Lijkt het je leuk om courgettes uit eigen tuin te eten? Dat kan! Lees in dit artikel hoe je voor je courgetteplant zorgt en een optimale oogst krijgt.

 

Courgettes zijn eenjarige planten die je in het voorjaar plant. Het is een behoorlijk ‘productieve’ plant, want een plant kan wel dertig courgettes opleveren. Hoe je die ijzerrijke groente verwerkt? Bekijk hier onze recepten.

Zelf courgettes opkweken

Nog meer goed nieuws: courgette-zaden kiemen snel en makkelijk. Na een of twee weken heb je al een plantje. Je kunt courgettes opkweken in je huis. Steek de zaadjes zo’n twee centimeter onder de grond. De plantjes kunnen naar buiten als er geen vorst meer is, want daar kunnen ze slecht tegen. Plaats je plant op een warme, zonnige plek op voedselrijke grond (bijvoorbeeld verrijkt met compost).

Je hebt niet zoveel plantjes nodig voor een mooie oogst.

TIP

Plaats lange stokken bij je plant, zodat de bladeren de grond niet raken. Zo verminder je de kans op schimmels/verrotten.

Courgette kopen

Je kunt natuurlijk ook in het tuincentrum een courgetteplant kopen.

 

Hoe verzorg je een courgetteplant?

Geef je courgetteplant iedere avond water aan de voet van de plant.

 

Courgetteplant snoeien?

Ondanks dat het een eenjarige plant is, doe je er toch goed aan om de onderste bladeren weg te snoeien. Zo blijft de plant gezond en steekt ‘ie zijn energie in de vruchten. Ook beschadigde bladeren verwijder je. Zijn de bladeren wit, dan heb je last van meeldauw. Ook dan haal je de aangetaste delen van de plant weg.

Courgettebloemen zijn eetbaar.

Hoelang duurt het voor je courgettes kunt oogsten?

Na een week of zes kun je al genieten van courgettes uit eigen tuin! Let op: laat de courgettes niet te groot worden, dan verliezen ze namelijk hun smaak. In dit geval geldt dus: klein maar fijn. Een courgette van ongeveer 15 centimeter is ideaal.

courgette zucchini on the plant

Waarom stopt courgette met groeien?

Merk je dat je courgetteplant niet meer groeit. Of dat er zelfs bladeren verdorren en afvallen? Dan heb je ‘m niet genoeg water gegeven. Vergis je niet, deze zomergroente is een grootverbruiker. Hij heeft genoeg voeding en water nodig. Let op: een té vochtige grond is ook niet goed, dan gaat de plant rotten. Zorg dus dat je ondergrond goed water doorlaat.

Courgette oogsten en bewaren

Je oogst de courgette door met een mesje het korte stukje achter de steel af te snijden. Je kunt de courgette ook twee keer draaien en de groente zo van de plant verwijderen.

 

Als je de courgetteplant goed verzorgt, kun je dus rekenen op een rijke oogst. Je bewaart de courgette niet in de koelkast, maar op een droge donkere plek zoals een voorraadkast. Dan kan ‘ie ook nog narijpen en krijgt de courgette nog meer smaak. Je verse courgette blijft zo’n een tot twee weken goed. Je kunt je courgette ook invriezen. Om de kleur te behouden, kun je ‘m het beste eerst blancheren.

Je kunt kiezen uit groene, gele of gevlekte courgette om te kweken.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)