“Hoe zou het zijn, in je eentje op een afgelegen eiland wonen? Zoe Lucas weet er alles van: ze woont al meer dan veertig jaar op Sable Island, een langgerekt strookje land dat ter hoogte van het Canadese Nova Scotia in de Atlantische Oceaan ligt. Nog elke dag verwondert ze zich over ‘haar’ eiland. Magisch gefilmd, met indrukwekkende geluidsdetails.” Dat schreef Margot Eggenhuizen in haar Selectie in Buitenleven 7. 

Geographies of Solitude

Regisseur: Jacquelyn Mills

Cast: Zoe Lucas

Speeltijd: 1 uur en 43 minuten

Taal: Engels

Jaar van release: 2022, vanaf 19 oktober 2023 in de Nederlandse bioscoop

IMDb rating: 7.5 / Metascore: 8.5

 

Op jezelf aangewezen

De documentaire is een een onderdompeling in de rijke landschappen van Sable Island en het leven van Zoe Lucas, een natuuronderzoeker en milieuactivist die al meer dan 40 jaar op deze afgelegen strook zand woont.

Zoe Lucas in haar jongere jaren.

Sable Island

Als Zoe Lucas Sable Island bezoekt in de jaren ’60 wordt ze verliefd op het eiland en de dieren die er wonen. Sable Island staat bekend om de wilde paarden, die er zijn geimporteerd door de Portugezen voor de landbouw. Het eiland heeft een periode zelfvoorzienend kunnen leven, maar dat was van korte duur. De mensen vertrokken, maar de paarden bleven. Na dat eerste bezoek gaat ze steeds vaker terug, tot ze in 1971 besluit zich definitief op Sable Island te vestigen en onderzoek te doen naar de dieren en het ecosysteem.

Verzamelen en ordenen

In de ruim 40 jaar dat Zoe Lucas inmiddels op Sable Island verblijft, heeft ze een hele schuur verzameld aan materiaal dat is aangespoeld op het strand. Ze ordent alles. En ze houdt een uitgebreide spreadsheet bij met daarin informatie over wanneer ze wat voor materiaal vindt, waar het van gemaakt is, wat de waarschijnlijke herkomst is (fabrikant, continent, land). Zo gaat ze ook te werk met monsters van paardenpoep en andere monsters van dierensoorten en uitwerpselen. Dankzij haar onderzoek blijkt dat er unieke diersoorten op Sable Island leven die afhankelijk zijn van het specifieke ecosysteem dat er heerst.

Kudde wilde paarden op Sable Island.

Hier te zien

De documentaire is slow tv voor gevorderden, met prachtig in beeld gebrachte microscoopbeelden. Shots van de majestueuze Melkweg en het verstrijken van de seizoenen op Sable Island.

Vanaf 19 oktober in de bioscoop. bantamfilm.nl

Kijk hier vast de trailer van Geographies of Solitude:  Geographies of Solitude Trailer | SGIFF 2022 – YouTube

geographies of solitude wild horse on salbe island

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
5/5 - (1)