelen zich ineens onverklaarbaar blij en tevreden. Bosbaden is meer dan jezelf even loskoppelen van de ruis van het moderne leven, het stelt ons in staat ons te verbinden met iets dat groter is dan wijzelf. Miljoenen jaren lang hebben mensen in evenwicht met de natuur geleefd. Stel je voor dat je weer toegang kon krijgen tot de grootste bron van energie en inspiratie. De Bosbadgids is je toegewijde begeleider. Forest Bathing komt van het Japanse shinrin yoku, wat ‘weelderig verblijf onder de bomen’ betekent. Het heeft aspecten die aan mindfulness doen denken, maar is naar buiten gericht, naar de natuur toe.”

bosbaden

Wat je tijdens een bosbad kunt verwachten

 • begeleid bosbad van zo’n 3 uur
 • Japans georiënteerde theeceremonie met snacks
 • kruidendeskundige die bosthee laat proeven
 • geleide meditatie ‘Pleasure of present’ die de zintuigen opent
 • gevoel van diepe verbondenheid
 • gezondheidsboost
 • deskundige gids met wildernis ehbo

Je wordt dus niet aan je lot overgelaten en er is ook ruimte om samen te proeven, te genieten en stil te worden.

Bosbaden in Trompenburg

In juni en juli zijn er zomerse bosbaden op de mooiste plekjes, bijvoorbeeld botanische tuin en arboretum Trompenburg in Rotterdam. Je vindt er een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bloembollen en knollen. Aan de rand van het centrum van Rotterdam en de wijk Kralingen is Trompenburg met zowaar 8 hectare een van de grootste botanische tuinen van Nederland en een perfecte plek voor “rustzoekers en groenliefhebbers”, aldus de website van Trompenburg. De rijke historie van de tuin en het arboretum merk je aan alles tijdens een lange wandeling of een bosbad.

Meer informatie: trompenburg.nl

Data Forest bathing in het duinbos:

 • Zondag, 4 juni van 13:00 – 16:00 uur
 • Zaterdag, 1 juli van 13:00 – 16:00 uur
 • Zondag, 30 juli van 13:00 – 16:00 uur

Vertrek vanaf Rechtestraat 55, 3151 HN Hoek van Holland

Houd je van oude beuken? Een weelderig bos en nachtegalen? Dan is dit jouw plek. Dit kom je in geen reisgids tegen. Tijdens je zintuigentocht voel je jezelf stap voor stap open gaan en ontspannen. Lees hier meer.

Datum Bosbad special Outdoor Office Day:

 • Donderdag, 15 juni van 11:00 – 13:00 uur

Vertrek vanaf het Schouwburgplein  Rotterdam ter hoogte van de luifel van theater Rotterdam

Doe gerust alleen mee of met je team. Het Outdoor Office Bosbad is speciaal ontworpen voor in de stadsnatuur en duurt maar 2 uur.

De positieve effecten van bosbaden zijn aangetoond en gepubliceerd in medische tijdschriften. Gudrun vertelt je er graag meer over.

Datum Bloesem Shinrin Yoku in Trompenburg:

 • Zondag, 18 juni van 10:30 – 13:30  uur

Vertrek vanaf kassagebouw Trompenburg

We naderen de midzomernacht en de wereld staat in bloei. Geurende jasmijn en gouden regen bedwelmd de zinnen. Misschien is dit wel de mooiste tijd voor Shirin Yoku in Trompenburg. Lees hier meer.

 

Prijs en aanmelden

Een bosbad duurt 3 uur en kost 49,- euro p.p. Als je een Rotterdampas hebt, krijg je 25% korting. Bosbaden is leuk voor mensen vanaf 14 jaar. Om mee te doen is het belangrijk dat je je van tevoren even aanmeldt op de website van Gudrun: bosbadderen.nl

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.6/5 - (33)