Vraag eens rond en stel de vraag of je buiten kunt verven met een watergedragen verf. Waarschijnlijk krijg je meermaals het antwoord dat dit geen goed idee is. Er wordt namelijk gedacht dat je buiten alleen verf op terpentinebasis kunt gebruiken. Niets is minder waar: de watergedragen verf van Moose Färg is bijvoorbeeld heel geschikt voor buitengebruik.

 

Verven en het milieu

Je wilt goed voor de natuur zorgen. Helaas maak je met een verfklus al snel meer negatieve impact op het milieu dan je denkt. Verfresten van oude verflagen komen vrij tijdens schuren en je produceert afval met lege blikken verf. Kies je voor verf met giftige stoffen, dan stoot je deze uit tijdens jouw verfklus. Niet zo gunstig voor je planten, je huisdieren en voor jezelf.

Watergedragen verf buiten gebruiken

Verf heeft buiten veel te verduren door zon, hagel en regen. Hierdoor wordt gedacht dat verf op terpentinebasis de enige geschikte verf is voor buiten, omdat het sterker zou zijn. Verf op waterbasis wordt gezien als kwetsbaarder en hierdoor minder bestand tegen deze weersinvloeden. Tijd om deze misvatting los te laten en voor een milieuvriendelijkere optie te kiezen wanneer je aan de slag gaat. Verf op waterbasis is een milieuvriendelijkere keuze dan chemische verf en is geschikt om buiten te gebruiken.

Bron: Moose Färg
Bron: Moose Färg

De juiste producten kiezen

Het type verf dat je kiest maakt veel verschil voor het uiteindelijke resultaat en de mate van duurzaamheid ervan. Kies voor een watergedragen product met weinig tot geen giftige stoffen. Om je hout te beschermen kies je een product dat ‘ademend’ is, zodat vocht in en uit kan treden en je hout langer meegaat. Kies bij voorkeur geen verf die het hout afsluit met een film- of laklaag. Hierbij is de kans op bladderen groot, omdat vocht zich op kan hopen onder de verflaag.

Kies liever voor een watergedragen, dekkende beits zoals die van Moose Färg. Een dekkende beits biedt de houtbescherming van beits en geeft tegelijkertijd de dekkende kleur van een verf. Door de werking als een beits, trekt de verf in het hout waardoor de kans op bladderen nihil is. Slim is het om voor een product te kiezen waarmee je lang onderhoudsvrij bent.

De juiste voorbewerking

Je wilt een resultaat dat lang meegaat, zodat je minder vaak onnodig hoeft te verven. Minder vaak verven betekent minder negatieve impact op het milieu. Een goede voorbewerking en het juist aanbrengen zijn heel belangrijk voor een duurzaam resultaat. Verf moet hechten en doet dit niet goed op vuil of vettigheid. Ook geldt: liever twee dunne lagen en die tussentijds goed laten drogen dan één dikke laag. Eén dikke laag is immers kwetsbaarder. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing van de fabrikant voor je begint. Dit kun je immers naderhand niet meer rechtzetten.

 

Wanneer je kiest voor de juiste producten en verwerking kun je met een goed gevoel genieten van je schilderklus.

Je planten worden blij van watergedragen verf. Bron: Moose Färg
Je planten worden blij van watergedragen verf. Bron: Moose Färg

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Review deze post