Canada staat bekend voor ahornsiroop, poutine, ijshockey en uiterste beleefdheid. Maar een andere grote aantrekkingskracht van dit land ligt in de prachtige en eindeloze natuurgebieden. In Brits-Columbia vind je het grootste aaneengesloten kustbosgebied ter wereld, waar je ook de eland en de grizzlybeer kan vinden. Maar Canada heeft nog zo veel meer te bieden, dus ga met je eTA visum op reis om deze prachtige natuur te ontdekken.

De flora en fauna van de Canada

Het land herbergt rond 208 soorten flora en fauna, die in geen enkel ander land ter wereld voorkomen. Daarvan zijn bijna 80 procent planten en insecten. Als er één plant is die mensen aan Canada doet denken, dan is het wel de esdoorn. Maar er zijn een heleboel andere boomsoorten in het land te vinden, waaronder de reuzenlevensboom. Dit is een groenblijvende boom met een groeihoogte tot 50 à 70 meter, een stamdiameter tot 6 meter en een stamvolume tot 500 kubieke meter bereikt. Een plant die endemisch is voor Yukon is de zogenaamde “Yukon goldenweed”, die een prachtige goudgele bloei heeft.

De machtige reuzenlevensboom

Er zijn veel ook veel inheemse diersoorten in dit grote land. Zoogdieren zoals de Timberwolf, de vancouvermarmot, de bosbizon en de kariboe; vogels zoals de Stellers gaai; en vissen zoals de Banff longnose dace, de Atlantische witvis en de Vancouver lamprey. De concentratie van de biodiversiteit is niet in elk deel van het land hetzelfde en de meeste inheemse diersoorten komen in feite in de regio’s British Columbia en Quebec voor. Een dier dat men zelden tegenkomt is de bergleeuw, ook bekend als de poema. Dat komt omdat het dier niet alleen erg schuw is, maar ook erg zeldzaam.

De Stellers gaai
De Stellers gaai

Welk nationaal park moet je bezoeken?

Voor een reis met adembenemende natuur en een uitgebreide reeks wilde dieren kan het Banff Nationaal Park in het westen worden aanbevolen. Dit park is het derde oudste nationale park ter wereld en ook een UNESCO-werelderfgoed. In dit nationale park leven elanden, wapiti’s, grizzlyberen, lynxen en bizons. Maar je kunt ook het prachtige landschap verkennen en ervan genieten. Het is vol met besneeuwde bergen, uitgestrekte bossen, watervallen, rivieren en kristalheldere bergmeren. Het park ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Calgary en kan worden gecombineerd met een meerdaagse autorit naar bijvoorbeeld Vancouver, dat ongeveer 800 km ten westen van het nationale park ligt.

Lake Louise in het Banff National Park
Lake Louise in het Banff National Park

Nationale Park van Forillon

In het oosten van het land is een bezoek aan het Nationale Park van Forillon aan te raden. Het ligt in het noorden van een van de meest bio diverse regio’s van Canada, namelijk in Quebec. Een roadtrip die begint in Quebec City en zeven uur duurt, is de beste manier om het park te bereiken, omdat je je onderweg al kunt vergapen aan de natuur van het prachtige schiereiland. In het park leven niet alleen verschillende bosdieren, zoals vossen, beren, wilde katten of coyotes, maar het is ook een broedplaats voor zeevogels, walvissen en zeehonden.

Forillon Nationaal Park

Wat moet je doen om de reis voor te bereiden?

Je hebt geen visum nodig om Canada binnen te komen voor vakantiedoeleinden, maar als Nederlandse staatsburger kun je tot maximaal zes maanden in Canada verblijven met een zogenaamde eTA Canada. De afkorting eTA staat voor “Electronic Travel Authorization” en is een reisvergunning die vijf jaar geldig is na afgifte, maar vervalt zodra je een nieuw paspoort krijgt, als dat binnen de 5 jaar gebeurt. Aanvragen worden meestal binnen drie dagen goedgekeurd, maar je kunt het beste het eTA Canada zo snel mogelijk online aanvragen. De eTA Canada is een elektronische reisvergunning en wordt dus automatisch aan je paspoort gelukt, je hoeft het dus niet uit te printen. Het enige document dat in papieren vorm moet worden meegenomen voor een roadtrip is het internationale rijbewijs. Hoewel je in Canada over het algemeen met een Europees rijbewijs mag rijden, is het voor het gemak aan te raden een internationaal rijbewijs aan te vragen voordat je het land binnenkomt omdat verhuurbedrijven er soms toch om vragen.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Review deze post